Etusivu » Vesillä » Veneen monet talvisäilytysvaihtoehdot – katso vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet!
Veneen huolto ja kausisäilytys

Veneen monet talvisäilytysvaihtoehdot – katso vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet!

veneen-talvisailytys
veneen-talvisailytys
Kuva: Getty Images

Syksyn tullen monen veneilijän mieltä alkaa askarruttaa veneen talvisäilyttäminen. Erilaisia vaihtoehtoja on useita, joten mistä tietää mikä niistä on itselle sopivin vaihtoehto? Mitä pidemmälle veneen nostamista, syyshuoltoja ja talvitelakointia lykkää, sitä enemmän työn tekijä joutuu manaamaan sateisia säitä ja kylmettyneitä sormia.

Puuveneitä lukuun ottamatta veneen paras paikka talvehtia on usein lämmin sisähalli. Mutta mitä kaikkia vaihtoehtoja veneilijällä on?

Katso suosituimmat veneen talvisäilytysvaihtoehdot ja niiden hyvät sekä huonot puolet.

Ulkosäilytys:

Veneen ulkosäilytys on tee-se-itse-veneilijän valinta. Veneen ulkosäilytyksessä vene on kuitenkin suojattava säältä, ja veneen on annettava kuivahtaa ennen pakkasten tuloa. Ulkopaikkoja löytyy kunnalta, veneseuroilta tai yksityisyrittäjiltä.

Piheimmät veneilijät säästävät pitkän pennin tuomalla veneen omalle pihalle säilytykseen. Vene vie pihalta paljolti tilaa ja säilytyspaikka vaatii jonkin verran rakentelua, mutta omassa pihassa vene on hyvässä turvassa ja huoltotoimenpiteitä on helppo tehdä.

Plussat:

+ Edullinen vaihtoehto
+ Yleensä kuljetusetäisyys pysyy lyhyenä
+ Mahdollisia kustannussäästöjä, jos muut veneilijät ostavat esimerkiksi huoltoja yhdeltä toimijalta

Miinukset:

– Vene on alttiina säälle
– Vene on alttiina ilkivallalle

Vene katon alle suojaan:

Ulkopaikkaa parempi säilytyspaikka on katos tai kylmähalli. Vaihtoehtona tämä on hiukan ulkopaikkaa kalliimpi, mutta halli tasoittaa jonkin verran lämpötilaeroja ja kosteusvaihteluja, sekä suojaa säältä ja myrskyiltä. Katos tai hallipaikka on myös turvallisempi ja ilkivallan riski on pienempi.

Halleja on lähinnä saatavilla yksityisiltä yrityksiltä ja toisinaan myös veneseuroilta. Veneseuran halleissa omatoiminen veneen hoito on tuskin ongelma, ja yksityisellä puolella se on usein neuvoteltavissa.

Plussat:

+ Osin suojassa kosteuden ja lämpötilan vaihteluilta
+ Suojassa myrskyiltä
+ Suojassa ilkivallalta

Miinukset:

– Vene on alttiina pakkasvaurioille
– Pääsy venehalliin saattaa olla rajattu

Lämpimässä venehallissa vara parempi:

Lämmin venehalli sopii parhaiten veneilijälle, joka haluaa minimoida veneelle aiheutuvien vaurioiden määrän ja on valmis ostamaan veneen huoltotyöt ulkopuoliselta tekijältä. Lämpimien venehallien huolto- ja kunnostustarjonta kattaa monet toimenpiteet huolloista asennuksiin ja jopa laminointi- tai lujitemuovitöihin.

Plussat:

+ Suojassa säältä
+ Suojassa pakkasvaurioilta
+ Suojassa ilkivallalta
+ Kattavat huolto-, korjaus- ja asennuspalvelut
+ Joustava nosto- ja laskuaikataulu

Miinukset:

– Lämmin venepaikka on selkeästi kallein vaihtoehto

Lähde: Totalvene.fi

Next article