Skip to main content
Etusivu » Urheilu » Parasta talvessa: laskettelu ja kaverit
Laskettelu

Parasta talvessa: laskettelu ja kaverit

Kuva: Getty Images

Harri Lindfors

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja

Hitaasti taivaalta leijailevat lumihiutaleet ja valkoiseen verhoutunut maisema jaksavat ilahduttaa aina uudestaan. Pakkanen ja lumisade vetävät laskettelijan suupielet iloiseen hymyyn.

Vaikka talvista maisemaa saadaan vielä hetki odotella, Suomessa lasketaan jo. Ruka ja Levi varastoivat viime talven lumia ja aloittivat laskettelukauden lokakuussa. Rukalla kurvailtiin kauden avauslaskut ennätysaikaisin 5.10.2018. Levillä mäkeen päästiin viikko myöhemmin.

Pohjoisessa harvemmin talven tuloa tarvitsee jännittää, mutta eteläisessä Suomessa alkukauden talvitunnelmaa voivat vesisateet pilata. Onneksemme suomalaisten hiihtokeskusten lumetusosaaminen ja -kalusto ovat kansainvälistä huippua. Oikutteleviinkin olosuhteisiin saadaan tehdyksi talvi odottavan laskijajoukon riemuksi.

Tarvitaan vain alle viikon jakso mukavia yöpakkasia, niin useimmat Etelä-Suomen hiihtokeskukset saavat rinteet kunnolla auki. Tiiviiksi tykitetty paksu lumipatja kestää suksien ja laudan kurvailut pitkälle kevääseen, eikä edes sadesää tykkilunta sulata. Lunta rinteissä riittää helposti pitkälle toukokuuhun. Vappu onkin nykyään monen uusi suosikkisesonki.

Lue myös: Nauti talvesta Kemijärvellä ja Suomutunturilla

Talven teemoja ovat hauskuus ja helppous

Laskettelu ja lumilautailu ovat mainioita harrastuksia. Viime vuosien välinekehitys tekee puuhasta aina vain hauskempaa. Uudet sukset ja laudat ovat helppoja laskea. Ne myös kestävät paremmin vauhtia kuin vuosikymmenien takaiset rautakanget. Eikä helppous tässä tapauksessa todellakaan tarkoita huonoutta, vaan nykyaikaiset välineet mahdollistavat entistä hauskemmat hetket mäessä.

Suomalaiset hiihtokeskukset tekevät laskuharrastuksen houkuttelevaksi laskijalle. Rinteisiin tykitetty paksu lumipatja huolletaan päivittäin samettisen sileäksi. Hämärässäkin on mukava laskea, sillä rinteet on hyvin valaistu. Rinteiden profiilit tarjoavat hauskaa laskettavaa kaiken tasoisille laskijoille. Hiihtokeskukset ovat myös panostaneet entistä enemmän lasten ja aloittelijoiden rinnealueisiin.

Vaikka suomalaiset ovat suksikansaa, kannattaa ensimmäisillä kerroilla mäkeen mennä hiihdonopettajan kanssa. Hän osaa antaa hyviä neuvoja ja vinkkejä, joiden avulla alamäestä pääsee nauttimaan nopeasti. Hiihtokoulusta on iloa myös kokeneille laskettelijoille: vinkit ja uuden oppiminen tuovat uutta potkua ja intoa hienoon harrastukseen.

Yhdessä laskettelu on hauskaa

Laskettelu ja lumilautailut ovat mukavan monipuolisia ja sosiaalisia lajeja. Ne sopivat kaiken ikäisille ja kehittävät sekä aerobista että anaerobista kuntoa. Vaikka laskeminen on yksilölaji, ovat kokemukset rinteessä yhteisiä. Yhteisistä laskuhetkistä jää hienot muistot, joihin palataan vielä vuosienkin kuluttua.

Hiihtokeskuksissa koko perhe voi harrastaa ja viihtyä yhdessä. Yhteiset elämykset ja kokemukset kantavat myös arjen kiireissä. Vanha sanonta kuuluukin: ”Yhdessä hiihtävät perheet myös pysyvät yhdessä.”

Ulkoilmassa peuhaaminen, yhteiset kokemukset ja liikunta ovat yhdessä tuhti hyvinvointipaketti. Raikas talvi-ilma ja tehokas liikunta tekevät ihmeitä vireystilalle. Jo tunti pari kotimäessä vähentävät kummasti tarvetta käpertyä sohvan nurkkaan, mutta takaavat kyllä hyvät unet.

PS. Ski.fi-sivustolta löydät ajankohtaiset rinne-, latu- ja aukiolotiedot.

Next article