Skip to main content
Etusivu » Juhlat » Sinulle hyvää uutta vuotta
Juhlapyhät

Sinulle hyvää uutta vuotta

uusi-vuosi
uusi-vuosi
Kuvat: Pexels

Uusi vuosi ja uudet kujeet, niinhän se sananlasku kehottaa. Erikseen listatut lupaukset voivat olla vähän passé, mutta ehkäpä uusi vuosi on hyvä ponnahduslauta kokonaan uudenlaiselle ajattelumallille. Sellaiselle, jossa annat erityishuomiota lähimmälle läheisellesi – itsellesi.

Sanotaan, että tasapainoinen arki pitää sisällään sopivassa suhteessa mielekästä työtä, liikunta- ja kulttuuriharrastuksia sekä yhdessäoloa läheisten kanssa. Kuitenkin monet, varsinkin perheelliset, usein suorittavat arkeen liittyviä asioita riippumatta siitä, onko kyseessä työprojekti, kauppareissu tai joogatunti. Päivät seuraavat toisiaan samankaltaisina, ja elämä kuluu aina seuraavaa lomaa odottaessa.

Ala kuuntelemaan sisintäsi – aseta rajat ja opettele sanomaan myös ei.

Tavallista arkeakin voi kuitenkin rikastaa monin tavoin. Miksi uudelle vuodelle tehtyjen päätösten sitä paitsi pitäisi olla pelkkiä kieltäytymisiä (namipäivä tästä lähtien vain lauantaisin), rajoittavia (nukkumaanmenoaika kymmeneltä, myös viikonloppuisin) tai hyvin järkeviä (tuhlaaminen kaikkeen turhaan, kuten leffapoppareihin loppuu)? Joskus uutuussuklaalevy, lasillinen hyvää punaviiniä tai vielä yksi jakso lempisarjaa virkistää arki-iltana enemmän kuin edellisten lupausten anti.

Äläkä karsasta joutenoloa vain, koska sen koetaan olevan tehokkuuden vastakohta. Jokainen tarvitsee myös aikatauluista vapaata aikaa! Muiden ihmisten asiat ovat monella etusijalla, sillä sen ajatellaan olevan jonkinlainen moraalinen velvoite. Mutta eikö sinulla ole moraalinen velvoite myös itseäsi kohtaan? Ala kuuntelemaan sisintäsi – aseta rajat, opettele sanomaan myös ei ja uskalla nauttia sinulle tärkeistä asioista.

Elä tässä ja nyt.

Ihminen on usein itse oman hyvinvointinsa suurin este. Karsi sanavarastostasi sitku ja mutku, ja katso mitä tapahtuu. Moni siirtää mieluisia asioita hamaan tulevaisuuteen erilaisiin tekosyihin vedoten, vaikka mielipuuhiin kannattaisi tarttua hanakasti ja mieluiten heti. Harmillisen usein siirtämisen syy on työhön liittyvät velvoitteet, jotka toki on hoidettava, mutta työlle ei kannata uhrata kaikkea aikaansa. Siis varaa se matka, aloita sen kirjan lukeminen, mene sinne lumilautailukurssille tai aloita se keittiöremontin suunnittelu – tänään.

Lue myös: Eevi Teittinen saa liikunnasta uutta buustia uuteen vuoteen

Varaa aikaa myös itsellesi.

Väistämätön tosiasia on, että jos itse ei aseta rajoja ja rohkeasti ota myös omaa aikaa, ei sitä kukaan muukaan tee. On tapauksia, joissa esimerkiksi lapsen harrastus vie perheen kaiken liikenevän vapaa-ajan. Lapsen kanssa on toki mukava harrastaa, mutta kalenterista kannattaa mahdollisuuksien mukaan varata aikaa myös ihan omille kulttuuri-, liikunta- ja nautiskeluhetkille. Sekin nimittäin on ihan sallittua.

Tee suosikkiasioitasi, vaikka sitten yksin.

Joskus kuulee, että himoittu konsertti, luisteluretki tai kauan odotettu elokuva on jäänyt väliin, kun matkaan ei syystä tai toisesta ole löytynyt seuraa. Suuri salaisuus paljastetaan nyt: leffaan, museoihin ja ulkoilua harrastamaan voi mennä yksinkin! Miksi ihmeessä jättäisit sinulle tärkeän asian kokematta vain, koska kukaan kiireisistä ystävistäsi ei pääse mukaasi? Kokemus voi kivuta aivan uudelle tasolle, kun siihen saa keskittyä rauhassa ja omaan tahtiin. Kokeile.

Hyvää loppuvuotta ja uuden alkua! Muista kohdella itseäsi kauniisti.

Next article