Skip to main content
Etusivu » Urheilu » Tästä joukkueesta aistii menestyksen
Jääkiekko

Tästä joukkueesta aistii menestyksen

– Media ja yleisö katsovat usein pisteitä. Pelaajat näkevät asiat vähän toisin. Tiedämme työmäärän, joka kaikkien on täytynyt yksittäisten maalien eteen tehdä, kertoo Pekka Jormakka. Kuva: Mikko Taipale / Jokerit

Pekka Jormakka on nähnyt kiekkoilijana paljon. Menestystä on tullut niin SM-liigassa kuin maajoukkueessa. Mutta tämän syksyn kaltaista ei kolmatta vuotta KHL:ssa ja Jokereissa pelaava 27-vuotias hyökkääjä ole kokenut.

– Viidentoista pelin voittoputki ja pitkä pisteputki kertovat siitä, että peli toimii. Vastaavaa ei ole urallani ollut, harva joukkue tällaisiin yltää, pyörittelee Jormakka päätään harjoitusten jälkeen.

Menestys on usean tekijän summa. Palapeli, jossa jokaisen pelaajan – ja joukkueen – fyysiset, henkiset ja taktiset palat etsivät paikkaansa. Jormakka loksauttelee niitä paikalleen.

– Luulen kaikkien panostaneen harjoitteluun tavallistakin enemmän. Mahdollisuus päästä olympialaisiinkin on osaltaan lisännyt motivaatiota. Minäkin otin kuntovalmentajan. Ennen pelasin kesäisin paljon pallopelejä. Nyt keskityin peruskuntoon. Sauvakävelyä ja voimatreenejä kahvakuulalla, perinteinen takakyykky jäi vähemmälle.

Taustalla vaikuttaa myös viime kausi. Pettymys on purkautunut näyttämisen tarpeena.

– Meillä piti olla hyvä joukkue, mutta kausi oli repaleinen. Taso heitteli. Loman jälkeen saavuimme hallille hyvin määrätietoisina. Joukkueen potentiaalin aisti nopeasti ja olemme hitsautuneet yhteen – henki on loistava. Kun on tällaisessa joukkueessa ja kentälle pääsee, kaikki laitetaan likoon.

Menestys on usein yhdistelmä jatkuvuutta ja uusiutumista valmennuksen, kokoonpanon ja pelitavan osalta. Niin Jokereillakin.

– Runko säilyi ja peruspeli oli kunnossa. Sitä on nopeutettu ja olemme vähän aggressiivisempia. Emme välttämättä taklaa enemmän, mutta teemme vastustajan elämän hankalaksi. Lisäksi roolitukset ovat kohdallaan ja rosterin laajuuden takia kenenkään ei tarvitse pelata vammojen kanssa.

Usea pelaaja on nostanut tasoaan ja lisämausteen on tuonut muutama huippuhankinta. Esimerkiksi Eeli Tolvasen ja maalivahti Ryan Zapolskin vireet siivittävät kaikkia. Ottamatta heiltä mitään pois Jormakka kuitenkin muistuttaa perusasioista.

– Media ja yleisö katsovat usein pisteitä. Pelaajat näkevät asiat vähän toisin. Tiedämme työmäärän, joka kaikkien on täytynyt yksittäisten maalien eteen tehdä. Ja vähien päästettyjen maalien taustalla on myös hyvä viisikkopuolustus. Joukkueena mennään – ja tunne on, että pitkälle. Menestymiselle on aito mahdollisuus, uskoo Pekka Jormakka.

Next article