Skip to main content
Etusivu » Vesillä » Marino Oy – 65 vuotta lasikuituveneiden edelläkävijänäja Itämeren suojelijana
Sponsoroitu

Marino-veneissä yhdistyvät optimaalinen suorituskyky ja taloudellisuus, mikä tekee niistä suositun valinnan veneilijöiden keskuudessa.

Suomalainen Marino Oy on veneenvalmistuksen uranuurtaja, joka on säilyttänyt asemansa alan huipulla yli kuuden vuosikymmenen ajan. Erityisen tunnettu yritys on jo käsitteeksi muodostuneista lasikuituveneistään, jotka symboloivat paitsi innovatiivisuutta, myös kestävyyttä ja vastuullisuutta.

– Aloittaessamme toimintaamme lasikuituveneitä ei vielä valmistettu Suomessa. Yrityksemme perustaja Tor-Björn Fagerström sai matkustaa Ruotsiin asti oppimaan lasikuidun käytöstä veneen materiaalina, Marino Oy:n edustaja Ben Fagerström kertoo.

Lasikuitu osoittautui käsin laminoituna erinomaiseksi materiaaliksi veneenrakennuksessa, sillä se kestää viimeaikaisen tutkimuksen mukaan ainakin 100 vuotta. 

– Pitkäikäisyys on taloudellista ja samalla vähentää myös jätteen määrää. Näin ollen se tekee veneistämme myös ekologisemman valinnan, Fagerström kuvailee. 

Marino huomioi ympäristöasiat jo silloin, kun päästöistä ei vielä puhuttu. Yritys asensi Fagerströmin mukaan 80-luvulla ensimmäisenä ja ainoana Suomessa perheveneisiin septisäiliöt, jotka keräsivät talteen huuhteluvessojen jätevedet. 

– Marino oli myös pioneeri septisäiliöiden imutyhjennyksen käyttöönotossa. Pian sen jälkeen imutyhjennys asennettiin veneisiin vakiona.  

Puhdas meri säilytettävä seuraavillekin sukupolville

Marino-veneiden optimaaliseksi suunniteltu runkomuotoilu on tae hyvälle suorituskyvylle ja taloudellisuudelle. Yrityksen kehittämät veneet ovat aina olleet nopeimpia ja näin myös taloudellisimpia. 

– Kilpailijoiden moottorit saattavat olla kooltaan suurempia, mutta me panostamme pienempiin moottoreihin. Laajan tuotekehittelyn tuloksena on vähäpäästöisempi vene, Fagerström sanoo.

Itämeri on Fagerströmille rakas, ja hän haluaa suojella sitä myös seuraaville sukupolville. Erityisen huolissaan hän on muoviroskan valtavasta määrästä.

– Meri ei ole kaatopaikka. Se on monien lajien elintilaa, ja siksi jokaisen tulee huolehtia omista roskistaan ja kierrättää ne asianmukaisesti. Luonto pysyy puhtaana vain, jos me kaikki pidämme siitä huolta.

Kiinnostuitko edistyksekkäistä lasikuitupohjaveneistä?

Next article