Etusivu » Mökillä » Täyttikö sateinen talvi kaivosi?
Vesijärjestelmä

Täyttikö sateinen talvi kaivosi?

kaivosi
kaivosi
Kaivon ulko- ja sisärakenteiden tarkastamisesta on hyvä tehdä joka keväinen rutiini. Kuva: Johanna Kallio

Joka kevät lumien sulamisen jälkeen on hyvä tarkastaa kaivon rakenteet sisä- ja ulkopuolelta. Kurkista myös huoltoluukusta ja varmista, että porakaivon suojakaivon salaojitus toimii.

– Kaivoihin on saattanut päästä pintavettä, joka ei ole puhdistunut maaperässä. Veden laatu voi keväällä olla huono, Suomen ympäristökeskuksesta (SYKE) jo eläköitynyt haja-asutuksen vesihuoltoasiantuntija Erkki Santala kertoo.

– Myös suojakaivoon saattaa kertyä vettä ja siellä on usein sähkötarvikkeita. Vesi voi aiheuttaa oikosulun ja katkaista veden saannin, Tuija Saarela Poratek ry:n hallituksen jäsen muistuttaa.

Jos kaivon ympäristössä tai sen rakenteissa näkyy muutoksia, kannattaa teettää kuntotarkastus. Sen perusteella valitaan oikeat huolto- tai kunnostustoimenpiteet.

– Perushuoltoon kuuluvat kaivon imurointi ja painepesu, hiekkojen ja kalkkirouheen asennus kaivon pohjalle sekä tarvittaessa desinfiointi. Myös kansirakenteiden kunnostaminen, routa- ja pintavesisuojausten varmistus, kaivon korotus ja saumojen tiivistys voivat olla tarpeen, Vesikaivohuolto Vipe Oy:n toimitusjohtaja Pertti Virtanen listaa.

”Tutkituta kaivoveden laatu 3 vuoden välein”

Kaivovedessä voi olla maa- ja kallioperästä tai ihmisen toiminnasta aiheutuvia laatuongelmia. Bakteerit ja virukset pääsevät kaivoon pintavalumavesien, jätevesien tai pieneliöiden mukana.

– Tutkituta vesi aina, jos sen väri, haju tai maku on muuttunut. Vesi kannattaa tarkastuttaa myös, jos teille on syntymässä lapsi, olette ostamassa kiinteistöä tai jos kaivo on uusi, kemisti Kirsti Nikkola MetropoliLab Oy:stä sanoo.

– Koronaviruksen leviämistä talousveden välityksellä ei pidetä todennäköisenä. Puutteellinen kiinteistökohtainen jätevedenkäsittely on aina riski kaivoveden mikrobiologiselle laadulle, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Johanna Kallio toteaa.

Lue myös: Sadevesijärjestelmä on tärkeä osa mökin vesikattoa

💡 Pidä huolta kaivostasi asiantuntijoiden vinkeillä:

Ota kaivostasi vesinäyte ja toimita se laboratorioon tutkittavaksi.
Kunnosta ainakin kaivon kansirakenteet ja pidä kansi puhtaana roskista.
Anna asiantuntijan tehdä suuremmat kunnostustyöt.
Poista rengaskaivon pohjalle kertyvä liete aika ajoin ja vaihda suodatinhiekka.
Keväällä kaivosta kannattaa poistaa 1/3 vesipatsaasta. Toista tarvittaessa useamman kerran.
Kesällä veden riittävyyttä on hyvä tarkkailla säännöllisesti.

Lisätietoa kaivoista: ymparisto.fi/kaivot

Artikkelia varten haastatellut asiantuntijat ovat Suomen Vesiyhdistys ry:n Hajavesihuoltojaoston jäseniä.

Next article