Etusivu » Lemmikit » Koiran korvat kunnossa kaiken ikää
Koiran korvien hoito

Koiran korvat kunnossa kaiken ikää

Kuva: Adobe Stock

Terveen koiran korvia ei tarvitse erityisesti puhdistaa. Pitkittyneet tulehdukset voivat kuitenkin aiheuttaa jopa kuulovaurioita.

Terveen korvan iho on vaalea, rauhallinen ja tuntuu vahaiselta. Koiran korvan oma mekanismi kuljettaa vahan ulos. Pentua on hyvä totuttaa tarkastuksia varten siihen, että joku kurkkaa korvaan ja samalla voi itse katsoa, että kaikki on kunnossa. Tietyillä roduilla, kuten sharpeillä, on ahtaat korvakäytävät, mitä on syytä tarkkailla, eläinlääkäri Kirsti Schildt kertoo.   

Milloin on syytä epäillä, että korvassa on jokin ongelma?

– Lääkärikäynti on paikallaan, jos koiralla näyttää olevan kipua, kutinaa tai se ravistelee tai raapii päätään. Korva voi myös punoittaa, iho on turpea tai paksuuntunut ja siitä voi lähteä pahaa hajua tai eritettä.

Schildt kertoo, että koirilla korvatulehduksen taustalla on usein allergia. Muita syitä ovat loiset, korvapunkit myös kissoilla tai vieras esine korvassa. Harvinaisemmat autoimmuunisairaudet voivat oireilla myös korvissa. Myös kapi näkyy korvalehdissä.  

Korvien ja ihon ongelmien ennaltaehkäisy

Joillain roduilla, kuten villakoiralla ja lagottolla, runsaiden korvakarvojen nyppiminen voi ärsyttää. Runsas karva voi aiheuttaa korvavahan kertymistä ja paakkuuntumista. Jos korvia tarvitsee puhdistaa, se pitää tehdä hyvin hellästi, vaikka pumpulilla tai sormella, ei pumpulipuikolla – liika rassaaminen aiheuttaa lisäongelmia, Schildt muistuttaa.    

Korvien alueen kotihoitoon on olemassa ihoa hoitavia ja antibakteerisia tuotteita. Hoitotuote ei saa ärsyttää, ja on parasta kokeilla mikä sopii omalle koiralle.  

Terveellä koiralla iho kuten korvatkin pysyvät itsestään kunnossa, mutta usein taustasairaudet oireilevat ihossa. Iho-ongelmia on laidasta laitaan, yleisimpinä hilseily, kutina ja tulehdukset. Kaupunkioloissa myös tassut ovat kovilla varsinkin kosteuden ja hiekoituksen takia, joten tassujen pesu, puhdistus ja kuivaus ovat tarpeen Schildt toteaa.   

– Kannattaa selvittää iho-ongelmien taustasyy, jos vaivoja on toistuvasti tai pitkittyneesti. Hiivaa on iholla ja korvissa normaalistikin, mutta olosuhteiden seurauksena se voi alkaa lisääntyä. Koirat tykkäävät nuolla ihonhoitoaineita pois, joten hyviä keinoja ovat esimerkiksi öljyinen tassukylpy tai rasvaus ennen lenkille lähtöä. 

Jos hankkii koiran, jolla on synnynnäisiä poimuja, on tiedostettava, että se vaatii koko elämän jatkuvaa hoitoa.

– Siihen kuuluu esimerkiksi puhtaanapito ja rasvaus. Erityisen haastavia paikkoja ovat silmän alla olevat nenäpoimut ja syvät häntäpoimut. Joskus poimuihin voi tulla bakteeritulehdus, joka vaatii lääkehoitoa tai jopa leikkaushoitoa. Tämä on kuitenkin hyvin yksilökohtaista ja hyvällä hoidolla ongelmia ei yleensä synny. 

Muista nämä:

  • Pentu on hyvä totuttaa siihen, että joku katsoo korvaan tai käsittelee korvia.
  • Ota yhteys lääkäriin, kun korva punoittaa, siitä tulee eritettä, hajua tai koira ravistaa tai raapii päätä.
  • Korvatulehdusten syynä ovat mm. allergiat, loiset, korvapunkit tai vieras esine korvassa.
  • Krooniset tulehdukset voivat aiheuttaa kuulovaurion.

Next article