Etusivu » Mökillä » Ulkomaalaus onnistuu kunnon pohjatöillä
Kunnostaminen

Ulkomaalaus onnistuu kunnon pohjatöillä

ulkomaalaus
ulkomaalaus
Hirsirakennuksien maalauksessa ainoa oikea työväline on sivellin, maalityypin mukaan. Kuva: Getty Images

Rakennusten ulkopinnat joutuvat Suomen oloissa kovalle rasitukselle. Sen takia pintojen käsittelyssä kannattaa olla tarkka ja huolellinen. Perinteiset hirsirakennukset kaipaavat erityisen hyvää ja asiantuntevaa käsittelyä.

– Julkisivurakenteet ja -materiaalit joutuvat alttiiksi erilaisille rasituksille, jotka vaikuttavat ulkokäsittelyn kestävyyteen hirsi- tai muussa puupinnassa, kertoo myymäläpäällikkö Asko Nurmi Nummelan Värisilmästä.

– Kuultavilla tuotteilla huoltomaalausväli on yleensä 3–7 vuotta ja peittävillä yli 10 vuotta. Ilmansuunta sekä sateelle ja tuulelle altistuminen vaikuttavat kestoon useilla vuosilla. Kovemmalle rasitukselle joutuvia julkisivujen osia kannattaa tarkkailla ja tehdä huoltokäsittely useammin. Ajoissa tehdyt huoltotoimenpiteet ovat edullisempia kuin vaurioiden korjaus.

Huomioi pinta!

Jokainen puupinta ja erityisesti hirsi kaipaavat omanlaistaan käsittelyä. Näin taataan hengittävyys, kestävyys sekä hirsirakenteiden pysyminen terveenä. Lamellihirren voit pintakäsitellä useimmilla talomaaleilla, pyörö- ja höylähirsipintojen käsittelyyn soveltuva tuotevalikoima on rajallisempi.

Vanhaa pintaa käsiteltäessä tulee selvittää vanha maalityyppi ja valita yhteensopiva tuote. Hirren pintakäsittelyssä on hyvä välttää paksuja kerroksia. Ongelmat voi välttää valitsemalla kuultavan tuotteen. Peittäviä käsittelyjä huoltomaalattaessa maalipintaa on hyvä ohentaa hiomalla.

Kun pintamaalikerroksia alkaa olla 4–5, on hyvä harkita kaikkien maalikerrosten poistamista. Maalinpoisto tehdään yleensä kaapimalla, hiomalla pinta tai soodapuhalluksella.

Miten valita oikea värisävy ja työväline ulkomaalaukseen?

– Sävyä valittaessa värimallia kannattaa tarkastella luonnonvalossa. Eri vuodenaikoina ja eri ympäristössä värisävyt näyttävät erilaisilta. Suosittelemme koesivelyn tekemistä paikan päällä mielellään jo edeltävänä kesänä. Hirsirakennuksille valitaan yleensä perinteisiä värisävyjä, Nurmi neuvoo.

– Hirsirakennuksien maalauksessa ainoa oikea työväline on sivellin, maalityypin mukaan. Kuullotteille sopivat siveltimet, jotka nostavat ainetta hyvin mukanaan ja vähentävät roiskeita. Öljymaaleille on hyvä olla jäykkä luonnonharjassivellin, jolla saadaan riittävän ohut maalikalvo. Vesiohenteisille maaleille sopii keinokuitusivellin, Nurmi korostaa.

Vältä turhat virheet

Maalausolosuhteilla on tärkeä rooli. Käsiteltävän pinnan on oltava kuiva. Paras maalaussää on lämmin pilvipouta. Aurinkoisella säällä kannattaa työskennellä varjossa ja mennä auringon edellä. Ilman lämpötilan tulee olla vähintään +5–10 astetta ja suhteellisen kosteuden alle 80 %. Maalikalvon tulisi ehtiä kuivua ennen iltakasteen laskeutumista, sillä kosteus aiheuttaa tuoreen maalipinnan himmenemistä. Sateen uhalla maalaamista ei pidä aloittaa.

– Yleinen virhe maalipinnoissa on työsaumojen näkyminen. Koko hirsipinta tulee käsitellä yhtäjaksoisesti. Huoltotoimenpiteitäkään ei kannata laiminlyödä.

– Maalipinnan hoidoksi voi riittää pelkkä pesu huoltopesuaineella.

Hirsirakennuksen ulkomaalaus ja yksinkertaiset työvaiheet:

1. Pintojen puhdistaminen harjalla
2. Pihkan poistaminen oksakohdista
3. Mikäli pinnoilla on likaa tai hometta, pesu, huuhtelu ja riittävän pitkä kuivatus
4. Huoltomaalauksessa irtoavan kalvopinnan poisto harjaamalla tai kaapimalla
5. Puupuhtaiden pintojen pohjustaminen pohjusteella
6. Käsittely 1–2 kertaa kuullotteella tai peittävällä tuotteella

Lähteenä käytetty Värisilmän Maalitohtori -esitettä.

Next article