Etusivu » Piha ja puutarha » Kasvata omat vihanneksesi ruoantähteistä
Niksit

Kasvata omat vihanneksesi ruoantähteistä

Kasvisten kasvattaminen itse voi olla hauskaa, ja säästää rahaa! Oletko jo kokeillut omien vihannesten kasvatusta? Kuvat: Getty Images, Pexels ja Plixs

Sen sijaan, että heittäisit pois vihannesten varret ja siemenet, voit antaa niille uuden elämän kasvattamalla niistä omia vihanneksia. Näillä vinkeillä pääset alkuun oman kotipuutarhan kanssa. Katso yhdeksän vihannesta, joita voit kasvattaa ruoantähteistä.

1. Salaatin kasvattaminen

Salaatin uudelleen kasvattaminen on helppoa, ja tällä niksillä voit kasvattaa itse oman salaatin. Jos normaalisti heität salaatin pohjassa olevan kovan palan roskiin, säästä se ja kasvata salaattia upottamalla se vesilasiin.

Vaihda salaatin vesi muutaman päivän välein, ja odota että salaatti alkaa muodostamaan juuria. Kun juuret ilmenevät ja näet hieman kasvua lehdissä, voit siirtää kasvattamasi salaatin ruukkuun tai istuttaa puutarhaan.

2. Valkosipulin kasvattaminen

Unohditko, että sinulla oli valkosipuleita jääkaapin perukoilla ja ne ehtivät alkaa itämään? Onneksi hätä ei ole tämän näköinen, voit nimittäin kasvattaa omia valkosipulin ituja laittamalla valkosipulin kynnet lasiin, jonka pohjalla on vähän vettä.

Itse kasvatetuissa valkosipulin iduissa on valkosipulia miedompi maku, ja ne sopivat täydellisesti tuomaan makua salaatteihin, pastaan tai muihin ruokiin.

3. Avokadon kasvattaminen

Älä heitä avokadon kiveä pois, vaan kasvata siitä omat superfoodisi! Poista avokadon kivi varovasti sitä naarmuttamatta. Pese ja kuivaa kivi ja pistele siihen muutama hammastikku, joilla saat sen vesilasin päälle, niin että vain siemenen alaosa osuu veteen.

Kasvata avokado lämpimällä paikalla, mutta ei kuitenkaan suorassa auringossa, ja tarkista veden määrä päivittäin ja lisää vettä tarvittaessa. Juuren kasvamisessa saattaa mennä jopa kuusi viikkoa. Kun juuri on kasvanut noin 15 senttiä pitkäksi, lyhennä se noin puoleen pituuteensa. Kun avokado alkaa muodostaa lehtiä, voit istuttaa sen multaan jättäen noin puolet siitä pinnalle.

4. Kevätsipulin kasvattaminen

Sipulista on moneksi, voit nimittäin kasvattaa omat kevätsipulisi aivan normaalista sipulista. Jätä pieni pala sipulia sipulin varteen, ja aseta se veteen. Säilytä astiaa valoisassa paikassa ja vaihda vesi muutaman päivän välein. Kun kevätsipulit alkavat itämään, voit napsia siitä kevätsipulia ruoan koristeeksi aina halutessasi!

Lue myös: Ei enää kahvinpuruja roskiin – 15 tapaa käyttää käytetyt kahvinpurut

6. Purjon kasvattaminen

Purjon kasvattaminen on yhtä helppoa kuin kevätsipulin, vaikkakin sen kasvattaminen voi viedä vähän pidempään suuremmasta koosta johtuen. Jätä muutaman sentin mittainen pala purjon juuresta jäljelle, ja ala kasvattamaan omaa purjoa vesilasissa.

7. Basilikan, korianterin, mintun ja muiden yrttien kasvattaminen

Yrttejä on helppo kasvattaa jo olemassa olevien yrttien varsista. Aseta yrttien varret vesilasiin, niin että kasvin lehdet jäävät pinnalle. Kun yrtti muodostaa juuria, voit uudelleen istuttaa ne multaan aurinkoiselle paikalle. Yrttien kasvattaminen tällä tavalla on helppoa, ja jo muutaman kuukauden jälkeen sinulla on täysimittainen kasvi.

8. Sellerin kasvattaminen

Sellerin kova kanta on yksi niistä vihannesten osista, jotka yleensä leikkaamme pois ennen syömistä ja heitämme roskiin sen ihmeempiä ajattelematta. Kokeile sellerin kasvattamista säästämällä sellerin kanta ja asettamalla se vesilasiin noin viikon ajaksi.

Viikon kuluttua alat nähdä, kun uutta kasvustoa kasvaa sellerin keskeltä. Voit siirtää sellerin myös omaan puutarhaasi sen kasvaessa noin viiden senttimetrin korkuiseksi.

9. Ananaksen kasvattaminen

Vaikka ananas ei olekaan vihannes – on sen kasvattaminen kotona eksoottista puuhaa! Ja helpompaa kuin uskotkaan. Ananaksen kasvattaminen vaatii kärsivällisyyttä, sillä saattaa mennä liki kaksi vuotta ennen kuin kasvi alkaa tuottamaan ensimmäistäkään hedelmää.

Pidä kiinni ananaksen lehdistä, pyöräytä ananasta ja vedä irti ananaksen ranka. Tämä on se osa, jonka tulet istuttamaan. Irrota muutamia alimpia lehtiä tarvittaessa ja pyyhi mahdollinen hedelmäliha pois. Pistele muutama hammastikku kiinni ananaksen rankaan ja aseta ananaksen kruunu lasiin,jossa on vettä juuri sen verran että se osuu kasviin. Koska ananas on tropiikin kasvi, se viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä paikalla.

Noin kolmen viikon kuluttua, ananas alkaa muodostamaan juuria. Tämän jälkeen kasvi voidaan siirtää ruukkuun. Parin kuukauden kuluessa saat tietää onnistuuko istuttaminen ja onko ananas juurtunut paikalleen – voit testata tätä hellästi nykäisemällä kasvia.

Ruokahävikin vähentäminen ja kasvisten kasvattaminen itse voi olla hauskaa ja säästää sinulta rahaa! Oletko jo kokeillut omien vihannesten kasvattamista? Jaa artikkeli ystävillesi ja kannusta heitäkin vähentämään ruokahävikkiä.

Lähde: Healthy body now

Next article