Etusivu » Urheilu » Ammatiksi fudis!
Sponsoroitu

Santeri Suvala

lapsuusvaiheen valmennusosaamisen päällikkö

Palloliitto

Johanna Kurikka

puheenjohtaja

Kauklahden Pyrintö

Suomalainen jalkapallo tarjoaa huomattavan määrän houkuttelevia urapolkuja ja mahdollisuuksia.

Jalkapallo vahvistaa asemaansa Suomessa ja työllistää tätä nykyä merkittävän määrän ihmisiä Palloliitossa ja sen jäsenseuroissa. Lukuisten päätoimisten työntekijöiden tehtäviin kuuluvat suomalaisen jalkapallon tukeminen ja kehittäminen.

– Merkittävä osa työvoimasta kohdistuu urheilu- ja valmennustoiminnan johtamiseen, mutta paljon rooleja löytyy myös liittyen esimerkiksi esihenkilötyöhön, viestintään ja talouteen, Palloliiton lapsuusvaiheen valmennusosaamisen päällikkö Santeri Suvala sanoo. 

Seuroihin etsitään työntekijöitä hyvin laajalla skaalalla. Rekrytoitavilta toivotaan Kauklahden Pyrinnön puheenjohtajan Johanna Kurikan mukaan muun muassa pedagogisia taitoja, strategista ajattelua sekä kykyä verkostoitua.

– Tärkeintä ovat kuitenkin oikea asenne ja sitoutuneisuus. Toki täytyy muistaa seurojen olevan työpaikkoja siinä missä yrityksetkin, joten työelämän toimintatavat ja käytösmallit tulee olla hallussa.

Tähtäimessä suomalaisen jalkapallon kehittäminen

Jalkapallon työkenttä on monimuotoinen, ja töihin voi hakeutua hyvin erilaisia väyliä pitkin. Yksi mahdollisuus ovat korkeakoulut tai erilaiset oppilaitokset, joissa voi työn ohessa oppisopimuksella kouluttautua liikunta-alan – tai toisaalta viestinnän, johtamisen, henkilöstöhallinnon ja taloushallinnan tehtäviin.

– Kannustan rohkeasti hyppäämään lähiseuran toimintaan mukaan, sillä osaamista tarvitaan eri osa-alueilla. Sieltä voi oma polku sitten löytyä, kun taustalla on oikeanlaista osaamista, Suvala innostaa. 

Alan ammattilaisten toivotaan vastaavan seuratoiminnan kasvaviin haasteisiin ja osaltaan edistävän suomalaisen jalkapallon kehitystä. Suvala kertoo seuratoiminnan muuttuneen vuosien varrella entistä ammattimaisemmaksi.

– On tärkeää, että jalkapallon parissa työskentelevät ammattilaiset tuovat mukanaan monipuolista osaamista eri ikävaiheista ja seurakentän osa-alueista.

Suvala ja Kurikka painottavat, että päätoimisten ammattilaisten kysyntä on kasvanut selvästi. 

– Haluamme seuroissa ja liitossa vahvistaa positiivista työnantajamielikuvaa. Tarjolla on huomattava määrä erilaisia hienoja mahdollisuuksia ja mielenkiintoisia urapolkuja.

Palloliitto ry

Vuoden 2023 lopussa Palloliiton jäsenseuroissa työskenteli 846 päätoimista ihmistä, joista valmentajia oli 215, Urheilutoimenjohtajia/Valmennus- ja Junioripäälliköitä taas 330. Vielä 2011 tämä määrä oli vain 334.
 
Päätoimisten lisäksi seuroissa toimii lukuisia oto-ihmisiä sekä vapaaehtoisia. Pelkästään valmentajia on yli 17 000

Lisätietoa Palloliitosta

Next article