Skip to main content
Etusivu » Matkailu » Kotimaan erikoiset elämykset – 14 kohdetta ympäri Suomea
Kotimaan matkailu

Kotimaan erikoiset elämykset – 14 kohdetta ympäri Suomea

Kotimaan matkailu
Kotimaan matkailu
Kuvat: Unsplash

Kotimaan matkailu on nostanut suosiotaan viimeisten vuosien aikana ja noususuhdanne varmasti jatkuu. Mutta minne mennä jos Turku, Helvetinjärven kansallispuisto ja Suomenlinnan kesäteatteri on jo koettu?

Suomesta löytyy todella paljon kaunista luontoa, pieniä kahviloita ja historiallisia nähtävyyksiä. Listasimme 14 paikkaa, jotka ovat kiehtovia ja varmasti näkemisen arvoisia.

1. Karhunpesänkivi

Karhunpesänkivi sijaitsee Inarin ja Ivalon välissä, valtatien varressa. Karhunpesänkivi on tavallisen näköinen kivi, mutta sen sisälle on muodostunut luola, johon pääsee ryömimään. Kivi rauhoitettiin jo vuonna 1928 luonnonnähtävyydeksi. Paikalla sijaitsee myös Karhunpesäkiven taukopaikka ja karhupatsas.

2. Varjakansaari

Oulun lähettyvillä sijaitsee Suomen kaunein autiokylä. Sata vuotta sitten Varjakansaaressa toimi Pohjoismaiden suurin saha sekä oma paloasema, elokuvateatteri, kauppoja ja putka. Sitten sahan toiminta lakkasi ja saaresta tuli autio. Saareen pääsee vierailemaan kesäisin veneellä tai käsikäyttöisellä lossilla. Talvella matka kulkee jäätä pitkin.

3. Lönnrotin petäjä ja Pirunpöytä

Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon rajalla sijaitsee kaksi nähtävyyttä lähellä toisiaan. Lönnrotin petäjä on jykevä ja kaunis mänty, joka on kuullut paljon, sillä Elias Lönnrotin ensimmäinen versio Kalevalasta syntyi nimenomaan tämän männyn alla istuessa. Toinen nähtävyys sijaitsee 500 metrin päässä, kuusien ympäröimänä. Pirunpöytä on luonnon muovaama tasainen kuppikivi, jota on muinoin käytetty uhrikivenä. Moni sanookin, että kivestä voi tuntea sen synkän voiman.

4. Nokkakiven Puisto

Suomen pienin huvipuisto, Nokkakiven Puisto, sijaitsee Jyväskylän lähellä. Hyvipuistosta löytyy kummitusjuna, maailmanpyörä ja vuoristorata kuten isoissakin hyvipuistoissa, mutta lisäksi puistossa on mörkömetsä, pensaslabyrintti ja lammasfarmi perheen pienimmille.

5. Ilveskivi

16 metriä korkea Ilveskivi on jääkauden kuljettama siirtolohkare. Nimensä Ilveskivi on saanut sen alla piileskelevistä ilveksistä, jotka viihtyivät siellä 1990-luvun alkuun asti. Sen alla on myös suojauduttu sotien aikaan. Kiven päälle johtaa nykyään rappuset.

6. Tolvakan kirkko

Tämä kirkko erottuu muista erikoisilla seinämaalauksillaan, joita on kuvailtu jopa psykedeelisiksi. Tolvakan kirkkoa koristavat maalaukset ovat tehty 1970-luvulla, jolloin kirkko entisöitiin. Maalauksissa näkyy eksoottiset enkelit ympäri maailmaa, hippi-Jeesus sekä John Travolta. Tolvakan kirkko on pakko nähdä omin silmin!

7. Kusikivi

Kurikassa sijaitseva Kusikivi on saanut nimensä Ruotsin kuningattarelta Loviisa Ulrikalta, joka teki tarpeensa kiven takana 1700-luvulla, kun hän oli matkalla Turusta Vaasaan. Kusikiven kylkeä koristaa nykyään muistolaatta.

