Etusivu » Piha ja puutarha » Sipulikukat maahan syksyllä – 8 + 3 vinkkiä kevään kukkaloistoon
Puutarhan kasvit

Sipulikukat maahan syksyllä – 8 + 3 vinkkiä kevään kukkaloistoon

Kuvat: Unsplash

Jos talven tulo masentaa, syyssipulit ovat helppo tapa siirtää katse kevääseen ja haaveilla tulevasta kukkapenkistä. Useat sipulikukat kuuluu istuttaa jo syksyllä, sillä ne vaipuvat lepotilaan, kun ulkoilma viilenee 10 asteeseen. Useimmat sipulikukista kukkivat jo ennen muiden kasvien heräilyä, joten ne tuovat eloa puutarhaasi jo varhaisessa vaiheessa.

Syksyllä muista nämä

1. Kun olet ostanut sipulit, istuta ne mahdollisimman pian. Muuten sipulit ehtivät kuivua eivätkä kuki keväällä.

2. Muista oikea istutuspaikka. Sipulikukat tulee istuttaa, kun maa on viilentynyt. Yleensä paras aika on syys-lokakuussa. Aloita pienimmistä sipuleista, istuta ne mahdollisimman ajoissa kylmän alkaessa. Narsissit menevät maahan hiukan myöhemminkin ja tulppaanit varsinaisen kylmän aikana.

3. Valitse paikaksi aurinkoinen tai kevyesti varjostettu paikka. Sipulikukat rakastavat aurinkoa.

4. Istuta sipuleita useampi lähekkäin. Kauneimman istutuksen saat isosta määrästä.

5. Käytä apuna sipulikoreja ja -rautoja. Kori auttaa sipulia pysymään paikoillaan ja sipulirauta taas auttaa sipulin saamista oikeaan syvyyteen tiukimmissakin kukkapenkeissä.

6. Muista istutussyvyys. Sipulin päällä tulee olla vähintään kaksi kertaa enemmän multaa. Pikkusipuleiden kuuluu olla vielä 5 cm syvemmällä.

7. Istuta sipulit kuohkeaan multaan. Sipulien kukat puskevat mullasta ulos, joten kivikova maa ei toimi.

8. Sipulit rakastavat kosteaa maata, joten kastele rutikuiva maa runsaalla vedellä. Jos kunnon syksysateita ei kuulu, ole valppaana kastelun kanssa.

Lumikello on yksi kevään ensimmäisistä kukkijoista, ja kukkiikin vielä kun lunta löytyy maasta. Kuva: Unsplash

Keväällä nauti ja hoida

Keväällä on aika nauttia lumen jälkeen puskevista kukista. Hoitamista on kuitenkin hiukan, jos haluat kukkaloiston jatkuvat vielä seuraavana vuonna.

1. Kukinnan jälkeen sipulit valmistautuvat jo seuraavaan vuoteen keräämällä voimia. Siksi onkin tärkeää antaa lehtien lakastua, jolloin ravinteet päätyvät takaisin sipuliin. Voit kuitenkin poistaa kuihtuneet kukinnat, sillä nämä varastavat paljon ravinnetta sipulista.

2. Lannoita keväisin. Erityisesti tulppaanit ja narsissit kaipaavat lannoitetta.

3. Jos et halua kuihtuvia lehtiä näkyviin kukkapenkkiisi, voit sitoa kasvit yhteen niin, että joku muu kasvi peittää ne.

Entä jos kukat eivät kukikkaan keväällä? Syitä voi olla monia kuten huono maa, liian pitkään lämpimässä olo tai vaikka naapurimetsän jänikset. Aina syytä ei saa selville, mutta toivoa ei kannata menettää. Aina voit yrittää uudestaan seuraavana syksynä.

Next article