Skip to main content
Etusivu » Matkailu » Nauti Suomen kesästä leirintämatkaillen
Kotimaan matkailu

Nauti Suomen kesästä leirintämatkaillen

Kuva: Caravan-lehti / Suomen Leirintäalueyhdistys

Kesämatkailun suosituin muoto Suomessa on leirintämatkailu. Suomen kolmellasadalla leirintäalueella vietetään joka vuosi kaksi miljoonaa majoitusvuorokautta.

– Leirintämatkailusta tekee suosittua luonnonläheisyys, riippumattomuus ja helppous. Kesällä halutaan vaihtelua kotiympyröille, joten luonnon helmassa sijaitsevat leirintäalueet ovat houkutteleva kohde, toteaa Suomen Leirintäalueyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Antti Saukkonen.

Leirintämatkailu sopii kaikille

– Tyypillinen leirintämatkailija on matkailuajoneuvolla liikkuva pariskunta. Myös lapsiperheet ja nuoret suosivat leirintämatkailua sen helppoudesta johtuen, Saukkonen sanoo.

Usein leirintäalue toimii tukikohtana, josta tehdään käyntejä paikkakunnan nähtävyyksiin ja ravintoloihin.

– Leirintäalueet ovat hyvin monipuolisia. On kohteita, joissa on tarjolla vain peruspalvelut ja kohteita, joissa on esimerkiksi ravintoloita tai lastenhoitopalvelua. Yhteispohjoismainen leirintäalueiden laatuluokitus auttaa valitsemisessa. Lisäksi leirintämatkailija hyötyy Camping Key Europe -kortin hankkimisesta.

Leirintämatkailu voi olla myös luksusta.

– Glamping, eli glamorous camping, on rantautunut myös Suomeen. Yönsä voi viettää esimerkiksi lasikattoisessa iglussa tähtitaivaan alla, kuvailee Saukkonen.

Helposti ja mukavasti matkailuajoneuvolla

Leirintämatkailun maine telttaretkeilynä on vanhentunut. Soputeltoista on siirrytty matkailuajoneuvoihin, joihin majoittuu 60 % leirintämatkailijoista.

– Matkailuautolla matkustamista suositaan, koska kaikki matkailun elämykset ovat näin saavutettavissa kodinomaisen ympäristön ja mukavuuksien seuratessa mukana, toteaa SF-Caravan ry:n toiminnanjohtaja Timo Piilonen.

Piilonen kuvailee matkailuajoneuvon käyttöä rajattomaksi.

– Siihen voi yhdistää metsästystä, kalastusta, laskettelua, kiertomatkailua, tapahtumissa käymistä ja erilaisia liikuntaharrastuksia. Matkailuautolla pääsee niin tanssilavoille kuin raveihinkin.

Karavaanareiden joukkoon kuluu ihmisiä kaikista yhteiskuntaluokista.

Lue myös: Lumilautailija Antti Autti: Matkailuauto on vapauden symboli

– Keski-iältään 59-vuotiasta jäsenistöä yhdistää se, että taloudellinen tilanne on kunnossa.

Suomen matkailuajoneuvokanta käsittää yhteensä noin 121 000 matkailuvaunua ja matkailuautoa. Matkailuautoja rekisteröidään nykyään enemmän kuin matkailuvaunuja.

– Nykyaikaiset matkailuautot ovat kevyitä, helppoja ajaa ja hallita. Tiloilta vaaditaan laatua. Tärkeää on viihtyisä sisustus, toimiva keittiö, suihku on oltava ja vuoteissa runkopatjat. Valaistus on suunniteltu hyvin miellyttäväksi ja käytännölliseksi. Samat viihdevälineet halutaan käyttöön kuin kotonakin. Lisäksi uudet matkailuautot on yleensä aina varustettu ilmastoinnilla, Piilonen kuvailee mukavuuksia.

Matkailuajoneuvon ostamisessa kaikkein tärkeintä on pitää mielessä 3500 kilon painoraja.

– Jos matkailuauton tai vetoauton ja matkailuperävaunun yhdistelmän paino jää alle tuon, niin autoa tai yhdistelmää voi ajaa normaalilla B-kortilla.

Lomaliikenteessä liikkujilta Piilonen toivoo huomaavaisuutta.

– Otetaan lomaliikenteessä huomioon kaikenlaiset kulkijat. Maltti liikenteessä on paras turvallisuusteko näin itsenäisyyden juhlavuonna.

Yleiset ja kaikille avoimet leirintäalueet löydät osoitteesta camping.fi

Next article