Etusivu » Mökillä » Rännit kuntoon – Huolehdithan riittävästä huoltamisesta?
Kunnostaminen

Rännit kuntoon – Huolehdithan riittävästä huoltamisesta?

rännit
rännit
Mökillä rakennusten lähistöllä on usein isoja puita, jotka pudottavat paljon lehtiä ja neulasia tukkien sadevesikourut. Kuva: Getty Images

Rännit olisi hyvä puhdistaa vuosittain tai vähintäänkin käydä tarkistamassa niiden tilanne. Hyvin hoidetut rännit suojaavat talon eri rakenteita kastumiselta.

Vanhojen rännien päivittäminen nykypäiväisiksi on myös usein vanhojen rakennusten kohdalla ajankohtaista. Uuden talon kunnostusprojektin alussa Jussi ja Maarika Kivistö totesivat, että muiden remonttien jälkeen on sadevesijärjestelmien vuoro. Vaihtopäätöksen tehtyään uudet, alumiinirännit olivatkin jo parissa päivässä paikoillaan.

Milloin huomasitte rännien uusimisen tarpeen?

– Ostimme vanhan rakennuksen noin kahdeksan vuotta sitten, ja totesimme, että sadevesiränneille pitää tehdä tulevaisuudessa jotain. Alunperin tasakattoinen talo on rakennettu vuonna 1976, mutta muutettu harjakatoksi 1980-luvun lopulla. Myös sadevesijärjestelmät olivat tuolta ajalta. Viimeinen pisara oli, kun huomattiin rännissä reikä, josta vesi valui terassille, Jussi sanoo.

Vaihtoprojekti oli nopea. Asiaa auttoi, että Jussi purki itse vanhat rännit ja otsalaudat pois. Vanhojen neliskulmaisten kourujen tilalle valittiin alumiininen, saumaton puolipyöreä kouru. Niitä ei yhdistetty paloista, vaan paikan päällä ammattiasentaja rullasi kourukoneen läpi kelalta juuri tähän kohteeseen sopivankokoisen kourun. Hyvä kouru on tarpeeksi syvä, jotta vesi ja roskat kulkevat pois. Myös syöksyjen aukkojen tulee olla riittävän isoja.

Alumiinilla on yli 30 vuoden käyttöikä

– Alumiini on hyvä materiaali, sillä se ei ruostu. Saumattomuus painoi valinnassa, sillä vähitellen saumoista alkaa vuotaa. Ulkopäärmeen takia ei tule ikäviä mustia valumajälkiä. Myös sillä oli merkitystä, että alumiini on tehty kierrätysmateriaalista ja valitsemamme yritys huolehtii roskien poisviennistä soveltuvilta osin kierrätykseen, Jussi kertoo.

Sadevesijärjestelmissä pitää myös muistaa niiden huoltaminen. Varsinkin mökillä rakennusten lähistöllä on usein isoja puita, jotka pudottavat paljon lehtiä ja neulasia tukkien sadevesikourut. Asentajat kertovat, että pahimmillaan sammaleen ohella siellä voi kasvaa 30 cm korkuisia puuntaimia.

Rännit olisi hyvä putsata vuosittain tai vähintäänkin käydä kurkkaamassa niiden tilanne. Huonokuntoiset kourut saattavat olla puhki, jolloin myös otsalaudat saavat kosteutta. Likaiset rännit ovat pinnaltaan usein limaisia, jolloin roskat tarttuvat helpommin niihin. Ajan mittaan huolto säästää kustannuksia, sillä kunnossa olevat rännit suojaavat rakennusta, kattoa ja perustuksia kastumiselta.

Lue myös: Täyttikö sateinen talvi kaivosi?


Toimitus: Artikkelia päivitetty 21.10.2021.

Next article