Etusivu » Juhlat » Vappumenu x 4 – ideoita vapun ruokailuun
Juhlapyhät

Vappumenu x 4 – ideoita vapun ruokailuun

vappu-vappumenu
vappu-vappumenu
Oikeata tai väärää tapaa vapun juhlistamiseen ei ole, mutta usein vappuun kuuluu olennaisena osana ruoka. Kuva: Getty Images

Vappuna juhlitaan kevättä ja herkutellaan vappuherkuilla. Vappubileet kruunaa tietysti herkullinen ja kupliva vappupöytä, joka notkuu erilaisia herkkuja ja jonka äärelle perheet ja ystävät kokoontuvat.

Valitse suosikkisi neljästä vappumenusta, ja nauti niistä aaton illanistujaisissa, vappupäivän juhlinnoissa, brunssilla, grillaten tai piknikillä, sillä oikeata tai väärää tapaa vapun juhlistamiseen ei ole.

Perinteinen vappumenu

Perinteinen vappumenu syntyy klassikoiksi muodostuneista herkuista ja ennen kaikkea vaivattomasti. Perinteisen vappumenun on tarkoitus olla niin helppo valmistaa, että se onnistuu kokilta kuin kokilta, vaikka lasi kuohuvaa toisessa kädessä.

Itse tehty perunasalaatti maistuu prinssinakkien ja lihapullien seurana ja pastasalaatti on mukavan ruokaisa klassikkoruoka, jota on helppo valmistaa isolle joukolle juhlijoita ja räätälöidä myös erikoisruokavalioihin sopivaksi.

Vappupöydässä mielipiteitä jakaa silli, joka toisten mielestä kuuluu tarjoiluihin ja toiset eivät voi sietää sen suolaista makua – tarjoa sillin kanssa perunaa, maalaisleipää tai muuta tasapainottamaan sen suolaisuutta. Rapeat vappumunkit tai tippaleivät voi ostaa valmiina suoraan kaupan hyllyltä tai valmistaa valmiista pullataikinasta.

Kata perinteiseen vappupöytään:

 • peruna- tai pastasalaattia
 • nakkeja ja lihapullia
 • sillit perunoiden tai maalaislimpun kanssa
 • munkit ja tippaleivät
 • sima ja muut kuohuvat vappujuomat

Vappubrunssi

Vapun juhlinta alkaa parhaiten heti aamusta katettavalla vappubrunssilla. Vappubrunssilla pöytä pistetään koreaksi ja koristellaan värikkäin ja raikkain herkuin.

Tuoreet marjat ja hedelmät tuovat vappubrunssipöytään väriä ja teet niistä helposti raikkaan hedelmäsalaatin. Suolaisina herkkuina brunssilla voi tarjota esimerkiksi croisantteja, jotka on helppo valmistaa, kun ostat taikinan valmiina ja täytät ne paistamisen jälkeen brie-juustolla ja italialaisella kinkulla. Perinteiset munkit voi tarjota pienellä twistillä, mehevien rahkamunkkien muodossa.

Valmista brunssille paria erilaista smoothieta joko suoraan juhlijoiden laseihin tai isoon kannuun. Raikkaat smoothiet ovat monen makuun ja maistuvat varmasti kuohuviinistä valmistettavien mimosa-drinkkien parina.

Vappubrunssilla maistuu:

 • croissantit brie-juuston ja italialaisen kinkun kanssa
 • tuoreet marjat ja hedelmät
 • mehevät rahkamunkit
 • marjaisa mansikka-jugurttismoothie, trooppinen ananas-mangosmoothie tai vihersmoothie
 • kuohuviinipohjaisia drinkkejä kuten mimosoja (sekoita appelsiinimehua ja kuohuviiniä 50-50 suhteella)
Vappubileet kruunaa tietysti vappupöytä, joka notkuu erilaisia herkkuja ja jonka äärelle kokoonnutaan. Kuva: Getty Images.

Vappuruoat grillaamalla

Vappuna moni avaa koko kesän kestävän grillikauden, säässä kuin säässä eli vaikka sitten toppatakki päällä ja sateenvarjon alla. Vappuna grillataan perinteisten grilliruokien sijasta isolle porukalle sopivia ja jaettavia ruokia.

Grillissä paistuvat erilaiset vartaat. Perinteisen vappupöydän nakit ja lihapullat voi ujuttaa vartaaseen raikkaan ananaksen, kesäkurpitsan ja paprikan kanssa. Tarjoa vartaiden seurana kesäistä grillijuusto-mansikkasalaattia tai grillattua parsaa.

Grilliruokien kuningasta makkaraa voi valmistaa vappuisella twistillä, kun paloitellut chorizomakkarat grillataan ja tarjotaan perunasalaatin kanssa makkaraperunoiden muodossa. Vapun klassikkoherkkuja tippaleipiä, munkkeja ja simaa ei voi unohtaa vapun herkkupöydästä.

Herkuttele vappuna näillä grilliruoilla tai katso lisää ideoita grilliruokiin:

 • grillivartaat vapputyyliin eli nakeilla, lihapullilla, ananaksella, kesäkurpitsalla ja paprikalla
 • grillijuusto-mansikkasalaatti
 • grillatut parsat
 • vappuiset makkaraperunat, eli chorizomakkaraa perunasalaatin kanssa

Lue myös: Teresa Välimäki kattaa juhlapöytään sormisyötäviä tai klassikkoherkkuja

Vegaanin vappu ja vegaaniset vappuherkut

Erikoisruokavaliot eivät ole syy jäädä pois vapun juhlinnasta. Vegaaninen vappu on yhtä hauska, herkkujen ja serpentiinien täytteinen kuin sekasyöjänkin vappu. Monella voi mennä kuitenkin sormi suuhun vapputarjottavien kanssa, kun nakit ja silli jäävät pois ruokalistalta.

Perinteisistä liharuoista löytyy kasvissyöjillekin soveltuvia versioita, ja erilaiset kaura-, soija- ja papupohjaiset pyörykät ja nakit valtaavat vappupöytiä. Loihdi vappupöytään pinkkiä hummusta punajuuresta ja kikherneistä ja tarjoa vihannesten kanssa dippailtavana.

Vegaanisen vappupöydän kruunaavat vegaaniset munkit, jotka valmistuvat helposti, kun vaihdat munkkitaikinan maidon esimerkiksi kauramaitoon tai muuhun kasvipohjaiseen valmisteeseen. Munkkien kanssa maistuu kotitekoinen inkiväärisima, jossa perinteinen sima saa raikkaan maun tuoreesta inkivääristä.

Vegaanin vappumenu:

 • punajuurihummus ja dippivihannekset
 • kasvispyöryköitä ja soijanakkeja
 • vegaaniset pikkumunkit
 • kotitekoinen inkiväärisima
Next article