Etusivu » Lemmikit » Raakaruoka – uhka vai mahdollisuus?
Lemmikin ruokavalio

Raakaruoka – uhka vai mahdollisuus?

koira-raakaruoka
koira-raakaruoka
Kuva: Getty Images

Malin Ekblom

koirien ravintoterapeutti

Lemmikin lajityypillistä ravintoa jäljittelevä raakaruokavalio jakaa mielipiteet. Koirien ravintoterapeutti Malin Ekblom murtaa myytit ja kertoo, perustuvatko uskomuksesi faktaan vai fiktioon.

1. Raakaruoka on epähygieenistä

Tarua. Raakaruoan yhteydessä keskustellaan usein salmonellariskistä. Suomessa lemmikkien raakaruoka on aina elintarvikekelpoista lihaa, joten riski salmonellaan on yhtä suuri kuin silloin, jos valmistetaan kanaruokaa ihmisille. Keittiöhygieniasta kannattaa kuitenkin huolehtia, etteivät bakteerit pääse villiintymään.

2. Raakaruokinta edistää turkin ja ihon hyvinvointia

Totta. Mitä nuorempana raakaruokavalio aloitetaan, sitä vähemmän muutosta kuitenkaan yleensä havaitsee, sillä kunto on pysynyt hyvänä alusta alkaen.

3. Raakaruokinta voi aiheuttaa suolitukoksia

Totta. Raakaruokinta voi aiheuttaa suolitukoksia, jos se toteutetaan väärin. Liiallinen luumäärä tai liian terävät luut voivat vahingoittaa suolistoa. Onkin tärkeää tietää, millaiset luut sopivat omalle lemmikille. Koiran koko vaikuttaa siihen, mitä eläimenosia sille voi antaa luuna ja kuinka paljon.

4. Raakaruokavalio edistää suun terveyttä

Totta. Plakkia muodostuu lemmikin suuhun pääasiassa hiilihydraattipitoisista ruoista. Raakaruokavalio vähentää plakin muodostumista ja hammaskiven kertymistä. Raakaruokinta myös vaikuttaa postitiivisesti syljen eritykseen, mikä parantaa suuhygieniaa. Lisäksi luiden järsiminen puhdistaa suuta fyysisesti.

5. Raakaruoka on löysää ja haisevaa

Totta ja tarua. Toiselle ällöttävälle löyhkäävä naudan maha voi olla ihana lehmän tuoksu toiselle. Hajut myös vaihtelevat sen mukaan, mitä ruokia valitsee ja kenen tuottamana. Raakaruoka on kuivamuonaan verrattuna löysää, mutta ei välttämättä haisevampaa.

6. Allergiat tai vatsavaivat voivat parantua raakaruokavaliolla

Totta. Raakaruokavaliossa lemmikkiä ravitaan sen lajityypille luontaisilla raaka-aineilla, mikä lisää hyvinvointia. Raakaruoka auttaa vatsavaivoihin ja allergisiin oireisiin erityisesti silloin, kun niiden taustalta löytyy vääränlainen ravinto. Raakaruoalla on selätetty muun muassa monet ripuloinnit, oksentelut, korva– ja silmätulehduskierteet, kutinat ja hiivaongelmat.

7. Raakaruokavalio estää herkuttelun

Tarua. Lemmikeille pätee sama 80/20-sääntö kuin ihmisillekin. Jos 80 % ajasta syö hyvin, voi loppu 20 % olla mitä vaan. Koulutustilanteissa lemmikin voi palkita esimerkiksi possunkorvilla, sydänsipseillä tai vaikkapa itse tehdyillä maksapannareilla. Herkutteluun kelpaa oikeastaan mikä tahansa kuivattu tai keitetty eläimen osa. On myös hyvä muistaa, että lemmikille raakaruokavalio itsessään on herkkuvalio. Liiallista herkuttelua on syytä välttää, sillä kuin ihmisille myös lemmikeille kertyy kiloja.

8. Raakaruoka ei sovi kaikille

Tarua ja totta. Lähtökohtaisesti raakaruoka sopii kaikille koirille, myös pennuille, mutta ei jokaiselle ihmiselle. Ihmiseltä se vaatii viitseliäisyyttä ja perehtymistä. Nyt kynnys helliä lemmikkiä luontaisella ruoalla on kuitenkin madaltunut, sillä täysipainoista raakaravintoa saa ostettua myös valmistuotteina kuivamuonan tapaan.

Next article