Skip to main content
Etusivu » Koti ja sisustus » Muutto on mahdollisuus luopua turhasta
Kodinhoito

Muutto on mahdollisuus luopua turhasta

Muutto
Muutto
Kuva: Getty Images

Ammattijärjestäjä voi tulla avuksi, kun edessä on muutto pienempään kotiin ja pitää karsia tavaramäärää. Ikääntyvän henkilön muutossa kartoitetaan lähtötilanne. Jos edessä on muutto palvelutaloon, on pakkaaminen selkeää aloittaa siitä, mitä muuttaja ottaa mukaansa.

– Muuttajan kunto vaikuttaa. Palvelutaloon muuttava ei ole ehkä enää itse aktiivinen, vaan hänet muutetaan. Mukaan otetaan rakkaimmat ja uutta elämänvaihetta palvelevat tavarat. Heikkokuntoisen mukaan ei kannata pakata turhaa sälää vain muistojen vuoksi. Lopun tavaran perkaaminen jätetään muille, ammattijärjestäjä Eva-Lena Wakonen neuvoo.

Kun muutto on omakotitalosta kerrostaloon tai isosta asunnosta pienempään, kannattaa karsiminen aloittaa varastoista, ullakoilta ja kellareista, eikä jättää näitä viimeiseksi.

– Ensimmäiseksi pitäisi saada muiden tavarat pois nurkista, kuten omien aikuisten lasten lapsuusmuistot tai suvussa kiertävät huonekalut. Kun suuri raivaus on tehty, voi keskittyä pakkaamiseen.

Hyvä tavara jatkaa elämää

Ammattijärjestäjä voi auttaa kaikissa muuton vaiheissa. Hän voi tehdä muuttajan kanssa karsintaa, auttaa suhteuttamaan tavaramäärää, pakata lähtöpisteessä, toimittaa tavaraa pois ja purkaa laatikoita muuttokohteessa sekä auttaa järjestämään uutta kotia toimivaksi.

Ammattijärjestäjän kanssa voi keskustella itselle tärkeiden tavaroiden merkityksestä. Usein ääneen sanottuna muuttajalle itselleenkin valkenee pääseekö muistoesine muuttokuormaan.

Itselle turhan tavaran tai vaatteen voi lahjoittaa siitä hyötyvälle. Lahjoituksia vastaanottavia tahoja on paljon, mutta niin on lahjoittajiakin. Lahjoitus päätyy yleensä myytäväksi, joten sen pitää olla rahanarvoista.

– Pitää miettiä, onko tavara sellaista, että joku maksaisi siitä, voisiko sen antaa lahjaksi ystävälle. Sellaisilla tavaroilla on toivoa päästä jonkun kotiin. Ennen kuin lähtee viemään lahjoituksia, kannattaa varmistaa, että se on tervetullutta.

Pois sesonkisiivouksen paineesta

Wakosen mielestä kannattaa siivota silloin, kun siihen tuntee tarvetta.

– Jokainen voi siivota omalla tavallaan, mutta ei kannata ahdistua joulu-, juhannus- tai kevätsiivouksesta. Itselleni kevätsiivous on kausivaatteiden läpi käymistä ja ikkunoiden pesua, mutta ei niitäkään tarvitse tehdä edes saman kuukauden aikana.

Lämpimiä kelejä voi hyödyntää ullakoiden, autotallien, kellareiden ja pihan siivoukseen. Parveke- ja mökkikauden aloittamiseen liittyy myös siirtymisriittejä.

– Lomalla voi olla enemmän aikaa siivoamiseen, mutta kannustan ihmisiä nauttimaan lomastaan. Vaatekomeroa voi järjestää myös marraskuussa, kun ulkona sataa räntää, Eva-Lena Wakonen toteaa.

Lahjoittajan vinkkilista:

  1. Tarkista lahjoitettavan tavaran kunto. Jos tavara myydään edelleen, sen pitää olla rahanarvoista.
  2. Varmista halukkuus ottaa lahjoitus vastaan. Kirja- ja huonekalulahjoituksista on hyvä sopia etukäteen.
  3. Jätteet jätteiksi. Jos tavara on rikki tai vaate tahrainen, sen paras paikka on sekajäte.
  4. Pyydä avuksi ja tueksi ystävää tai ammattijärjestäjää. Ääneen perustelemalla tavaran merkitys ja tärkeys selviää.
Next article