Etusivu » Juhlat » Juhlien järjestäjän muistilista – 5 viime hetken vinkkiä juhlien järjestäjälle
Juhlien järjestäminen

Juhlien järjestäjän muistilista – 5 viime hetken vinkkiä juhlien järjestäjälle

juhlien-jarjestaminen
juhlien-jarjestaminen
Juhlat ovat elämän suola - joskus niiden järjestäminen voi kuitenkin olla rankkaa ja stressaavaa. Kuvat: Kaboompics

Juhlien järjestämiseen liittyy paljon muistettavaa, ja hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Viime hetken paniikin välttää, kun aloittaa suunnittelun ajoissa ja kirjaa paperille ylös pienimmätkin muistettavat asiat: mitä juhlissa tarjotaan, mitä pitää hankkia ja kuka vastaa mistäkin.

Jos juhlajärjestelyt kuitenkin jäivät viime tippaan, nappaa talteen juhlien järjestäjän muistilista ja järjestä onnistuneet juhlat nopeallakin aikataululla.

1. Tarjoilut kruunaavat juhlat

Onnistuneissa juhlissa tarjoilut ovat usein juhlan keskiössä. Riippuu juhlien luonteesta, tarvitaanko juhliin noutopöytä, vai riittääkö vieraille pelkkä kahvitus. Hyvänä yleissääntönä kannattaa muistaa, että mitä useampaa ruokalajia juhlissa on tarjolla, sitä vähemmän kutakin yksittäistä ruokaa kuluu. Yleisesti ottaen suolaisia ruokia on hyvä olla tarjolla enemmän kuin makeita. Jos haluat tehdä aikaa ja vaivaa vaativia ruokalajeja, valitse tarjoiluihin myös helpommin toteutettavia vaihtoehtoja, tai osta ruokia valmiina tai puolivalmiina pakasteina.

Erityisruokavaliot ovat yleistyneet lähivuosina, mutta muutamalla yksinkertaisella vinkillä saat vaivattomasti huomioitua kaikki vieraat. Maitotuotteet on nykyisin helppo korvata laktoosittomilla tai täysin kasvipohjaisilla tuotteilla. Varaa juhlatarjoiluihin myös muutamia lihattomia vaihtoehtoja. Jos mahdollista, voit pistää yleisesti allergisoivat ruoka-aineet kuten tomaatit ja pähkinät erilleen salaatista. Allergiset vieraat osaavat yleensä itse huolehtia, etteivät syö mitään ruokavalioonsa sopimatonta. Pienillä lapuilla voit merkitä, mitkä ruoista sopivat erityisruokavalioille.

2. Kokoa apujoukot kasaan

Juhlien järjestäminen sujuu näppärästi, kun siihen saa apua! Jaa vastuualueita ja tekemisiä niin ennen kuin jälkeen juhlien.

Mieti, kannattaako kaikki ruoat valmistaa itse vai olisiko pitopalvelu sopivin vaihtoehto? Vaikka päätyisit valmistamaan kaikki ruoat itse, apukäsistä ei ole haittaa juhlapäivänäkään – mieti löytyykö lähipiiristä apulaisia esimerkiksi tarjoiluun, buffetin täyttämiseen, tiskien keräämiseen tai kahvin kaatamiseen?

Apukädet mahdollistavat sen, että voit itsekin nauttia juhlista täysin siemauksin ja seurustella vieraiden kanssa, sen sijaan että viettäisit juhlat tiskikonetta täyttäen. Muista, että juhlissa on ensisijaisesti kyse hauskanpidosta.

3. Valmistele koti juhlaan

Juhlien järjestäminen ei vaadi suursiivousta, ja koti saa näyttää kodilta myös juhlien aikana, mutta pieni siistiminen ja tavaroiden raivaus on usein paikallaan. Jos aikaa ei ole paljoa, huolehdi ainakin seuraavista siivousaskareista!

Järjestä jääkaappiin riittävästi tilaa juhlatarjoiluille ennen juhlia. Mahtuvatko kaikki juhlaruoat ja -juomat jääkaappiin? Tarvitseeko vieraiden omille ruoille tai juomille varata tilaa jääkaapissa? Jos juhliin on tulossa paljon vieraita, kerää juhlatilasta helposti rikkoutuvat koriste-esineet pois.

Pienillä siivoustoimilla saat luotua vaikutelman siististä asunnosta helposti. Imuroi lattiat, tuuleta asunnossa ja pyyhi tarvittaessa pölyt ennen juhlia. Varaa keittiöön tarpeeksi astiapyyhkeitä ja roskapusseja ja vaihda kylpyhuoneen käsipyyhkeet puhtaisiin ennen juhlia. Muista pestä vessa ennen juhlia ja varata wc-paperia helposti löytyvään paikkaan.

4. Koristeet luovat juhlan tunnelmaa

Kodin tai juhlatilan koristelu luo tunnelmaa – ja onnistuu helposti ja edullisesti! Luonnonkukilla tai kasvien lehdillä saat luotua näyttävän kukka-asetelman. Kaunis kattaus, juhlava pöytäliina ja juhlan teemaan väriltään sopivat lautasliinat juhlistavat tilaa.

Pöydän voi kattaa jo päivää ennen juhlia. Näin varmistat sen, että kaikki tarjoiluastiat mahtuvat varmasti tarjoilupöytään ja ovat puhtaita. Katettuasi tarjoiluastiat pöytään näet tarvitseeko kattaus koristeita vai pärjäätkö ilmankin.

5. Käytännön järjestelyt ennen juhlia

Muutamasta käytännön järjestelystä huolehtiminen ennen juhlien alkua, auttaa itse juhlapäivää etenemään sujuvasti.

Tyhjennä eteisen naulakosta tilaa siirtämällä isäntäväen takit ja kengät muualle ja varaa riittävästi henkareita eteiseen. Jos naulakossa ei ole tarpeeksi tilaa, takit voi säilöä vaikka makuuhuoneen sängylle. Varaa eteisen läheisyyteen riittävä määrä kukkamaljakoita, sakset ja laskutilaa lahjoille.

Jos järjestät juhlat kerrostalossa tai sen pihalla, kannattaa naapureille mainita jo etukäteen mahdollisista häiriöistä. Selvitä myös etukäteen, mihin autolla saapuvat vieraat voivat pysäköidä.

Lue myös:
Pullaa ja pulkkamäkeä – Parhaiden laskiaispullien resepti
Parhaat ideat juhannuksen viettoon
Vuoden parhaat juhlat ympäristöä säästäen – 6 vinkkiä

Next article