Etusivu » Lemmikit » Kutiseva turkki tai jatkuva hilseily voivat johtua allergiasta
Lemmikin hyvinvointi

Kutiseva turkki tai jatkuva hilseily voivat johtua allergiasta

Eläimille on olemassa allergiatestejä, joita käytetään apuna allergisten sairauksien diagnostiikassa. Kuva: Getty Images

Koiran tai kissan turkin hilseily, ihon punoitus sekä lisääntynyt karvanlähtö ovat oireita, joiden pitkittyessä kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen.

– Jos karvakamu rapsuttaa, nuolee tai hankaa itseään toistuvasti esimerkiksi mattoihin tai yrittää helpottaa oloaan piehtaroimalla maassa, kyse voi olla allergiasta tai ulkoloistartunnasta. Kesä on puolestaan pinnallisen, märkivän ihotulehduksen eli hot spotin sesonkiaikaa erityisesti paksuturkkisilla koirilla, kertoo eläinlääkäri, DVM Pia Martikainen.

– Yleisesti koiran tai kissan ihon terveyttä voi tukea suun kautta tai iholle annosteltavalla rasvahappovalmisteella. Tähän tarkoitukseen on markkinoilla useita valmisteita, ja iho-ongelmaiset lemmikit hyötyvät selkeästi rasvahappovalmisteiden käytöstä – oli sitten kyse puutoksesta tai lisääntyneestä tarpeesta. Kutinan syy on kuitenkin aina selvitettävä, sillä pelkkien oireiden hoitaminen ei tuo ratkaisua ongelmaan, Martikainen jatkaa.

Eläimille on olemassa allergiatestejä, joita käytetään apuna allergisten sairauksien diagnostiikassa. Allergiatestit ovat käyttökelpoisimpia tilanteissa, joissa epäillään ympäristöperäistä allergiaa eli atopiaa ja harkitaan siedätyshoidon aloittamista tai etsitään allergeenia, jota tulisi välttää.

Eläimillä on sisäänrakennettu tarve hoitaa vaurioitunutta ihoa tai haavaa nuolemalla. Vastoin yleistä käsitystä, nuoleminen pahentaa tilannetta.

– Ruoka-aineallergiaa epäiltäessä asiaa lähdetään yleensä ensimmäiseksi selvittämään niin kutsutun eliminaatiodieetin avulla, koska se on tehokkain tapa poissulkea ruokaperäistä oireilua, Martikainen kertoo.

Lue myös: Mahdollista koirallesi hyvät hampaat koko eliniäksi

turkin-hilseily
Tekevälle sattuu, ja joskus esimerkiksi pihalla leikkivälle lemmikille tulee pieniä haavereita, joita voi puhdistaa paikallisantiseptilla. Kuva: Getty Images

Estä tassun nuoleminen

Mutta entäpä jos pihalla telmivä koira tulee sisään haava tassussa? Martikainen ohjeistaa puhdistamaan haavan ensin juoksevalla vedellä.

– Eläimillä on sisäänrakennettu tarve hoitaa vaurioitunutta ihoa tai haavaa nuolemalla. Vastoin yleistä käsitystä, nuoleminen pahentaa tilannetta. Usein paranemisen kannalta merkittävin asia on estää ihovaurion tai haavan nuoleminen. Tämä onnistuu parhaiten kaulurin avulla. Jos vaurio sijaitsee likaantumiselle alttiilla alueella, kuten anturassa, on se myös hyvä suojata siteellä tai sukalla.

Martikaisen mukaan kissan ja koiran ärtynyttä ihoa ja haavoja voi puhdistaa paikallisantiseptilla. Hyvä nyrkkisääntö on, että tuote, jota voit laittaa omaan silmääsi, soveltuu laitettavaksi myös haavaan tai rikkoutuneelle iholle.

– Nykyään markkinoilla on hyvinkin paljon laadukkaita hoitotuotteita, jotka on tarkoitettu nimenomaan eläimille. Joitain ihmisille tarkoitettuja lääkkeettömiä itsehoitovalmisteita voi kuitenkin käyttää samaan tarkoitukseen myös eläimille. Turvallisinta on kuitenkin suosia eläinten hoitotuotteita ja tarkistaa valmisteen sopivuus kyseiseen ongelmaan ja kyseiselle eläimelle joko eläinlääkäriltä tai apteekista, Martikainen ohjeistaa.

Next article