Etusivu » Mökillä » Hirsi on helppo ja näyttävä materiaali mökin rakentamisessa
Rakentaminen

Hirsi on helppo ja näyttävä materiaali mökin rakentamisessa

hirsi
hirsi
Mökkirakentamisessa on pitkään pysytty klassisessa arkkitehtuurissa. Kuva: Adobe Stock

Hirren käyttö mökkien ja kakkosasuntojen rakentamisessa on aina ollut suosittua, mutta viime vuosina se on kustannustehokkaana ja kauniina rakennusmateriaalina yleistynyt entisestään myös julkisessa ja omakotirakentamisessa.

Rakennusmateriaalina hirren työstäminen on helppoa, ja siitä saa heti valmista pintaa sekä sisä- että ulkopuolelle. Designjohtaja, arkkitehti Tanja Rytkönen sanoo, että hirren pintaan ei tarvitse tehdä tasoituksia eikä se vaadi levytystä tai pinnoitusta.

– Hirsi tasaa sisäilman kosteuden vaihteluita. Kesällä se tasaa ilmankosteutta, jolloin ilma tuntuu sisällä viileämmältä. Talvella hirsi puolestaan vapauttaa kosteutta tehden muutoin kuivan sisäilman miellyttävämmäksi. Hirsitaloissa sisäilman suhteellinen kosteus pysyy tutkimusten mukaan terveyden kannalta optimialueella (30–55%), jolloin haittatekijät, mm. homeitiöiden kasvu ja astmaatikoiden ja allergikoiden hengitystieoireet ovat minimissään, selventää Rytkönen.

– Mänty on lisäksi antibakteerinen, mikä on erinomainen ominaisuus. Homeongelmia kokeneet siirtyvätkin usein turvallisen hirsitalon asukkaiksi.

Hirsi on yksiaineinen rakenne, jolloin mahdolliset rakennevirheet eivät kostaudu niin helposti kuin kerrosrakenteissa. Jos kerrosrakentamisessa höyrysulku ei ole kunnolla kiinni, reiän kautta pääsee ongelmia aiheuttavaa kosteutta sisään. Sen sijaan hirsirakennuksessa liittymät ovat hyvin yksinkertaisia, ja kosteus sitoutuu hirteen.

Rakentamisessa pitää ottaa huomioon, että orgaanisena materiaalina hirsi painuu ja kutistuu ajan myötä. Painuminen näkyy esimerkiksi ikkunan ja ovien asennuksessa. Niiden yläpuolelle on jätettävä painuntavara, koska seinä laskeutuu ajan myötä.

Yhä enemmän mökeissä alkaa näkyä uuden sukupolven maun mukaista modernia hirsirakentamista.

Hirsi on ajaton valinta

– Jo kymmenisen vuotta markkinoilla on ollut myös painumaton hirsi, jonka käytössä painuntavaraa ei tarvitse huomioida. Painumattomalla hirrellä saadaan hyvin modernia arkkitehtuuria, koska hirteen voidaan helposti yhdistää isoja ikkunapintoja, muita materiaaleja sekä listoitukset ja muut detaljit voivat olla minimaalisia, huomauttaa Rytkönen.

Mökkirakentamisessa on pitkään pysytty klassisessa arkkitehtuurissa. Suurin osa on vieläkin perinteistä rakentamista, mutta yhä enemmän mökeissä alkaa näkyä uuden sukupolven maun mukaista modernia hirsirakentamista.

– Nyt halutaan isoja ikkunapintoja, jolloin hirsi on selkeämpinä seinäosina eikä seinää rikota monilla yksittäisillä ikkunoilla, tietää Rytkönen

– Viime vuosina on suosittu mustaa tai tummanharmaata ulkoväritystä, mutta nyt suunnitellaan vaaleitakin mökkejä. Sisäpuolella vaalea kausi sen sijaan on ollut kauan, ja se on pikkuhiljaa saamassa rinnalleen luonnollisen puun värin.

Lopuksi Rytkönen vielä muistuttaa, että vuosittainen huolto auttaa hirsitaloakin säilyttämään hyvät ominaisuutensa pitkään: tarkastetaan räystäskourut ja syöksytorvet, ja varmistetaan ettei taloon ole tullut mitään vaurioita.

– Talo on aina iso sijoitus, siitä kannattaa pitää huolta!

Lue myös: Ulkomaalaus onnistuu kunnon pohjatöillä

Next article