Skip to main content
Etusivu » Lemmikit » Raakaruoasta helpotusta koiran allergioihin ja tulehduksiin
Lemmikin ruokavalio

Raakaruoasta helpotusta koiran allergioihin ja tulehduksiin

koiran-raakaruokinta-raakaruoka-ravinto
koiran-raakaruokinta-raakaruoka-ravinto
Koirat hyötyvät luonnonmukaisesta ravinnosta. Jotkin koirat ovat asiantuntija Anna Hielm-Björkmanin mukaan saaneet ruokavalion muutoksen myötä helpotusta moniin terveysongelmiin. Kuvat: Getty Images ja oma arkisto

Anna Hielm-Björkman

kliinisen tutkimuksen dosentti, eläinlääketieteen tohtori 

Koirat saavat tutkimusten mukaan raakaruoasta helpotusta useisiin terveysongelmiin.

Koiran luonnonmukaista ravintoa kuvaa parhaiten se ravinto, mitä koira lajityypillisesti tarvitsee. Koira on ruoansulatukseltaan pääasiassa lihansyöjä, mutta ihmisen kanssa vuosituhansia eläneenä nykykoiralla on myös sellaisia geenejä, jotka mahdollistavat muidenkin kuin raakojen proteiininlähteiden käyttämisen ravinnoksi.

– Kaikki muut hiilihydraatit kuin kuidut ovat kuitenkin koiralle pääasiassa tarpeettomia. Vain jotkin rodut pystyvät käyttämään niitä energianlähteinä, kliinisen tutkimuksen dosentti ja eläinlääketieteen tohtori Anna Hielm-Björkman sanoo.

Koirat hyötyvät luonnonmukaisesta ravinnosta, ja jotkin koirat ovat Hielm-Björkmanin mukaan saaneet ruokavalion muutoksen myötä myös helpotusta useisiin terveysongelmiin, kuten allergioihin, suolistovaivoihin, erilaisiin tulehduksiin tai epilepsiaan.

– Paras hyöty saavutetaan kuitenkin vasta silloin, kun raakaruokaa syötetään jo koiran emälle sen ollessa tiineenä sekä alusta asti myös pennuille.

Myös koira tarvitsee kuituja

Yksinkertaisin tapa ruokkia koira raakaruoalla on valita raakatäysravinto, joka valmiiksi sisältää parhaan mahdollisen määrän koiran tarvitsemia suojaravintoaineita. Vitamiinien ja suolistobakteerien vuoksi lemmikille pitää tarjota päivittäin myös pieni määrä kuitua.

– Moniin suomalaisiin raakaruokiin on kuitenkin jo lisätty muun muassa pinaattia, parsakaalia tai porkkanaa eli koiran tarvitsemia vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Ainesosaluettelot kannattaa aina tutkia tarkkaan, Hielm-Björkman painottaa.

Asiantuntija tietää monen kuitenkin kokevan varsinkin kesällä raakaruoan säilyttämisen hankalaksi, kun mökillä ei välttämättä ole käytössä pakastinta.

– Silloin hyvä vaihtoehto voi olla niin sanottu kylmäkuivattu raakaruoka, jossa ei ole lainkaan kosteutta. Se säilyy huoneenlämmössä hyvänä kuukausia.

Next article