Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Ekologinen siivoaminen edellyttää säännöllisyyttä
Ekologinen asuminen

Ekologinen siivoaminen edellyttää säännöllisyyttä

Siivousaineita tulee käyttää ohjeen mukaan. Yliannostelusta ei ole hyötyä lopputuloksen kannalta. Kuva: Getty Images

Siivousaineita tulee käyttää ohjeen mukaan. Yliannostelusta ei ole hyötyä lopputuloksen kannalta. Kuva: Getty Images

Lue Marttojen helpot vinkit ekologiseen siivoukseen. Asiantuntijana Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku.

1️⃣ Siivoa tarpeen mukaan, mutta riittävän usein. Joka viikko kannattaa siivota vähän, eikä niin, että tyhjentää kaikki kaapit ja laatikot kerralla. Siivouksen avulla kodin pinnat ja kalusteet pysyvät paremmassa kunnossa ja kestävät kauemmin.

2️⃣ Panosta siivousvälineissä määrän sijasta laatuun. Tehokas imuri ja siivousliinat, jotka voi pestä pesukoneessa kestävät yleensä pitkään. Jos välttämättä haluat hankkia esimerkiksi ikkunoiden puhdistusta varten ikkunapesurin, mieti voisitko ostaa sen yhdessä vaikka naapurin kanssa.

3️⃣ Hyödynnä vanhoja ja kuluneita tekstiilejä erittäin likaisten pintojen siivouksessa. Esimerkiksi parvekkeen tai terassin kalusteet saattavat olla siitepölyn peitossa. Voit puhdistaa ne kuluneella lakanalla tai t-paidalla ja heittää rievun vasta sitten jätekeräykseen.

4️⃣ Käytä siivouksessa vain sen verran vettä kuin todella tarvitset. Muista sulkea hana heti, kun et käytä vettä. Siivousliinan tarvitsee usein olla vain hieman kostutettu ja esimerkiksi pölyjä pyyhkiessä sitä ei välttämättä tarvitse edes kastella.

5️⃣ Valitse kaupasta vain sellaisia pesuaineita, joissa on ympäristömerkki. Pesuaineet kuormittavat ympäristöä ja ympäristömerkki on kuluttajalle helppo tapa valita ekologisemmin.

6️⃣ Käytä siivousaineita ohjeen mukaan, älä yliannostele niitä.

7️⃣ Siivousaineissa pärjää muutamilla hyvillä tuotteilla. Varmista, että sinulla on käsitiskiainetta, yleispuhdistusainetta ja kylpyhuoneen kalkkisaostumien puhdistamista varten hankittua hapanta pesuainetta.

8️⃣ Käsitiskiainetta pystyy käyttämään niin ikkunoiden pesussa kuin hanojen kiillotuksessa. Ikkunanpesussa muutama tippa ämpärilliseen vettä riittää.

9️⃣ Klooripitoiset pesuaineet tai sellaiset, joissa on liuottimia ja antibakteerisia aineita ovat tarpeettomia kotisiivouksessa.

🔟 Ota isoäidin siivousniksit käyttöön ja hyödynnä etikkaa kalkkisaostumien poistamisessa ja ruokasoodaa rasvaisen lian puhdistamisessa.

1️⃣1️⃣ Suosi siivouksessa tuotteita, joiden pakkaamisessa on käytetty mahdollisimman vähän muovia. Lajittele siivouspakkaukset oikein.

1️⃣2️⃣ Tuuleta harkiten, ettei lämpö karkaa kodista turhaan. Jos sinun on välttämätöntä tuulettaa, tee se nopeasti ja tehokkaasti luomalla asuntoon ristivetoa.

Next article