Etusivu » Mökillä » Mökin siivouksessa pärjää yleispuhdistusaineilla
Kodinhoito

Mökin siivouksessa pärjää yleispuhdistusaineilla

Pienet asia pitävät yllä mökin ja kodin siisteyttä. Kuvat: Unsplash ja Martat

Teija Jerkku

kehittämispäällikkö, Martat

Siivoustaidot opitaan yleensä kotoa, mutta välillä on hyvä tarkistaa siivouskomeron sisältöä ja omat siivoustottumukset. Marttojen kehittämispäällikkö Teija Jerkku antaa vinkkejä arkiseen siivoukseen ja muistuttaa, ettei kesämökin siivoaminen juuri poikkea kodin arkirutiineista.

Millaisia siivoajia ihmiset nykyään ovat?

– Hyvin erilaisia, osa siivoaa mielellään säännöllisesti, ja toisia siivoaminen ei kiinnosta ollenkaan. Jotkut siivoavat itse, toiset ostavat palvelun. Siivousintoon vaikuttaa myös elämäntilanne, onko perhettä, lemmikkejä ja allergioita. Tärkeintä, että joskus joku siivoaa, Jerkku toteaa.

Martoilta kysytään neuvoa erilaisissa siivoukseen liittyvissä asioissa. Puhelinpalvelussa usein toistuvia kiinnostuksen kohteita ovat erilaisten pintojen hoitaminen ja mikä puhdistusaine sopii mihinkin käyttöön. Kysymyksiä tulee myös kodinkoneiden, kuten uunin ja liesituulettimen puhdistamisesta, sekä miten päästä eroon kutsumattomista ötököistä.

Runsas vesi ei sovi kaikille pinnoille

Yleispuhdistusaineella ja nihkeällä siivousrievulla saa Jerkun mukaan pinnat yleensä hyvin puhtaaksi.

– Aiemmin käytettiin paljon vettä ja kuurattiin lattiat märällä. Nykyiset pintamateriaalit eivät sitä välttämättä kestä. Vähällä vedellä tai miedoilla aineilla pärjää. Niin et tee vahinkoa muun muassa puulattialle.

Martat kannustavat ympäristöä ja kukkaroa mahdollisimman vähän rasittavien puhdistusaineiden hankkimiseen. Esimerkiksi nestemäinen mäntysuopa sopii uunin puhdistamiseen voimakkaiden uuninpuhdistusaineiden sijaan. Joitain siivousvälineitä joka kodissa on hyvä olla, kuten pölynimuri, varrellinen lattiamoppi, eriväriset puhdistusliinat käytön mukaan ja tietysti vessaharja.

Noudata tuotteen käyttöohjeita

Puhdistusaineen annostus- ja käyttöohjeita kannattaa noudattaa. Tuote voi olla sopimaton jollekin pinnalle.

– Helposti tulee lorautettua puhdistusainetta liikaa. Siitä on haittaa ympäristölle, lompakolle ja mahdollisesti siivottavalle pinnallekin.

Yleispuhdistusainetta voi laimentaa käyttötarkoitusta vastaavasti valmiiksi suihkupulloon. Jerkun mukaan mitään desinfiointiaineita tavallinen koti ei tarvitse siivouskomeroa ja luontoa kuormittamaan. Kylpyhuoneessa vain saostumiin tarvitaan hapanta puhdistusainetta.

Siivoa päivittäin, kerran viikossa ja vuosittain

Pienet asia pitävät yllä mökin ja kodin siisteyttä. Samat yleissäännöt pätevät kesäasuntoonkin. Keittiössä leivänmurut ja rasvatahrat kannattaa pyyhkiä pinnoilta välittömästi ruoanlaiton jälkeen. Puhtaalle pinnalle pöly ei tartu yhtä helposti kuin rasvaiselle. Imurointi ja mahdollisen sisä-WC:n siivous on hyvä tehdä kerran viikossa. Ikkunoiden ja saunan pesun voi tehdä omien mieltymystensä mukaan, mutta esimerkiksi mökkikauden alkaessa on loistava aika tälle.

Talven jälkeen kannattaa käyttää hetki mökin yleiskunnon arvioimiseen. Jos mökkiä ei ole käytetty talven aikana, on se tuskin ehtinyt likaantuakaan. Tuuleta mökki ja vuodevaatteet talven jäljiltä, kurkkaa tulisijoihin ja katso miltä kuivakaappien ruokatarvikkeet talven jälkeen näyttävät. Heitä pois vanhentuneet kuivatuotteet ja varmista, ettei kaapeissa ole mitään ötököitä tai hiirenpapanoita.

– Harva nauttii siivoamisesta, mutta puhdas ja siisti lopputulos miellyttää kaikkia, Jerkku sanoo.

Kesäisin pihalla pyörii paljon pörriäisiä ja niiden sisäänpääsy voidaan estää esimerkiksi ikkunaverkoilla tai rakentamalla paperipussista ampiaispesä ovensuulle.

Next article