Etusivu » Urheilu » Kipuileva alaselkä, polvi tai nivelet juoksijoiden kiusana
Juoksu

Kipuileva alaselkä, polvi tai nivelet juoksijoiden kiusana

osteopaatti
osteopaatti
Kuva: Getty Images

Laura Lee Kamppila

osteopaatti AMK, puheenjohtaja, Osteopaattiliitto

Monen into piukassa keväisille juoksulenkeille säntäävän meno tyssää lyhyeen. Esimerkiksi kipuileva alaselkä, polvi tai jalkapohja saa liikkujan hakemaan apua ammattilaiselta.

Osteopaattiliiton puheenjohtaja, osteopaatti AMK Laura Lee Kamppila kertoo kuntoilijoiden yleisimpien kiputilojen olevan rasitusperäisiä ja johtuvan yleensä esimerkiksi liian innokkaasta startista. Osteopaattien asiakkaina käy juoksijoita sprinttereistä ultramatkojen menijöihin.

– Pitäisi muistaa, että keväällä juoksukunto ei välttämättä ole samaa luokkaa kuin syksyllä, jolloin takana on monta kuukautta harjoittelua. Jos juoksemisesta on ollut taukoa, ensimmäiset viikot pitäisi lenkkeillä maltilla. Ennen uusien juoksukenkien ostamista voisi olla hyvä käydä hoidossa, jotta hoitamattomat toiminnalliset häiriöt eivät johda vääränlaisten kenkien hankintaan. Myös lihaskuntoa kehittävää sekä lihaksistoa huoltavaa harjoittelua tulisi tehdä säännöllisesti.

Osteopaatti tutkii vastaanotolla potilaan yleistä terveyttä ja kuormitustilaa. Kivun laatua ja alkuperää selvitellessä käydään lävitse koko keho.

– Monesti ihmiset kuvittelevat tietävänsä jo vastaanotolle tulleessaan, mistä jokin kipu johtuu. Esimerkiksi juoksijoilla melko yleisen plantaarifaskiitin aiheuttaja voi kuitenkin löytyä aivan muualta kuin jalkaterästä. Myös henkinen kuormitus ja stressi voivat voimistaa kiputuntemusta, Kamppila toteaa.

Lue myös: Juoksijan kannattaa puuttua kantapääkipuun välittömästi

Kokonaisvaltaista hoitoa

Osteopaatti on kehon rakenteen ja toiminnan asiantuntija. Osteopaattisessa hoidossa asiakas haastatellaan ja tämän kehoa tutkitaan muun muassa palpoimalla. Osteopaatti hoitaa toiminnallisia, kuten kehon linjauksesta tai lihasten aktivaatiohäiriöistä johtuvia ongelmia. Hoito koostuu lukuisista erilaisista manuaalisista tekniikoista.

– Valmista sapluunaa ei ole, sillä yksikään potilas tai kiputila ei ole samanlainen. Osteopaattinen hoito voi olla ehkäisevää, parantavaa, lieventävää tai rinnakkaishoitoa, Kamppila kertoo.

Jos asiakkaan vaiva vaatii muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen hoitoa, osteopaatilla on osaaminen ja velvollisuus ohjata asiakas eteenpäin.

Suomessa osteopaatti on Valviran rekisteriin kuuluva nimikesuojattu terveydenhuoltoalan ammattihenkilö. Osteopaattiliiton verkkosivujen hakupalvelusta löytää ympäri Suomen toimivien osteopaattien yhteystiedot.

Next article