Skip to main content
Etusivu » Koti ja sisustus » Ei enää kahvinpuruja roskiin – 15 tapaa käyttää käytetyt kahvinpurut
Arjen vastuulliset valinnat

Ei enää kahvinpuruja roskiin – 15 tapaa käyttää käytetyt kahvinpurut

Kuvat: Unsplash

On todella mukavaa kokata runsas ja riittoisa ateria koko perheelle, josta voitte yhdessä nauttia keskustellen päivän kulusta. Mutta joskus asiat voivat mennä hieman pieleen ja huomioisi saattaa herpaantua kesken kokkaamisen. Tuolloin pannuihin ja kattiloihin voi helposti ilmestyä ikäviä jälkiä, jotka eivät tahdo lähteä pois millään.

Mutta niinkin yksinkertainen asia kuin kahvinpurut voivat pelastaa tilanteen. Ja tämä on vain yksi todella monista käyttötavoista kahvinpuruille.

Kahvinpurut ovat oiva apu niin monissa arkisissa asioissa, että päätimme kerätä listan 15 vinkistä teidän iloksenne. Lakkaa siis tuhlaamasta käytettyjä kahvinpurujasi!

1. Poistaa valkosipulin tuoksun käsistäsi

Monissa ruokalajeissa käytetään ainesosana valkosipulia, mutta vaikka se onkin erittäin hyvä mauste, niin sen haju – kuten sipulin, tai kalan – ei ole kovin mukava käsissä. Joten hiero käsiisi hieman kahvinpuruja käsiteltyäsi valkosipulia ja huuhtele ne. Valkosipulin haju on poissa.

2. Vältä liukastumista

Kylmyys iskee Suomeen joka talvi aivan yhtä yllättäen ja monet pihat ja tiet ovat usein todella jäisiä. Tässäkin voi kahvinpuruista olla paljon apua! Levitä kahvinpurusi pihatiellesi, etkä enää liukastele siinä. Sekoita joukkoon hieman hiekkaa, niin tulokset ovat vielä parempia.

Purujen sisältämät hapot myös sulattavat jäätä nopeasti.

3. Tee oma neulatyyny

Ompele itsellesi neulatyyny ja täytä sen sisukset kahvinpuruilla. Sitten voit työntää tyynyn täyteen neuloja huoletta, sillä kahvinpurut estävät neulojen ruostumisen.

Kuva: Unsplash

4. Pidä naapurin kissa poissa

Kissat ovat ihania eläimiä, mutta aina ei ole mukavaa, että naapurin kissat pyörivät nurkissasi jatkuvasti pissimässä. Jos naapurisi kissalla on tapana eksyä hiekkalaatikoltaan puutarhapenkkiisi, niin sekoita kahvinpuruja appelsiininkuoriin ja levitä niitä alueelle. Kissa ei taatusti enää palaa käyttämään kukkapenkkiäsi vessana.

5. Kutsu matoja puutarhaasi

Madot voivat tehdä ihmeitä puutarhassasi. Ne eivät ole eliöitä, joita haluaisit taloosi, mutta kasveille ja kukkasille niistä on paljon hyötyä. Levitä kukkapenkkiisi kahvinpuruja ja huomaat, että madot rakastavat sitä. Samalla se toimii myös hyvänä luonnollisena lannoitteena.

6. Eroon tuholaisista ja etanoista

Kuten jo aiemmin totesin, niin kahvinpurut ovat loistavia monissa asioissa puutarhassasi. Jos kasvisi kärsivät etanoiden invaasioista, niin levitä vain käytettyjä kahvinpuruja ympäri puutarhaasi. Etanat inhoavat puruissa olevaa happoa ja tulevat pysymään kaukana.

7. Tee oma luksus suolakuorinta

Tällä luksus kuorinnalla voit pitää ihosi pehmeänä ja kimmoisana – ja kaiken lisäksi tuoksut hyvältä. Se on myös paljon halvempaa valmistaa, kuin mikään kaupasta ostamasi vastaava tuote.

Resepti on yksinkertainen: Sekoita 3dl karheaa suolaa 2 dl kuivattuja kahvinpuruja ja kaada joukkoon 2 dl öljyä. Voit käyttää mitä tahansa öljyä, mutta itse suosittelen oliiviöljyä.

8. Poista pinttyneet tahrat

Jos kattiloissasi tai pannuissasi on pinttyneitä tahroja, niin kannattaa yrittää hinkata niitä pois ohuella rätillä, johon olet kaatanut muutaman teelusikallisen kahvinpuruja. Yritä kuitenkin välttää käyttämästä tätä teflonilla pinnoitettuihin pannuihin.

9. Tekee lihasta mureampaa

On aina mukavaa oppia tekemään entistä parempaa ruokaa ja tässäkin kahvinpurut voivat auttaa. Sekoita ruokalusikallinen kahvinpuruja marinadiin, kun olet upottamassa lihaa siihen. Se pehmentää lihan ja tekee siitä entistä mureampaa ja antaa lisäksi mukavan miedon savuisen maun

10. Tee oma tuoksupallo

Kaikki mitä tarvitset ovat hieman kahvinpuruja ja sukkahousut taikka sukat. Kaada purut sukkaan ja sido toinen pää solmuun. Tämän jälkeen voit ripustaa uuden tuoksupallosi esimerkiksi autoon tai kotiisi!

Kuva: Unsplash

11. Paranna kompostisi toimintaa

Palaamme taas puutarhaan. Komposti toimii yleisesti paljon paremmin, kun siellä on paljon typpeä. Ja kahvinpurut – usko tai älä – auttavat myös tässä. Kaada siis kaikki käytetyt kahvinpurusi suoraan kompostiin.

12. Tuplaa satosi syksyllä

Jotkut kasvit ja kasvikset rakastavat kahvinpuruja, mutta eivät pidä hyönteisistä. Jos olet istuttamassa porkkanoita tai retiisejä, niin sekoita siementen joukkoon kahvinpuruja ja istuta ne täysin normaalisti.

Hyönteiset tulevat pysymään poissa niiden kimpusta ja satosi voi helposti tuplaantua!

13. Muuta uusi puu vanhemman näköiseksi

Haluaisitko lisätä hieman patinaa uusiin puisiin huonekaluihisi? Hiero niihin kahvinpuruja ja huuhtele hetken päästä vedellä. Se antaa puisille osille täysin erilaisen ulkonäön ja upeaa patinaa.

14. Lopeta nuuskankäyttö

Haluaisitko lopettaa nuuskan käytön, mutta olet liian tottunut siihen tunteeseen, että huulesi alla on jotain? Pyöräytä pieni pallero kahvinpuruista ja asettele se nuuskan tilalle.

15. Vältä tummia silmänalusia

Tummat tai punoittavat silmäpussit eivät näytä mukavilta. Hiero silmiesi alle hieman kahvinpuruja päästäksesi niistä eroon.

Eikö olekin mahtavaa, että asia, jonka normaalisti heittäisimme pois käytön jälkeen, onkin näin hyödyllistä? Jaa artikkeli ystävillesi, jotta hekin ymmärtävät kuinka hyödyllisiä kahvinpurut voivat olla!

Lähde: The KitchnHuffpostReaders DigestPremeditated leftoversThis Old HouseOne Good Thing.

Next article