Etusivu » Koti ja sisustus » Energian säästöä ja asumismukavuutta
Ekologinen asuminen

Energian säästöä ja asumismukavuutta

Kuva: Unsplash

Lämmitysjärjestelmän valinta on monen tekijän summa. Siihen vaikuttavat kiinteistön koko sekä se, haetaanko pitkäaikaista kustannustehokkuutta energialaskuun vaiko nopeampaa takaisinmaksuaikaa.

Suomi on maailman kärkimaita lämpöpumppujen suhteessa asukaslukuun ja talojen määrään. Olemme silti vielä alkumetreillä. Monia öljykattiloita tullaan vaihtamaan maalämpöpumppuihin. Isompien talojen, kerrostalojen ja ostoskeskusten määrä on kasvussa. Myös ilmavesilämpöpumppujen markkina kasvaa nopeasti, kertoo Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.

Maa vai ilma?

Ilmalämpöpumppu on hyvä valinta, kun halutaan lisätä asumismukavuutta nopeasti ja pienellä investoinnilla. Energian säästö maksaa investoinnin takaisin muutamassa vuodessa. Ilmalämpöpumppu sopii hyvin suorasähkölämmitteiseen taloon, jossa käytetään esimerkiksi puuta tukevana lämmitysmuotona. Ilmalämpöpumppua voi käyttää myös jäähdytykseen.

– Takan tai lämmitysuunin käyttö tehostuu ja lämpö jakaantuu tasaisemmin, se ei jää vain yhteen huoneeseen uunin päälle pystysuuntaisena kerrostumana, vaan leviää tasaisesti katonrajasta lattiaan ja kaikkiin huoneisiin, Hirvonen sanoo.

Viikonloppu pitenee, kun mökki on lämmin jo tultaessa.

Maalämpöpumppu on toimiva valinta korvaamaan öljylämmitystä tai vesikiertoista sähkölämmitystä. Investointi on ilmalämpöpumppua isompi, mutta sen käyttökustannukset ovat todella alhaiset. Maalämpöpumppuun voi myös asentaa passiivijäähdytyksen. Maalämpöpumppu vaatii pihalle porareiän.

Lue myös: Vihreä sähkö on kuluttajan helpoin ympäristövalinta

Ilmavesilämpöpumppu ottaa lämmön ilmasta ja lämmittää sillä vettä. Kustannuksiltaan ja säästöiltään se on maa- ja ilmalämpöpumpun välistä.

– Ei kannata ostaa lämmitysjärjestelmää suin päin vaan vertailla ja pyytää tarjouksia eri toimittajilta. Lämmitysjärjestelmän valinta on aina talokohtainen. Mikä sopii juuri meidän talollemme, mitä sillä saavuttaa ja mitä se maksaa, Jussi Hirvonen muistuttaa.

Uudisrakentajat uskovat maalämpöön

Uutta taloa rakennettaessa on valittava jokin lämmitysjärjestelmä. Lämpöpumppujen kustannusero on silloin marginaalinen, ja yli puolet uudiskohteiden rakentajista valitseekin maalämpöpumpun. Myös poistoilmalämpöpumppujen suosio kasvaa ja talotehtaat suosittelevatkin niitä.

Pumppuja voi ohjata etänä ja käskeä kesämökin lämpöpumppua nostamaan lämpötilaa ylläpitolämmöstä. Näin viikonloppu pitenee, kun mökki on lämmin jo tultaessa. Älykkäät sähköverkot tulevat keskustelemaan lämpöpumppujen kanssa, pumppujen tekniikka on jo nyt valmis siihen.

Next article