Etusivu » Urheilu » Sähköpyöräilystä paljon terveyshyötyjä
Pyöräily

Sähköpyöräilystä paljon terveyshyötyjä

Kuva: Pexels

Pyöräiletkö paljon? Hyvä. Myös säännöllisellä sähköpyöräilyllä on lukuisia positiivisia terveysvaikutuksia, vaikka sähköavusteisuus tekee siitä keskimäärin kevyempää kuin pyöräily tavallisella polkupyörällä.

Kuten muukin reipas liikkuminen, säännöllinen sähköpyöräily voi vähentää riskiä sairastua esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen. UKK-instituutin erikoistutkija Minna Aittasalo kertoo sähköpyörän mahdollistavan kevyemmän ja käyttäjälle mahdollisimman sopivan ja mieluisan rasitusasteen.

– Kun rasitus on pienempi, sähköpyörällä voi kulkea pidempiä ja mäkisempiä maastoja ilman yhtä suurta fyysistä ponnistelua kuin tavallisella pyörällä. Tällöin myös kynnys lähteä liikkeelle esimerkiksi kauppaan ja muille asioille voi olla sähköpyörällä pienempi kuin tavallisella pyörällä. 

Tämän seurauksena sähköpyöräilijä saattaa päivässä tulla liikkuneeksi enemmän kuin tavallisen pyörän omistaja.

– Sähköpyöräily sopii säädettävän rasitustasonsa vuoksi myös säännöllistä liikkumista aloitteleville ja huonokuntoisille. Lisäksi se rasittaa esimerkiksi polviniveliä vähemmän kuin tavallinen polkupyöräily, mikä tekee siitä erityisen hyvän liikkumismuodon polvivaivaisille ja ikääntyneille, Aittasalo kertoo.

Viisi neuvoa sähköpyörän ostajalle:

1.  Selvitä budjettisi – liikennevälineeksi hankittavaan sähköpyörän laatuun kannattaa panostaa.

2. Tarkista akun kesto – sähköpyörä voi olla raskas poljettava jos polkemista avustavasta akusta loppuu virta kesken.

3. Selvitä akun laatu – takuu on yksi laatua indikoiva tekijä johon kannattaa kiinnittää huomiota.

4. Varmista huoltopalveluiden saatavuus – sähköpyörää on normaalia polkupyörää vaikeampi huoltaa itse.

5. Koeaja sähköpyörä ennen ostopäätöstä – muiden kokemukset sähköpyöräilystä ovat hyviä, mutta vain sinä itse tiedät miltä pyörä käytännössä tuntuu.

Next article