Skip to main content
Etusivu » Urheilu » Tämän talven lajivalintasi – lumilautailu
Lumilautailu

Tämän talven lajivalintasi – lumilautailu

Kids on Board -hanke
Kids on Board -hanke
Kuva: Riglet Indoor / Burton Snowboards

Lumilautailu sopii urheilulajiksi kaikenikäisille taidoista ja urheilutaustasta riippumatta. Kids on Board -hankkeen tarkoituksena on houkutella lajin pariin uusia 7–9-vuotiaita harrastajia.

Suomen Lumilautaliitto ry:n toiminnanjohtaja Tiina Lindströmin mukaan lumilautailu on harrastus, jonka voi aloittaa oikeastaan missä vaan – tarvitaan vain lunta ja loiva, tasainen mäki. Harrastaa voi lähes missä päin Suomea tahansa. Laskettelukeskuksia on meillä yllättävän paljon.

– Lautailu ei ole vahvasti sidoksissa aikaan tai paikkaan. Laji sopii hyvin myös vähän liikkuville, jotka eivät järjestetyistä liikuntaharrastuksista löydä omaa lajiaan. Laskemaan opittuaan lumilautailua voi harrastaa myös ilman ohjausta, eikä siinä sen kummemmin ole sääntöjä.

Lajissa korostuu myös yhteisöllisyys.

– Kyseessä on yksilölaji, mutta lautailusta voi saada myös mahtavia yhteisöllisyyden ja onnistumisen kokemuksia. Lumilautailuharrastus tuo monelle elämään sisältöä, ystäviä ja kulttuuria.

Opetus helpottaa lumilautailun aloittamista. Lähes kaikki Suomen hiihtokeskukset järjestävät opetusta ja vuokraavat välineitä.

– Kannattaa muistaa, että lautailu voi aluksi tuntua vaikealta. Hyvässä ohjauksessa ja oikeankokoisilla välineillä kaikki voivat kuitenkin päästä lautailuun kiinni ja saada onnistumisia ensimmäisestä kerrasta lähtien.

Kids on Board -hanke tutustuttaa lapset lajiin

Kids on Board -hankkeen tavoitteena on ohjata 1.–3.-luokkalaisia lapsia lumilautailun maailmaan. Ohjaajien avustuksella lapset tutustuvat lajiin sisätiloissa turvallisella ja hauskalla tavalla.

– Laudan päällä temppuillaan, kikkaillaan ja pidetään kivaa, Lindström sanoo.

Toiminta soveltuu jokaiselle toimintakyvystä ja aiemmista taidoista riippumatta.

Kids on Board -kiertuetta vetää kolme aluetyöntekijää, jotka vierailevat joulu-maaliskuun aikana yhteensä noin sadalla alakoululla ympäri maata. Ohjauksessa lapset saavat tietoa myös alueen hiihtokoulun ja lumilautaseuran toiminnasta. Lindström kokee tärkeäksi lasten liikuntaharrastuksen tukemisen ja juniorien ohjaamisen juuri lumilautailun pariin.

– Rinteessä sukupuolirajat rikkoutuvat, ja saman kiinnostuksen kohteen jakavat nuoret ja vanhemmat laskijat laskevat yhdessä. Kyse on liikunnallisesta vapaa-ajanvietosta, joka sopii niin kaveriporukoille kuin perheille. Toisaalta lumilautailla voi myös erittäin tavoitteellisesti. Jokaiselle löytyy oma tapa olla lumilautailija.

Lautailun lyhyt oppimäärä:

  • Lumilautailuun tarvitaan lumilauta, kengät, siteet, kypärä, vedenpitävät talvivaatteet ja lumisateeseen lasit.
  • Välineitä lautailun harjoitteluun voi vuokrata hiihtokeskuksista. Omia välineitä hankittaessa kannattaa kysyä asiantuntijan neuvoja.
  • Käytettyjä välineitä voi hankkia muun muassa Lumilautailu ostaa ja myy Facebook-ryhmästä, kierrätyskeskuksesta ja nettikirpputoreilta.

Hankkeessa mukana ovat muun muassa Salla ja Sveitsin Hiihtokeskus. Tutustumaan pääsee Go Expo Winter -messuilla 2.-4.11.2018 Helsingin Messukeskuksessa. Hiihtokoulujen yhteystiedot: www.ski.fi. Lisää Kids on Board -hankkeesta ja alueesi lumilautaseuran toiminnasta löydät osoitteesta www.fsa.fi

Lue myös:
Sallan luonto kutsuu rauhoittumaan
”Talven riemut kuuluvat kaikille”, toteaa Suomen hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja

Next article