Etusivu » Matkailu » Lapissa koskematon luonto on tosiasia
Inspiraatio

Lapissa koskematon luonto on tosiasia

Mikko "Peltsi" Peltolal
Mikko "Peltsi" Peltolal
Kuva: Oma arkisto

Juontaja Mikko ”Peltsi” Peltolalla on takanaan Lapin matkojen täyttämä talvi. Hän näkeekin Lapin tarjoavan loputtomasti mahdollisuuksia niin aktiivilomaa etsivälle perheelle kuin erämaan hiljaisuutta kaipaavalle vaeltajalle.

Peltsin Lappi-ohjelman kolmas tuotantokausi on valmis ja samoin Peltsin Lapissa -niminen kirja odottaa ilmestymistään loppukesällä. Lappi ei ole hänelle kuitenkaan pelkkä työmaa, vaan sinne hän suuntaa myös vapaa-aikanansa ja usein perheensä kanssa.

Talvella ja kesällä Lappi on kuin kaksi eri maisemaa. Kesäinen Lappi on Peltsille itselleen ehkä tärkeämpi siksi, että luontoa ei silloin peitä mikään.

– Alunperin ihastuin Lapin luontoon, mutta pian rinnalle tulivat ihmiset, kun opin tutustumaan heihin. On mukavaa päästä juttusille paikallisten asukkaiden kanssa, he ovat vieraanvaraisia ja huipputyyppejä, Peltsi vinkkaa ja kertoo kuulleensa paljon kiinnostavia kalajuttuja.

Hyvällä suunnittelulla luodaan matkan tunnelmaa jo etukäteen

Kesä ei ole Lapissa matkailusesonki. Majoituksen löytää helposti ja todennäköisesti huomattavasti edullisemmin kuin esimerkiksi syksyn ruska-aikana puhumattakaan hiihtolomista ja pääsiäisestä.

Kalastaminen on yksi Lapin matkailun kesävaltteja, mutta sitäkään ei ole ruuhkaan asti, vaan rauhallisen kalapaikan voi löytää helposti.

– Lapin kalavedet ovat kalastajan paratiisi, Peltsi toteaa.

Vaellusten ja patikoinnin suosio on kasvussa. Erityisesti kokemattomia Lapin matkailijoita Peltsi neuvoo välttämään turhia riskejä ja tutustumaan reitteihin etukäteen. Esimerkiksi Urho Kekkosen Kansallispuiston kyljessä olevan Saariselän sekä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston hienot maastot ovat hyvin reititettyjä ja sopivat hänen mukaansa hyvin turvalliseen patikoimiseen myös lapsiperheille.

– Jos telttaa ei halua kantaa mukana, yöpyä voi reittien varsien autiotuvissa ja laavuissa. Toki myös lyhyempiä, 10-30 kilometrin pituisia päiväreittejä on paljon. Reitit tuleekin valita oman kuntonsa mukaan, Peltsi muistuttaa.

– Netistä voi etsiä hienoja paikkoja nähtäväksi ja miettiä muitakin aktiviteetteja. Toinen jalka on jo retkellä, kun matkaa suunnitellaan kotona etukäteen. Valmistautuminen on tunnelman luoja ja osa matkaa, Peltsi sanoo.

Tarpeen tullen janon taittaa tunturipuron kirkas vesi

Päiväreissulla pärjää normaaleissa ulkoiluvarusteissa. Vaihtovaatteita voi ottaa mukaan sään vaihtelua silmälläpitäen:

– Lappi ei aseta ulkoiluvarusteille sen kummempia vaatimuksia kuin muuallakaan. Kohtuullisen helppoja reittejä löytyy paljon, joilla pärjää ihan peruslenkkareillakin.

Juomaa on Peltsin mukaan syytä ottaa riittävästi mukaan, vaikka tunturipurojen kirkas vesi juotavaksi kelpaisikin.

Kun patikoimaan lähdetään lasten kanssa, reitit ja päiväohjelma mitoitetaan heidän jaksamisen mukaan. Myös eväisiin on tällöin syytä panostaa ehkäpä hiukan enemmän kuin aikuisporukan retkellä.

– Lapsethan rakastavat telttailua! Lisäksi lapset ottavat metsän ja muun luonnon elämän avoimesti ja uteliaasti vastaan, siksi kannatan ehdottomasti lasten mukaan ottamista vaelluksille, Peltsi painottaa ja kertoo itsekin lähtevänsä kesällä Pallastunturille lastensa kanssa.

Lue myös: Nauti Suomen kesästä leirintämatkaillen

Lapin hyttyset ovat eteläsuomalainen myytti

Hyttysiä Lapissa on siinä kuin etelämpänäkin – ei sen vähempää, mutta ei sen enempääkään. Peltsi naurahtaa kertomuksille valtavista hyttysmääristä Lapissa ja pitää niitä lähinnä Etelä-Suomen kaupunkilaisten liioitteluna:

– Viime kesänä retkeilin Lapissa 6-vuotiaan lapseni kanssa, ja taisi olla yksi ainoa kerta, kun käytimme hyttysmyrkkyä. Pelasimme frisbeegolfia pellon laidalla keskiyöllä, ja silloin hyttysiä oli sen verran, että päätimme suojautua.

– Vantaanjoen varrella niitä on ihan yhtä paljon, hän naurahtaa.

Next article