Etusivu » Juhlat » Uusi vuosi on ilon juhla, siihen kannattaa tarttua kaksin käsin
Uusi vuosi

Uusi vuosi on ilon juhla, siihen kannattaa tarttua kaksin käsin

Kuvat: Unsplash

Taide- ja kulttuuritalojen vuoden vaihteen juhlat kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Niiden tarjoama juhlahumu luokin oivan pohjan uusille kohtaamisille, ajatuksille ja kokemuksille. 

Vuosituhannen vaihde toi uusia tuulia uudenvuodenjuhlintaan. Aikaisemmin uutta vuotta juhlittiin perinteisesti perheen tai ystävien kanssa joko kotona tai ystävien luona, mutta nyt on tavallista kokoontua yhteen ravintolassa tai muussa juhlapaikassa. Pukeutuminen ja käyttäytyminen on rennompaa, ja vaikka juhlaväen ulkoasu onkin jopa arkipäiväistynyt, juhlintaan ja juhlapaikkaan panostetaan edelleen paljon.

– Toisaalta etenkin nuorilla on nykyään enemmän varaa satsata juhlapukeutumiseen, ja kaveriporukalla saatetaankin sopia erityisestä pukeutumisteemasta, lisää tapakouluttaja Arja Porvali.

Monessa perheessä saattaa olla pitkäaikainen tapa vastaanottaa uusi vuosi kulttuurin ja taiteen parissa yhdessä lasten ja isovanhempien kanssa.

– Lapset ovatkin tervetulleita mukaan uudenvuodenjuhlintaan, kuten muihinkin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Vanhempien on hyvä neuvoa heitä etukäteen, millaisesta juhlasta on kyse ja millaista käyttäytymistä juhla edellyttää, Porvali painottaa.

Pukeutumisessa uuden vuoden teatteri-, konsertti- tai taidegalleriakäynti ei poikkea paljoakaan normaalista illasta.

Lue myös: Sinulle hyvää uutta vuotta

Teatteriin pukeutuminen noudattaa nykypäivänä muuta vapaa-ajanpukeutumista – myös ensi-iltaan ja uutena vuotena voi siis halutessaan pukeutua rennohkosti. Porvali suosittelee Smart Casual -pukeutumista, mutta boheemityylinen pukeutuminenkaan ei enää ole kovin harvinaista.

– Ilmaisun vapaus on sallittua myös pukeutumisessa, hän toteaa ja muistuttaa, että lasten pukeutuminen noudattaa vanhempien tyyliä.

Monet taidetalot järjestävät gaalan, joka tarkoittaa hyvin juhlavaa tilaisuutta. Silloin vieraille sopivimmat vaihtoehdot ovat suomalaisittain yleensä smokki ja tumma puku.

– Maailmalla suositaan myös frakkia, joka meillä koetaan jo äärijuhlalliseksi pukeutumiskoodiksi. Gaalaillan pukukoodia voi myös tiedustella etukäteen tilaisuuden järjestäjältä, Porvali neuvoo.

Lue myös: Kun juhlat pidetään, niihin ollaan valmiita satsaamaan

Etiketin mukaan pariskunnan tulee olla pukeutunut samantasoisesti. Tumma puku sopii kaikkiin tilaisuuksiin kellonajasta riippumatta eli sillä voi korvata myös frakin.

– Kutsussa annettu pukukoodi eli miehen asu määrää naisen pukeutumisen. Iltatilaisuuden tumma puku -koodi sallii naisen pukeutua joko pitkään tai lyhyempään iltapukuun, housupukuun tai vaikkapa pikkumustaan, kunhan puku kuitenkin on juhlava ja tilaisuuteen sopiva, opastaa Porvali.

Käyttäytymiseen ei ole tiukkoja sääntöjä ja etiketti syntyy taidetapahtuman yleisön kesken.

– Esimerkiksi teatterissa kynnys tulla esityksiin halutaan pitää mahdollisimman matalana, sillä hyvä tunnelma ja viihtyminen ovat tärkeimpiä.

Next article