Etusivu » Juhlat » Glögiresepti x 3 – Klassikkojuoma kotikeittiössä
Joulu

Glögiresepti x 3 – Klassikkojuoma kotikeittiössä

Glögi resepti
Glögi resepti
Kuvat: Unsplash

Iltojen kylmentyessä kuuma glögi lämmittää ja tuo joulufiilistä. Parhaimmalta glögi maistuu itse tehtynä. Mahdollisuuksia glögin tuunaamiseen on loputtomia, ja pienillä muokkauksilla, kuten mausteiden vaihtelulla, saa aikaan helppoja ja herkullisia uusia juomia.

Kokosimme parhaat reseptit onnistuneeseen jouluglögiin.

Perinteinen glögi

Perinteisen glögin pohjana toimii viinimarjamehu, ja mausteena toimii jouluun sopivat kaneli, neilikka ja kardemumma. 

Annokset:
4

Ainekset:

  • 3 dl viinimarjamehua
  • 1 dl sokeria
  • 5 dl vettä
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 rkl mausteneilikoita
  • Kanelitanko
  • Pullo punaviiniä
  • 2 dl kirkasta viinaa tai kirsikkalikööriä

Koristeluun:

  • Mantelilastuja
  • Rusinoita

Valmistusaika:
30 minuuttia

Resepti:

  1. Mittaa mehu, vesi, sokeri ja mausteet kattilaan. Keitä noin 20 minuuttia.
  2. Siivilöi pois mausteet.
  3. Kuumenna glögi ja lisää mukaan alkoholi. Huom, älä enää tässä vaiheessa keitä glögiä, pelkkä kuumennus riittää.
  4. Tarjoile glögi kuumana rusinoiden ja mantelilastujen kera!

Glögi tarjoillaan usein rusinoiden ja mantelilastujen kera, mutta mukiin voi kokeilla laittaa myös kuivahedelmiä, esimerkiksi karpaloita tai viikunoita.

Jos kaipaat vaihtelua itse glögiin, voit lisätä mausteiden sekaan esimerkiksi rosmariinia, tähtianista tai jopa hippusen chiliä. Valkoisen sokerin voi kokeilla vaihtaa fariinisokeriin, hunajaan tai vaahterasiirappiin. Viinimarjamehun voi vaihtaa myös viinirypäle-, karpalo- tai puolukkamehuun.

Vinkki! Jos teet glögiä usein, suosittelemme tekemään varastoon maustepussin, josta voit tarpeen tullen tehdä glögiä nopeastikin.

Omenamehu- ja valkoviinipojainen glögi lämmittää ihanasti talvi-iltoina. Kuvat: Pexels

Vaalea glögi

Herkullisen vaalean glögin pohjana toimii omenamehu, ja mausteena ovat perinteisen kanelin ja kardemumman lisäksi appelsiini.

Annokset:
4

Ainekset:

  • 3 dl omenamehua
  • 1 rkl kardemummaa
  • 2 tähtianista
  • Kanelitanko
  • Appelsiinin kuivattu kuori
  • Pullo valkoviiniä
  • 2 dl punssia tai mantelilikööriä

Koristeluun:

  • Appelsiinin kuorta
  • Vanilijatanko

Valmistusaika:
30 minuuttia

Resepti: 

  1. Mittaa mehu ja mausteet kattilaan. Keitä noin 20 minuuttia.
  2. Siivilöi pois mausteet.
  3. Kuumenna glögi ja lisää mukaan alkoholi. Huom, älä enää tässä vaiheessa keitä glögiä, kuumennus riittää.
  4. Tarjoile glögi kuumana, ja koristele appelsiinin kuoren palalla ja vanilijatangolla.

Jos haluat vaihtelua, omenamehun voi vaihtaa myös päärynämehuun.

Vinkki! Appelsiinin kuoria voi kuivata 100-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat rapeita.

Lue myös: Essi Avellanin syksy maistuu täyteläiseltä

Sangria on herkullinen punaviinipohjainen joulujuoma. Kuvat: Pexels

Lämmin joulusangria

Glögi on helppo muunnella omaan tai vieraiden makuun sopivaksi pienilläkin kikoilla. Jos kuitenkin haluaa jotain todella erilaista, myös perinteisestä sangriasta saa herkullisen ja lämpimän joulujuoman. Joulusangria on punaviinipohjainen sitrushedelmillä ja kanelilla maustettu juoma.

Annokset:
4

Ainekset:

  • 1 pullo (0,75 l) punaviiniä 
  • 3 rkl brandya 
  • 2 rkl sokeria 
  • 2 neilikkaa 
  • 3 tähtianista 
  • Kanelitanko
  • Sitruuna
  • 2 appelsiinia 

Valmistusaika:
30 minuuttia

Resepti:

  1. Mittaa punaviini, brandy ja mausteet kattilaan.
  2. Pese sitrushedelmät hyvin, leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja lisää kattilaan.
  3. Kuumenna juoma höyryävän kuumaksi, mutta älä keitä. 
  4. Tarjoile sangria kuumana, ja koristele se appelsiinin palalla.

Tiesitkö?
Glögi on saksalaisesta Glühweinista kehittynyt lämmin mausteinen juoma. Glögi rantautui suomeen jo 1929 Ruotsista ja oli alunperin yläluokan juoma. Kansan jouluperinteisiin glögi vakiintui 60-luvun lopulla.

Next article