Etusivu » Talous » Hämmennystä ja syviä sukelluksia – mitä koronaviruksen ravistelemilla sijoitusmarkkinoilla tapahtuu?
Sijoittaminen

Hämmennystä ja syviä sukelluksia – mitä koronaviruksen ravistelemilla sijoitusmarkkinoilla tapahtuu?

sijoitusmarkkinat-koronavirus-covid-19-sijoittaminen-talous
sijoitusmarkkinat-koronavirus-covid-19-sijoittaminen-talous
Erityisesti vaikeina aikoina on odotettavissa, että vastuullisten yhtiöiden osakkeet kestävät kurssilaskua paremmin. Kuva: Getty Images
Tomi Salo

Tomi Salo

hallituksen jäsen, Osakesäästäjien Keskusliitto

Sijoitusmarkkinoiden romahdus alkoi, kun helmikuun lopussa maailmalle paljastui Kiinan Wuhanin maakunnasta lähtöisin olevan epidemian COVID-19:n leviävän voimakkaasti Kiinan ulkopuolelle. Pelko ravisutti sijoitusmarkkinoita. Kun koronaviruksen aiheuttamaan pörssiromahdukseen yhdistetään vielä Venäjän ja Saudi-Arabian ajautuminen öljysotaan, on sanomattakin selvää että tilanne on ennen näkemätön.

Konsultoimme talousasiantuntija Tomi Saloa Osakesäästäjien Keskusliitosta ja kysyimme kysytyimmät kysymykset koronan runtelemiin sijoitusmarkkinoihin liittyen.

Mikä on sijoitusmarkkinoiden tämänhetkinen tilanne?

Sijoitusurallani 43 vuoden aikana en ole milloinkaan nähnyt näin nopeaa pudotusta osakemarkkinoilla. ”Kaikkien indeksien äiti”, yhdysvaltalainen S&P500-indeksi, putosi neljässä viikossa 32 prosenttia. Tämä on nopein pudotus sitten vuoden 1929 laman. Samalla markkinoiden pelkokertoimeksi nimitetty VIX-indeksi on kohonnut yli 85 pisteen tason, joka alkaa lähestyä jo finanssikriisin maksimia 89 pistettä.

Miksi ns. laatuyhtiöt sukeltavat muiden mukana?

Suomi on suuresta maailmasta tarkasteltuna reuna-alue. Kun osakemarkkinoiden epävarmuus kasvaa, kansainväliset sijoitusrahastot ja eläkevakuutusyhtiöt myyvät reuna-alueiden osakkeet pois salkuistaan. Siksi myös suomalaisyhtiöitä on lyöty alas, kun suuret myyntimäärät ovat pudottaneet kursseja. Epävarmuus on tällä hetkellä suurta. Kukaan ei tiedä, milloin osakemarkkinat saavuttavat pohjansa ja kääntyvät nousuun.

Miksi vastuullinen sijoittaminen kannattaa?

Aiemmin vastuullisuus miellettiin tavoitteeksi välttää sijoittamista alkoholi-, tupakka-, aseteollisuus- tai uhkapeliyhtiöihin. Nykyisin puhutaan ESG-yhtiöistä, joilla E (ympäristöasiat), S (henkilöstövastuu) sekä G (hyvä hallinnointitapa) on hoidettu esimerkillisellä tavalla. Erityisesti vaikeina aikoina on odotettavissa, että vastuullisten yhtiöiden osakkeet kestävät kurssilaskua paremmin kuin niiden yhtiöiden, jotka eivät ole päässeet eri pörssien vastuullisen kehityksen indeksiin tai maailman 100 vastuullisimman yhtiön listalle.

Lue myös: Vuoden Sijoittaja 2019 Julia Thurén: ”Salkku kertoo sijoittajan arvoista”

Next article