Etusivu » Juhlat » Juhlapöytään sormisyötäviä tai klassikkoherkkuja
Ruoka ja juoma

Juhlapöytään sormisyötäviä tai klassikkoherkkuja

Teresa Välimäki
Teresa Välimäki
Kuvat: Tuukka Koski ja Unsplash

Kokki Teresa Välimäen mielestä uudenvuoden juhlintaan sopii joko hieno illallinen samppanjan kera tai rennot kotibileet suolaisine ja makeine sormisyötävineen.

– Kotibileissä tarjoaisin joko sormisyötäviä tai sitten klassisesti perunasalaattia ja hyviä laadukkaita makkaroita. Perunasalaatti voi olla kirkas ja sitruunaisen raikas. Sen kanssa sopivat esimerkiksi mausteiset chorizo-makkarat, Teresa Välimäki neuvoo.

Perunasalaatin ja makkaroiden seuraksi Välimäki valmistaisi pari isoa erilaista salaattia, sekä tarjoaisi hyvää leipää ja juustoja. Uudenvuoden jälkiruoaksi sopisi hänen mielestään erinomaisesti pavlova.

– Nämä kaikki tarjottavat ovat helppoja juttuja, joita saa valmistettua kerralla isommallekin porukalle. Ruoat voi nostaa uudelleen yöpalaksi pöytään, jos jotain jää.

Juhlien tyyli ratkaisee tarjottavat

Mikä on juuri nyt juhlaruoissa trendikästä? Välimäen näkemyksen mukaan ennen kaikkea juhlien tyyli ratkaisee.

– Mielestäni in on se, että tehdään itse ja jopa yhdessä. Etnisistä ruoista uudenvuoden juhliin sopivat hienosti meksikolaishenkiset ruoat, kuten tacot ja enchiladat. Ja tietysti sushit, ne toimivat loistavasti samppanjan kanssa!

Uudenvuoden illallisella Välimäki satsaisi äyriäisiin ja laadukkaaseen kalaan tai liharuokaan.

– Äyriäiset voisivat olla kampasimpukoita, jättikatkaravunpyrstöjä ja klassinen rapucocktail sopisi hyvin. Näiden jälkiruoaksi vaikkapa kermalikööri-pannacottaa tai pavlovaa.

Vaikka Teresa on kokki, hän voisi ”suurten ja helppojen linjojen” suosijana tilata omiin juhliinsa valmiina ison satsin sushia ja sashimia.

– Tai tarjoaisin perunasalaattia ja makkaroita. Kaikkea tarpeeksi, mutta vähän lajeja. Jääkaappiin varaisin riittävästi kuohujuomaa.

Teresan teevinkki juhlajuomaksi:

”Tee kuumaa, mausteista teetä valmiiksi termospulloon ja mausta se rommilla. Sisälle palaava juhlaväki voi lämmitellä tällä juomalla ilotulitusten jälkeen.”

Teresan lakuvinkki salaattiin:

”Jos haluat kokeilla jotain uutta, suosittelen laku-mozzarella-sharonhedelmäsalaattia. Se on mainion makuinen erikoisuus. Reseptin löydät somesta.”

Hanna Velling, [email protected]

Next article