Etusivu » Urheilu » Samu Torsti: ”Alppihiihto vaatii uhrauksia, sitoutumista ja hieman hulluutta”
Inspiraatio

Samu Torsti: ”Alppihiihto vaatii uhrauksia, sitoutumista ja hieman hulluutta”

samu-torsti-alppihiihtaja
samu-torsti-alppihiihtaja
Kuvat: Teemu Moisio

Pohjanmaan lakeuksilta tuleva alppihiihtäjä Samu Torsti niittää menestystä maailmalla. Reissaaminen on ihanaa, mutta sydän on silti Suomessa.

Sitoutunut, määrätietoinen ja voitontahtoinen – näillä sanoilla alppihiihtäjä Torsti kuvailee itseään. Kilpailuhenkeä Torstilta on löytynyt alakoulun liikuntatunneilta lähtien.

– En ole koskaan suvainnut löysäilyä, vaan aina on tehty sata lasissa. Kavereilta olen saanut tästä aika paljon kuittailua, Torsti sanoo.

Kahdeksanvuotiaana Vasa Skidklubb -kotiseuransa nappulakoulussa lasketteluharrastuksen aloittaneen Torstin ensimmäinen harjoittelumäki oli pieni rinne, vain 45 metriä korkea Öjberget.

– Alppihiihto lajina vaatii uhrauksia, sitoutumista ja jopa hieman hulluutta. Näiltä leveyspiireiltä on pitkä matka maailmancupiin, Torsti muistuttaa.

Näiltä leveyspiireiltä on pitkä matka maailmancupiin.

Varsinaisen lajivalintansa Torsti teki päästyään Kuusamon alppilukioon. Siellä lakeuksien urheilijalupaus otti ensimmäiset ammattiurheiluun tähtäävät askeleensa, vaikka todellinen työ alkoikin vasta lukion jälkeen.

– Koulussa urheilu opetellaan laittamaan keskiöön. Siellä meitä oli rivissä monta samanikäistä, ja menestys oli tosi paljon itsestä kiinni, Torsti sanoo.

– Koulun jälkeen olen saanut keskittyä vain omaan lajiin. Kaiken pitää kuitenkin olla hyvin itseohjautuvaa – kukaan ei kanna kaivosta vettä eteen, vaan se pitää tehdä itse.

Lue myös: Maajoukkuehiihtäjä Ristomatti Hakola: ”Unelmaelämä vaatii kovaa työtä”

Oma maa mansikka

Torsti kilpaili alppihiihdon maailmancupissa ensimmäisen kerran joulukuussa 2009. Maailmancupin pisteille hän pääsi ensimmäisen kerran viisi vuotta myöhemmin, ja kymmenen parhaan joukkoon mies kiilasi tammikuussa 2017. Olympialaisista on irronnut 21. sija Sotšissa vuonna 2014, ja viime vuoden Pyeongchangin talviolympialaisissa Torsti oli lajissaan 17. 

Ajastaan pääosan Torsti viettää tien päällä, sillä matkustuspäiviä hänelle kertyy vuodessa noin 200. Niistä leijonanosa kohdistuu Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Nuorempana reissaamista ei ehkä osannut samalla tavalla arvostaa, nyt minusta on hienoa nähdä eri maita ja kulttuureja. 

Maapallolla on Torstin mielestä paljon tarjottavaa, mutta koti on silti ehdottomasti Suomessa. Hän kertoo usein havahtuvansa paitsi siihen, miten pieni maa Suomi on, myös siihen, miten hyvin asiat täällä ovat.

– Alppihiihtäjänä olisi varmasti viisaampaa asua jossakin muualla, mutta veri vetää Suomeen. Täällä minun on hyvä olla. 

Samu Torstin vinkit rinnepukeutumiseen:

1. Kerrospukeutuminen on kaiken A ja O, alla hengittävää materiaalia, päällä lämmintä ja vedenpitävää.
2. Alusvaatteet, kuten sukat, pitkät kalsarit ja aluspaita, joka miellyttää ihoa. 
3. Hyvin istuvat ja mukavat housut.
4. Suojaavat hanskat, jotka pitävät kädet lämpöisinä.
5. Kypärä ja lasit – mieluiten tyylikkäät ja peililinssillä.

Next article