Skip to main content
Etusivu » Urheilu » Sähköpyöräily tuo useita hyötyjä
Pyöräily

Sähköpyöräily tuo useita hyötyjä

Sähköpyöräily
Sähköpyöräily
Kätevyyden vuoksi on helppo innostua sähköpyöräilemään pidempiä matkoja. Kuva: Getty Images

Sähköpyörällä on hauska ajaa. Myös sen terveys- ja ympäristöhyödyt ovat kiistattomat.

Pidempiä matkoja kuin tavallisella pyörällä

Sähköpyörällä ajaessa vauhdista voi nauttia ilman enempää hikoilua, kun esimerkiksi ylämäet eivät vaadi ponnistelua. Mukavuuden ja kätevyyden vuoksi on helppo innostua pyöräilemään useammin ja pidempiä matkoja. Esimerkiksi Alankomaissa tehdyn tutkimuksen mukaan sähköpyörillä myös ajetaan keskimäärin 50 % pidempiä matkoja kuin tavallisella polkupyörällä.

Vaikutukset näkyvät myös kukkarossa

Sähköpyörä on energiatehokas ja sen kuluttama energiamäärä on hyvin pieni, joten aktiivinenkaan sähköpyöräily ei juuri sähkölaskussa näy. Merkittävin kustannus alkuperäisen ostohinnan jälkeen on yleensä akun uusiminen jossakin vaiheessa. 

Monenlaisia terveyshyötyjä

Sähköpyöräilyllä on tutkitusti lukuisia positiivisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia ikään ja sukupuoleen katsomatta. Sähköpyörällä voidaan edistää tietynlaisten vammojen kuntoutusta, ja se mahdollistaa liikunnan myös liikuntarajoitteisille sekä vanhemmille henkilöille, jotka eivät enää jaksa tai pysty pyöräilemään normaalisti.

Ei enää stressiä!

Sähköapu kasvattaa keskinopeutta ja onkin usein nopein ja helpoin tapa liikkua erityisesti ruuhkaisilla kaupunki- ja keskusta-alueilla. Muun muassa työmatkasähköpyöräily on kasvattanut viime vuosina huomattavasti suosiotaan. Sähköpyörä on monesti nopein, stressittömin ja edullisin tapa kulkea työmatkat, ja töihin saavutaan virkeänä ja hyväntuulisena.

Ympäristö kiittää

Sähköpyörä on yksi kaikkein ympäristöystävällisimmistä tavoista liikkua. Sähköpyöräily ei tuota lainkaan ilmastolle haitallisia päästöjä eikä terveydelle haitallisia paikallisia pienhiukkaspäästöjä. Sähköpyörät ovat samalla hiljaisia, joten myös melusaaste vähenee.

Artikkelia varten haastateltiin sähköpyöräasiantuntija Jyri Arolaa.

Next article