Etusivu » Piha ja puutarha » Näin suojaat pihan puut ja pensaat jäniksiltä
Niksit

Näin suojaat pihan puut ja pensaat jäniksiltä

Kesällä rusakoilla ja jäniksillä riittää popsittavaa, mutta talvella niiden ruokalistalle pääsevät puidenkuoret. Kuva: Pexels

Nuoret kasvit, joiden kuori on pehmeämpää, ovat rusakoiden, metsäjänisten ja muiden jäniseläinten suurinta herkkua. Tämän vuoksi etenkin nuoret hedelmäpuut ja marjapensaat kannattaa suojata pihapiirissä!

Paksukaarnainen runko on jäniksiltä paremmassa turvassa, mutta suojien laittaminen on pienempi vaiva kuin se, että alkaisit joka kevät istuttamaan uusia puita pihaan.

Rakenna aita pitääksesi jänikset loitolla

Jänikset ovat ennemmin pituus- kuin korkeushyppääjiä, joten piha-alueen aitaaminen saattaa ratkaista ongelmasi ja suojata puita ja pensaita vihulaisilta jyrsijöiltä.

Jo puolimetrisen aidan rakentaminen auttaa suojaamaan puutarhan jäniksiltä. Suojaa piha esimerkiksi tiiviillä metalliverkolla. Valitse tukeva verkko tai tue sitä tukipuilla, ettei rusakko pääse kaatamaan sitä etukäpälillä.

Suojaa kasvit kehikoilla tai verkoilla

Metalliverkon kiinnittäminen puunrungon ympärille tai aidan rakentaminen hedelmäpuutarhan suojaksi voi auttaa suojaamaan puun tärkeimmät solukot. Rusakoilla on vahvat takajalat ja ne saattavat seistä kahdella jalalla ja kurottaa korkeammalle yltääkseen puun kuoreen – suojaa puu siis tarpeeksi korkealta.

Jos puutarhassa näkyy tupsuhäntiä ympärivuotisesti, verkon tai aidan voi jättää paikalleen sekä talven että kesän ajaksi. Jos jätät puun ympärillä olevan suojan pystyyn talven ajaksi, tallo lumikinoksia matalammaksi, etteivät jänikset yllä syömään puunrunkoa kinosten päältä.

Lue myös: 3 keinoa, joilla pääset kyistä eroon – niitä tappamatta

Hyödynnä kahvinporot jänisten torjuntaan

Käytä käytetyt kahvinporot hyödyksi ja ripottele niitä puiden ja pensaiden alle. Kahvinporojen teho perustuu siihen, että ne peittävät pensaiden ja puiden oman tuoksun. Kahvi on pohjoisen luonnon eläimille vieras, jolloin suomalaisen pihan vieraat kuten rusakot, myyrät ja peurat vierastavat kahvin tuoksua.

Puiden ja pensaiden tuoksua voi peittää myös muilla tuoksuilla joita, jänikset luontaisesti välttävät. Jotkut ripottelevat lemmikkien karvoja tai hiusharjaan kertyneitä hiuksia pensaiden juurille toiveissa, että niiden tuoksu pitäisi pitkäkorvat loitolla.

Tarjoa pupujusseille muuta syötävää

Jos muista keinoista ei ole apua, tarjoa rusakoille ja jäniksille muuta syötävää. Etenkin porkkanat, apilat ja heinät ovat niiden makuun. Voit myös jättää puista karsittuja oksia jänisten syötäväksi – täydellä mahalla ne eivät syö puita ja pensaita yhtä suurella todennäköisyydellä.

Lähde: Country Living

Next article