Etusivu » Mökillä » Sadevesijärjestelmä on tärkeä osa mökin vesikattoa
Kunnostaminen

Sadevesijärjestelmä on tärkeä osa mökin vesikattoa

Kuva: Unsplash

Pyöreä ja alumiininen sadevesijärjestelmä, ulkopuoliset kourukannakkeet ja tippalista ovat sadevesijärjestelmien parhaimmistoa. Toimiva kokonaisuus kestää jopa yli kolme vuosikymmentä. Sadevesijärjestelmä on oleellinen osa vesikattoa. Se ohjaa katolta tulevan veden pois talon seinustalta.

Sadevesijärjestelmien asiantuntija Pasi Heikkonen sanoo, että hyvä sadevesijärjestelmä sisältää kourut talon kaikilla sivustoilla, syöksytorvet ja niiden alla olevat sadevesikaivot sekä veden edelleen pois johtavat putkistot tarkistuskaivoineen. 

– Sadevesijärjestelmää valitessa laatu on hintaa tärkeämpi. Alumiini kestää käytössä paljon pidempään kuin teräs, mutta on hankintahinnaltaan noin 20 prosenttia kalliimpi. Tässä kohtaa säästäminen ei kuitenkaan kannata. 

Suunnittele ajoissa

Toimiva, ulkopuolisilla kourunkannakkeilla varustettu sadevesijärjestelmä, on varsin helppohoitoinen. Kourujen puhdistus ja tyhjennys pari kertaa vuodessa riittää, jotta vesi pääsee kulkemaan vapaasti. Heikkosen mukaan pyöreä kourumalli pysyy parhaiten puhtaana.

Sadevesijärjestelmän hankintaa joko mökille tai omakotitaloon suunnittelevia hän kehottaa suunnittelemaan kokonaisuuden huolella ja ajoissa.

– Mökkiprojektissa kannattaa huomioida, että kaivojen paikkoja on riittävästi. Niitä on huomattavasti helpompi kaivaa perustustentekovaiheessa kuin jälkikäteen. Myös järjestelmän vedensiirtokykyä kannattaa puntaroida huolella. Mökillä on usein puustoa, joiden lehdet saattavat tukkia järjestelmää. Kourujen on hyvä olla riittävän suuria, lujia ja tilavia.

Ammattitaitoinen asentaja laittaa mökin sadevesijärjestelmän sekä kattoturvatuotteet paikoilleen päivässä. Heikkosen mukaan laadukas sadevesijärjestelmäkokonaisuus on kaikkien ulottuvilla. Se muodostuu pyöreästä ja alumiinisesta sadevesijärjestelmästä, ulkopuolisista kourukannakkeista, ison syöksyn lähtöreiän mahdollistavasta liukulähdöstä sekä tippalistasta.

– Tuollainen kokonaisuus on paitsi kestävä, myös näyttävän näköinen, Heikkonen päättää.

Next article