Etusivu » Koti ja sisustus » Haluatko eroon banaanikärpäsistä? Näillä nikseillä onnistut!
Kodinhoito

Haluatko eroon banaanikärpäsistä? Näillä nikseillä onnistut!

Kokeile rakentaa ansa jossa on banaanikärpästen herkkuja ja pääset niistä eroon. Kuva: Adobe Stock

Banaanikärpäset ja muut samankaltaiset ötökät tuntuvat rakastavan kesä ja lämpöä yhtä paljon kuin me suomalaiset. Hedelmät, vihannekset ja kosteat kukkaruukut houkuttelevat banaanikärpäsiä, joista muodostuu pahimmillaan todellinen riesa.

Lähtökohtana on säännöllinen siivous, ja etenkin keittiön roskisten ja biojäteastian vaihtaminen. Hedelmät kannattaa pestä heti kun tuot ne kaupasta kotiin, sillä niiden pinnoilla saattaa olla banaanikärpästen munia.

Banaanikärpäset eivät välttämättä aluksi häiritse, mutta ne lisääntyvät nopeasti, jonka vuoksi ongelma kannattaa hoitaa välittömästi. Listasimme keinoja, joilla banaanikärpäset saavat kyytiä! Kokeile rakentaa ansa jossa on banaanikärpästen herkkuja ja pääset niistä eroon.

Täydellinen banaanikärpäsansa

Täydellinen ja toimiva banaanikärpästen ansa rakentuu useasta osasta. Voit kokeilla yhtä tai useampaa ainesosaa keskenään.

  • Viini, olut, siideri tai muu alkoholi: Banaanikärpäset rakastavat ihmisten lailla alkoholia, tai ainakin sen tuoksua. Sekoita ansaan siis viiniä, makeaa siideriä, olutta tai jotain muuta alkoholijuomaa.
  • Omenaviinietikka on edullinen houkutin, sen makea haju houkuttelee paikalle ötököitä, jotka jäävät lopulta loukkuun.
  • Hedelmät: Herkullisissa pilkotuissa hedelmissä on makea tuoksu joka on omiaan houkuttelemaan banaanikärpäsiä. Kokeile siis banaanin, omenan tai mangon pilkkomista osaksi ansaa ja banaanikärpäset jäävät loukkuun ansaasi.
  • Tiskiaine luo ansan pintaan kelmun, ja kärpäset eivät pääse pakenemaan ansastasi. Kärpästen laskeutuessa herkuttelemaan ansan muilla ainesosilla niiden siivet kostuvat ja tiskiaine estää uudelleen lentoon pääsyn.

Vie ansa paikkaan, jossa banaanikärpäsiä on eniten, kuten hedelmäkulhon tai biojäteastian vierelle, ja tulet yllättymään sen tehokkuudesta!

Kaada valitsemiasi ainesosia astiaan, kiedo astian ympärille kelmua ja pistele siihen pieniä (banaanikärpäsen mentäviä) reikiä tai askartele paperiarkista suppilo, jonka kapea pää osoittaa astian pohjalle. Paperista muodostuvan reiän tulee olla tarpeeksi pieni, että banaanikärpäset löytävät perille, mutta eivät pääse ansasta pois. Myös suodatinpussi, jonka alaosaan on tehty pieni reikä, ajaa saman asian.

Banaanikärpäsloukku

Lämmitä 4,5dl maitoa, johon on sekoitettu 8rkl sokeria ja 4rkl pippuria. Anna seistä 10 minuutin ajan ja aseta paikkaan, jossa banaanikärpäset lymyilevät. Kärpäset eivät voi vastustaa seosta, jonka seurauksena ne lentävät siihen ja hukkuvat.

Sitruunasuihke banaanikärpästen karkoitukseen

Sekoita sitruunamehua ja 4,5 dl kuumaa vettä keskenään. Tämän jälkeen lisää seos suihkupulloon ja anna ötököille kyytiä!

Kesä ja ötökät saapuvat aina yhdessä, ja monelle tuttu kotipihan riesa on ampiaiset. Lue yksinkertainen vinkki, jolla pääset eroon ampiaisista lopullisesti.

Next article