Skip to main content
Etusivu » Urheilu » Rasmus Ristolainen: Huippu-urheilija kellon ympäri
Inspiraatio

Rasmus Ristolainen: Huippu-urheilija kellon ympäri

Kuva: Tommi Mankki

Vuodesta 2013 lähtien Buffalo Sabresin riveissä pelanneen Rasmus Ristolaisen koko arki pyörii jääkiekon ympärillä. Tiukka treeni- ja pelirytmi vaativat pitämään kehosta ja mielestä huolta kellon ympäri.

Turkulaissyntyinen, 23-vuotias NHL-puolustaja Rasmus Ristolainen kertoo kiekkoilijan arjesta rapakon toisella puolella jo viiden vuoden kokemuksella.

– Mun arki on vähän niin kuin olisin koko ajan töissä. Kun mulla ei ole perhettä, voin keskittyä vain itseeni ja uraani. Jos en ole treeneissä tai peleissä, tulee mietittyä lepoa, ravintoa ja tankkausta. Kehosta ja mielestä huolehtiminen on ympärivuorokautista puuhaa.

Kunnianhimoinen puolustaja treenaa yksin silloinkin, kun jää- ja joukkueharjoittelusta on vapaata.

– Itse tykkään käydä muun harjoittelun ohella vielä salilla. Jotta paikat pysyisivät kunnossa, mulla on jenkeissä oma hieroja, joka tulee huoltamaan lihaksiani kerran viikossa tai tarvittaessa useamminkin.

Ristolainen panostaa puhtaaseen ruokaan ja kovaan nestetankkaukseen.

– Kiinnitän todella paljon huomiota ruokavalioon, kokkailen itse aina kun voin ja syön mahdollisimman puhtaita ja laadukkaita raaka-aineita. Olen luontaisesti kiinnostunut terveellisestä ruokavaliosta, se on minulle harrastus siinä missä treenaaminenkin, eikä tunnu pakolta. On parempi olla, kun syö ja treenaa hyvin.

Pelimatkoilla raaka-aineista on joskus tingittävä, mutta Ristolainen ei revi siitä stressiä.

– Kauden aikana hotelleissa mennään sillä mitä tarjolla on. Pääasia, että ravintoa saa riittävästi, kun olen tällainen kookas ja paljon kuluttava mies. Millään fitness-ruokavaliolla tässä ei porskuteltaisi, Ristolainen naurahtaa.

Rasmus Ristolaisen arki koostuu hyväksi havaituista rutiineista, joihin kuuluu pelit, treeni, lepo, ravinto ja tankkaus. Kuva: Tommi Mankki

– Sipseistä ja karkeista olen luopunut kokonaan, mutta välillä tekee ihan hyvää mennä syömään siipiä tai pizzaa, mies jatkaa.

Sokerilimut ovat vaihtuneet aktiivista elämäntapaa tukeviin aminohappojuomiin.

– Join ennen paljon limppareita, mutta olen jättänyt ne ja valinnut tilalle terveellisempiä vaihtoehtoja, jotka sammuttavat janon ja antavat samalla buustia treeniin. Hörppään aamuisin ja ennen treenejä kofeiinia ja aminohappoa sisältävän vitamiinijuoman. En ole aamuihmisiä, joten tällä drinkillä päivä lähtee hyvin käyntiin kahvikuppia terveellisemmin, ja samalla aminohapot tekevät hyvää lihaksille, Ristolainen kertoo rutiineistaan.

Huipulla pääkoppa ratkaisee

Fyysisen hyvinvoinnin ylläpitämisen lisäksi Ristolainen korostaa henkisen kantin merkitystä.

– NHL-pelaajat ovat kaikki fysiikaltaan huippuja, ratkaisevimmat erot pelaajien välillä ovat paineensietokyvyssä ja vastoinkäymisten sietämisessä, mutta myös menestyksen käsittelyssä. Vaikka kaikki menisi hyvin, ei voi jäädä pilviin leijailemaan vaan pitää pystyä kehittymään jatkuvasti, Ristolainen sanoo.

Viisivuotisen NHL-uransa aikana nuoren ja menestyksennälkäisen kiekkolahjakkuuden joukkue ei ole vielä edennyt pudotuspeleihin.

– Asetan itselleni kovat tavoitteet ja vaadin itseltäni joka päivä parasta, mutta itseluottamus pitää pystyä säilyttämään myös silloin kun menee huonosti. Niitä hetkiä tulee jokaiselle. On tärkeää antaa mielen levätä, ja jättää huono peli tai harjoitus jäähallille. Nuorempana jännitin ja stressasin tosi paljon, mutta kokemus ja ikä ovat opettaneet ymmärtämään elämää ja jääkiekkoa, eivätkä menneet virheet jää enää vaivaamaan, Ristolainen päättää.

Next article