Suomen luonto hämmästyttää aina kauneudellaan. Vasemmalla kuvassa näkyy Pirunpesä, Pohjanmaan yksi erikoisimmista nähtävyyksistä. Kuvat: Flicker ja Getty Images

8. Pirunpesä ja Speden patsas

Pirunpesä on leveä, 14 metriä syvä aukko, eräänlainen hiidenkirnu. Aukko tyhjennettiin Spede Pasasen rahallisella avustuksella, ja läheltä löytyykin hänen muistomerkkinsä. Pirunpesän pohjalle pääsee laskeutumaan, jos paikalla vierailee sen aukioloaikoina.

9. Suomineidon napa

Kysessä on Manner-Suomen keskikohta, eli Suomineidon napa. Erikoista keskipisteessä on se, että se sijaitsee Kainuussa keskellä ei mitään. Keskipiste on jopa Kainuun kartalla syrjässä, mutta sieltä se kuitenkin löytyy.

10. Suomen keskipiste

Mitä, onko Suomessa kaksi keskipistettä? Kyllä! Suomen maarajojen mukainen keskipiste sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla Piippolassa, ja se on keskipisteistä se suositumpi. Muistomerkki keskipisteelle on pystytetty vuonna 1958, kun Suomen kuvalehti selvitti kohdan, jonka päässä Suomen kartta pysyisi tasapainossa piikin kärjessä.

11. Levänluhdan uhrilähde

Pohjanmaalla Isokyrössä sijaitseva Levänhuhta on mystinen lähde, josta on aikoinaan noussut ihmisten luita ja lähes sata pääkalloa. Joka kevät lammen rautapitoinen vesi värjäytyy verenpunaiseksi, ja siksi sieltä löytyneet luut ovat myös värjäytyneet. Lähteen punertavat kallot ovat esillä Helsingissä Kansallismuseossa. Lähde näyttää nykyisin vaatimattomalta, mutta mielikuvituksen avulla voi varmasti keksiä syitä, miksi juuri tämä lähde on ollut yli sadan naisen ja lapsen hauta.

12. Jättiläispuut Hämeessä

Suomen suurin puu Tsaarinpoppeli sijaitsee Hienolan Rantapuistossa. Useaan runkoon haarautuvan puun tilavuus on yli 30 kuutiometriä ja ympärysmitta on melkein kuusi ja puoli metriä. Toinen kookas puu, Keisarinmänty, sijaitsee Pikku-Parolassa ja sen on arveltu olevan 400-vuotias!

13. Kallankarit

Kalajoen kiehtovin nähtävyys on Kallankarit. Avomerellä 16 kilometriä mantereelta sijaitsevat saaret Maakallan ja Ulkokallan. Nämä kalastajien saaret saivat itsehallinto-oikeuden 1770-luvulla ja oikeus on edelleen voimassa. Saarilla sijaitsee vanhoja kalastajamajoja sekä kalastajakirkko vuodelta 1780. Kesäisin saarille on laivakuljetus Kaljaasi Ansiolla muutamana päivänä viikossa.

14. Käräjämäki

Euran keskustan vieressä sijaitsee Käräjämäki, joka tunnetaan myös lempinimellä Suomen Stonehenge. Mäellä on kivenmurikoista rakennettu rinki, jonka kivet on Stonehengeen verrattuna todella pieniä. Tämä kohde korostaa sitä, että Suomi oli jo kivikaududella hyvin vaatimaton. Kiven alkuperästä ei ole täyttä varmuutta.

Suomessa on mahdollista löytää mitä ihmeellisimpiä kohteita, jos vain uskaltaa hiukan poiketa reitiltä. Kaikkille kohteille ei löydy tienviittoja tai nettisivuja. Paras tapa löytää Suomen suven parhaat kohteet, on vain lähteä seikkailulle ja olla avoin. Ihania retkihetkiä!

Lähde: Kerran elämässä – matkaopas maailmaan.

Next article