Etusivu » Juhlat » Sommelier Taneli Lehtonen tietää: Viini kruunaa juhlaillan
Juhlien järjestäminen

Sommelier Taneli Lehtonen tietää: Viini kruunaa juhlaillan

Kuva: Unsplash

Taneli Lehtonen

sommelier, Ravintola Muru

Alkumalja, pikku purtava, maistuva pääruoka ja jälkkäriherkut vaativat kukin tilanteeseen sopivan juoman. Ravintola Murun sommelier Taneli Lehtosen viinivinkeillä juhlasta jää loistava maku!

Juhlien kokonaisuus on täydellinen, kun ruokatarjoilujen yhteydessä nautitaan teemaan sopivia viinejä. Sommelier Taneli Lehtonen kertoo, miten juhlaillallisesta saa rakennettua kokonaisuuden, jossa viini on piste iin päälle.

Alkumalja

”Alkumalja on tunnelman kohottaja. Se on ikään kuin illan avaus ja tuo siihen juhlan tuntua. Maljajuomaksi kannattaa valita mieluummin kuiva kuohuviini tai samppanja. Itse nostaisin alkumaljan Pinot Noir -pohjaisella samppanjalla, jossa on hienostuneen paahteinen, täyteläinen ja hieman pähkinäinen maku. Jos juomaan ei kuitenkaan halua rahallisesti satsata niin paljon, pohjois-italialaisen Franciacorta-alueen täyteläinen, perinteisellä menetelmällä valmistettu kuohuviini tarjoaa hyvän vaihtoehdon.”

Alkuruoka

”Alkuruoka on tarkoitettu ruokahalun herättäjäksi ennen pääruokaa. Alkuruoalle sopivan viinin valinta riippuu luonnollisesti tarjolla olevasta ruoasta. Jos illallismenu alkaa esimerkiksi keitolla, sen kanssa sopii hyvin esimerkiksi Itävallan Grüner Veltliner -lajikkeesta valmistettu täyteläinen ja lempeän aromikas, yrttinen ja valkopippurinen valkoviini. Suolaisten, tapas-tyyppisten alkupalojen seuraksi valitsisin vaikkapa uusiseelantilaisen kevyen Pinot Noir -punaviinin.”

Pääruoka

”Pääruoalle on useita hyviä viinivaihtoehtoja, riippuen siitä mitä syödään. Pääruoan viinivalinnassa kannattaa satsata laatuun. Esimerkiksi talvinen, täyteläinen liharuoka vaatii seurakseen rotevan ja mausteisen punaviinin. Sellaisia ovat esimerkiksi Riojan ja Ribera del Dueron alueen viinit. Jos espanjalaiset viinit eivät istu omaan makumaailmaan, suosittelen kokeilemaan esimerkiksi ranskalaisia Syrah ja Grenache -pohjaisia viinejä Etelä-Rhônesta.”

Jälkiruoka

”Juhlaillan kruunaa yleensä jokin kakku. Mitä voimakkaamman makuinen se on, sitä paremmin makeampi viini sopii sen seuraksi. Tumma suklaa, kakussa tai ilman, maistuu entistäkin paremmalle väkevöidyn portviinin kanssa. Sen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sokeripitoisuuteen. 150 grammaa litrassa ei ole yhtään liikaa.”

Juhlahetkellä

”Tärkeiden hetkien juhlistamiseen sopii mainiosti kevyt ja raikkaan hapokas samppanja tai hyvän vuosikerran cava. Ne maistuvat mainiolta ulkoilmassakin nautittuina.”

Next article