Etusivu » Piha ja puutarha » Yrteistä makua ruoanlaittoon – yksinkertaiset vinkit niiden kasvatukseen
Niksit

Yrteistä makua ruoanlaittoon – yksinkertaiset vinkit niiden kasvatukseen

Kuva: Getty Images

Yrtit tuovat makua ruokaan kuin ruokaan, ja niiden kasvattaminen on helppoa! Yrttien kasvattaminen onnistuu niin puutarhassa, kasvimaalla kuin kaupunkiasunnon ikkunalaudalla.

Yrttejä kannattaa leikata useasti ja hyödyntää ruoanlaitossa. Itse kasvatetuilla yrteillä saa makua ruoanlaittoon, lisäksi yrtti vahvistuu ja tuuheentuu kun sitä leikataan.

Voit aloittaa yrttien kasvattamisen joko kylvämällä omat siemenet multaan, ostamalla valmiita taimia tai kaupan ruukuista kasvattamalla. Malttamattomalle viljelijälle kaupan ruukuista kasvattaminen on paras vaihtoehto. Jos ostat kaupan yrttejä, kiinnitäthän kuitenkin huomiota kasvin juuriin ja ostat tuoreita vasta kauppaan tulleita yrttejä.

Jokaisella on oma suosikkinsa helposti kasvatettavasti yrteistä, kokeile näitä lajikkeita.

Basilikan kasvatus

Basilikoista tunnetuin laji on maustebasilika. Basilika on ennen kaikkea tomaattiruokien ja valkosipulin paras ystävä, ja korvaa hyvin suolan ja pippurin kokkaamisessa. Basilika on helppo kasvatettava, jonka kokematonkin viherpeukalo saa kukoistamaan.

Basilika viihtyy lämpimässä ja tuulettomassa paikassa, ja viihtyykin niin ikkunalaudalla ja kasvihuoneessa kuin lasitetulla parvekkeella. Basilika ei kestä ollenkaan kylmyyttä, vaan lopettaa kasvamisen jo lämpötilan laskiessa alle +10 °C.

Basilika on hyvin janoinen yrtti, ja sen multa kannattaa pitää jatkuvasti kosteana, mutta ei kuitenkaan märkänä. Liiallinen kosteus voi aiheuttaa juurimätää. Nuukahtaneenkin basilikan saa kukoistamaan tarjoamalla sille hieman vettä ja siirtämällä sen aurinkoisempaan paikkaan. Ei siis huolta, vaikka hieman lipsuisit kastelurutiineistasi.

Timjamin kasvatus

Timjami, eli tarha-ajuruoho, on herkullinen Välimeren mausteyrtti, joka kuuluu perinteiseen ranskalaiseen Herbes de Provence yrttiseokseen.

Välimerellisen kasvuympäristönsä vuoksi timjami on sopeutunut pitkiin kuiviin kesiin ja viihtyy esimerkiksi basilikaa kuivemmassa kasvuympäristössä.

Timjami tarvitsee paljon lämpöä ja valoa ja kukoistaakin ikkunalla, tai lasitetulla parvekkeella. Voit koittaa ravita timjamia kalkki tai typpipitoisella lannoitteella.

Poimittu timjami säilyy sekä kuivattuna että öljyyn tai viinietikkaan sekoitettuna.

Basilika ja persilja ovat monikäyttöisiä yrttejä. Kokeile maustaa tomaattikastiketta basilikalla. Kuva: Getty Images

Persiljan kasvatus

Persilja on yrttinä pehmeän makuinen, ja sitä käytetään lihan, kalan ja lintujen mausteeksi.

Persiljan kasvattaminen siemenistä vaatii huomattavasti muita yrttejä enemmän aikaa, ja se kannattaakin kylvää jo syksyllä.

Paras paikka persiljalle on ruukussa, aurinkoisella tai puolivarjoisalla ikkunalaudalla ja parvekkeella. Persilja ei pelkää kylmää, joten jopa lasittamattomalla parvekkeella sen sadosta saa nauttia pitkälle syksyyn.

Tillin kasvatus

Tilli on perinteinen yrtti uusille perunoille ja kalaruoille. Kaupasta ruukkutillinä myytävä lajike soveltuu hyvin ruukkukasvatukseen.

Tilli viihtyy suojaisalla ja aurinkoisella kasvupaikalla, ja vaatii runsasta kastelua kuumina kesäpäivinä. Muutoin tilliä kastellaan vain kuivina kausina.

Lue myös: Kasvata omat vihanneksesi ruoantähteistä

Rosmariinin kasvatus

Rosmariini on hiukan haastavampi kasvatettava, mutta kun oikean kastelurytmin löytää niin rosmariininkin saa kukoistamaan!

Ruukussa kasvatettavien rosmariinien juuret vahingoittuvat helposti liikaa kasteltuna. Tästä selkeänä merkkinä on oksien kuivuminen ja lehtien variseminen.

Rosmariinin kastelua kannattaa tehdä sumuttelemalla. Jos kasvatat rosmariinia sisällä, sumuttelu auttaa pitämään kehrääjäpunkit loitolla. Luonnossa rosmariini on kuivan paikan kasvi, mutta kuivana kuumana kesänä se voi kuolla veden puutteeseen.

Mintun kasvatus

Minttu on vahvasti tuoksuva ja herkullinen mausteyrtti, joka antaa muun muassa mojito-drinkille siitä tutun maun. Minttu on yrttinä upea kasvatettava, sillä hyvinvoiva minttu kasvaa isoksi ja sen ihana tuoksu raikastaa huoneilmaa.

Minttu viihtyy multavassa maasssa, joka on kosteaa mutta ei märkää. Mintun kasvupaikka saa olla aurinkoinen tai puolivarjoisa. Huomioithan, että monivuotinen minttu ei viihdy pakkasessa, eli sen on talvehdittava ilman, että sen juuret pääsevät jäätymään.

Kasvaako sinun pihallasi tämä terveyspommi? Vihannesportulakka on monien mielestä ei-toivottu ilmestys pihoilla ja puutarhoissa, mutta siinä piilee yllättäviä vaikutuksia.

Lähteet: KaupunkiviljelyMartat

Next article