Etusivu » Vesillä » Tyhjenikö akku talven kuluessa?
Veneen huolto ja kausisäilytys

Tyhjenikö akku talven kuluessa?

akku
akku
Kuva: Getty Images

Veneiden ja kesämökkien akkuja otetaan keväällä varastoista käyttöön. Akkujen varastointiin ja käyttöönottoon liittyy paljon asioita, jotka on hyvä tiedostaa.

Akut kestävät hyvin Suomen talven yli myös säilytyksessä, mikäli muutamasta perusasiasta huolehditaan. Akkukellarin Peter Blomqvist opastaa:

– Kun akku irrotetaan syksyllä ja laitetaan varastoon, se kannattaa aina varata täyteen. Akun käyttöikä pitenee, jos sen varaustila pidetään koko ajan hyvänä. Myös talven kuluessa sitä kannattaa varata parin kuukauden välein.

Ennen viimeistä varausta akkujen nestepinta kannattaa tarkistaa ja tehdä nestetäydennys – ei kuitenkaan piripintaan.

– Levyt peitetään akkunesteeseen ja jätetään parin sentin ilmavara. Yleensä akuissa on pieni merkki sallitusta täyttökorkeudesta. Niin kutsutuissa huoltovapaissa akuissa akkuneste ei kulu, joten siitä ei kannata tälllöin huolehtia. Akkuneste on syövyttävää ainetta, joten sen kanssa työskennellessä pitää olla varovainen.

Akun säilytyspaikan tulee olla kuiva ja viileä. Pahin vaihtoehto on kuuma pannuhuone, sillä liian lämpimässä paikassa akku lähtee helposti purkautumaan itsekseen. Vene tai kylmä kesämökkikään ei ole huono talvisäilytyspaikka, sillä jäätyminen ei ole täyteen varatulle akulle haitaksi. Täyteen varattu akku jäätyy vasta noin 70 miinusasteessa, kun taas purkautunut akku jäätyy helposti jo 10 asteen pakkasessa.

Talven ajaksi akku irrotetaan sähköjärjestelmästä, mutta siihen ei riitä virran katkaiseminen veneen tai mökin päävirtakytkimestä: lisäksi akusta kannattaa irrottaa talven ajaksi molemmat tai ainakin toinen kenkä. Tällä estetään pienet milliampeerien virtavuodot, joita saattaa esiintyä. Hiljalleen tyhjentyvä akku on keväällä käyttökelvoton. Turvallisuussyistä akusta irrotetaan aina ensiksi miinuskenkä ja vasta sitten pluskenkä, ja takaisin kytkettäessä järjestys on päinvastainen.

Hyvinhoidettu akku toimii keväällä

– Keväällä käyttöönoton yhteydessä akku on syytä varata uudelleen täyteen, Blomqvist toteaa.

– Ensimmäisellä lataamiskerralla kannattaa varmistaa, että laturi on akkutyypille sopiva. Nykyään on tarjolla hyvin monia eri akkutyyppejä, ja väärän tyyppisen laturin käyttö saattaa tuhota akun.

Keväisin moni tutkii akun kuntoa volttimittarilla, mutta se ei aina kerro kaikkea akun todellisesta kunnosta. Vaikka mittarilukema näyttäisi olevan kunnossa, laite voi silti olla väsynyt eikä kykene luovuttamaan virtaa riittävästi. Tällöin moni ryhtyy turhiin remontteihin, esimerkiksi vaihtamaan starttimoottoria, vaikka syy on väsähtäneessä akussa.

Blomqvist suositteleekin keväisin käyntiä akkutesteissä, joita moni huoltoliike tarjoaa.

– Se maksaa vaivan ja saattaa säästää turhilta kustannuksilta ja vaivalta, hän toteaa.

Next article