Skip to main content
Etusivu » Piha ja puutarha » Parhaat puutarhakasvit mehiläisille – 5 pölyttäjien suosikkia
Kesä

Parhaat puutarhakasvit mehiläisille – 5 pölyttäjien suosikkia

Kuva: Unsplash

Mehiläiset ovat monelle tuttu vierailija pihapiirissä. Nämä pölyttäjät auttavat kasveja lisääntymään ja ovatkin tärkeä osa monen sadon koon ja laadun takaamisessa. On arvioitu, että mehiläiset pölyttävät yli 75 prosenttia maailman kasvilajeista. Mehiläiset tarvitsevat ravinnetta jaksaakseen tuottaa herkullista hunajaa meille herkkusuille, joten voimmekin vastavuoroisesti auttaa istuttamalla niiden lempikasveja.

Kuva: Unsplash

1. Laventeli

Laventelin kaunis väri ja hurmaava tuoksu sopii jokaisen puutarhaan. Monivuotisen laventelin voi istuttaa sekä maahan että ruukkuun, joten se sopii erinomaisesti myös parvekkeen piristeeksi. Tämä kaunis yrtti on mehiläisten, kuin myös kimalaisten ja perhosten suosiossa.

Kuva: Unsplash

2. Omenapuu

Omena on yksi maailman viljellyin puutarhakasvi. Keväällä se kukkii kauniisti ja tuoksuu ihanalta, myöhemmin se tuottaa herkullisia omenoita. Mitä vanhempi puu, sitä kauniimpi se on myös talvisin. Iso omenapuu on näyttävä talvisella pihalla. Mehiläinen saa omenapuusta sekä mettä että siitepölyä ja voi myös auttaa omenien määrän tuplaamisessa – tässä vaihdossa kaikki voittavat!

Kuva: Unsplash

3. Vadelma

Vadelman kukka ei ole kovin näyttävä, mutta se on hyvää ravintoa mehiläisille. Kukat houkuttelevat mehiläisiä ja se antaa mettä ja siitepölyä. Vadelma onkin Suomessa yksi mehiläisten pääsatokasveista. Lopputuloksena on herkullisia vadelmia omalla kotipihalla, kiitos pölyttäjien.

Kuva: Unsplash

4. Voikukka

Voikukka on monen pihalla vain riesana, mutta älä silti leikkaa nurmikkoa heti keltaisen maton saavuttua. Voikukat ovat pölyttäjille kevään ja alkukesän tärkeitä ravintokasveja. Jos mehiläiset saavat paljon ravintoa alkukesästä, jaksavat he pölyttää paremmin loppukesästä. Tämä tarkoittaa isompaa satoa.

Kuva: Unsplash

5. Kanerva

Kanerva on monivuotinen varpu, joka kukkii loppukesästä, aktiivisin se on elokuussa. Mehiläisiä ja muita pörriäisiä tässä kukassa houkuttelee runsas mesi. Kanerva on yksi harvoista kukista, jotka talvehtivat, joten tästä saat kauniin lisän myös talvipuutarhaasi.

Ilman näitä pörriäisiä moni kasvi ei pysyisi lisääntymään lainkaan, joten heidän suojelu on tärkeää luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Istuta siis puutarhaasi joku mehiläisystävällinen kasvi ja suojele luontoa.

Jokainen kotipihan keltamusta pörriäinen ei ole samaa lajia. Erotatko mehiläisen, ampiaisen ja kimalaisen?

Next article