Skip to main content
Etusivu » Koti ja sisustus » Näillä vinkeillä puhdistat grillisi kesäkuntoon
Kesä

Näillä vinkeillä puhdistat grillisi kesäkuntoon

Puhtaus on puoli ruokaa – ja sama pätee ruoanlaittoon. Puhtaassa grillissä valmistettu ruoka maistuu monin kerroin paremmalta. Etenkin kesällä, jolloin grilli on jopa päivittäisessä käytössä, on se hyvä puhdistaa jokaisen käytön jälkeen.

Näillä vinkeillä puhdistat grillisi helposti:

1. Säännöllinen puhdistus

Harjaa kaasu-, sähkö- tai hiiligrillin grillausritilä puhtaaksi messinkiharjalla jokaisen käyttökerran jälkeen. Säännöllinen puhdistaminen tekee grillin puhtaanapidosta helpompaa ja säästyt pinttyneiden pintojen puhdistamiselta.

Lue myös: Nestekaasun turvallinen käyttö mökillä

2. Harjaa, kun grilli on vielä lämmin

Lämmin grilli on usein jäähtynyttä grilliä helpompi puhdistaa. Grillin ritilään käytössä tullut lika lähtee kuumasta grillistä usein jo harjaamalla.

Mikäli grillin pintaan on tarttunut ruoanjämiä, voit jättää grillin päälle vielä noin viideksi minuutiksi grillaamisen jälkeen. Grillin päällä pitäminen auttaa puhdistamaan polttimia ja polttaa pois grillin sisäpinnoille jäänyttä rasvaa.

3. Irrota kaikki irtonaiset osat

Siivoaminen on helpompaa, kun irrotat grillistä irti lähtevät osat. Näin pääset käsiksi myös sellaisiin paikkoihin grillin sisällä, joita voi olla muuten vaikea tavoittaa. Valurautaisen grillilevyn voi pestä kuumalla vedellä ja harjalla. Myös sähkögrillin ritilä on hyvä pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Huolehdithan siitä, että huuhdot ja kuivaat kaikki pesemäsi osat kunnolla.

Huolehdithan myös, että grilli on jäähtynyt ennen kuin irrotat siitä mitään osia. Irrota ritilät ja puhdista ne kaapimella tai grilliharjalla.

VINKKI! Kotitekoisella, ruokasoodasta, suolasta ja kuumalla vedellä valmistetulla, tahnalla pyyhit grillin ritilät helposti ja turvallisesti. Levitä tahnaa sienellä grillin ritilöiden pinnalle, anna tahnan vaikuttaa muutaman minuutin ajan ja pyyhi pois.

Grillin pintaan saattaa helposti pinttyä rasvaa ja ruoan jäänteitä, onneksi niistä pääsee eroon perinpohjaisella puhdistamisella. Kuva: Pexels

4. Pyyhi grillin ulkopinnat puhtaaksi

Grillin ulkopinta kannattaa puhdistaa vasta kun grilli on täysin jäähtynyt. Uusimmissa grilleissä on usein pinnoite, joka kestää hyvin pyyhkimistä ja kevyttä hankausta. Ulkopinnan pyyhkimiseen riittää pelkkä vesi ja pehmeä pyyhe, tarpeen mukaan pesussa voi käyttää tiskiainetta tai mietoa yleispuhdistusainetta.

5. Hiiligrillin puhdistus

Hiiligrillin kohdalla tulee muistaa hiilien ja tuhkien säännöllinen poistaminen. Riippuu täysin grillin tulipesän koosta, kannattaako tuhkat ja hiilet poistaa jokaisen käyttökerran jälkeen vai voidaanko vanhat hiilet jättää pesän pohjalle.

Huomioithan, että grillihiilet jäähtyvät vasta parin päivän kuluttua eli älä laita niitä paikkaan, jossa ne voivat sytyttää tulipalon, kuten muoviseen astiaan tai ämpäriin.

Lähde: Martat

Next article