Etusivu » Koti ja sisustus » Essi Avellanin syksy maistuu täyteläiseltä
Ruoka ja juoma

Essi Avellanin syksy maistuu täyteläiseltä

syksyn-maut-taytelainen-viinivalinnat
syksyn-maut-taytelainen-viinivalinnat
– Syksyn viinivalintojen suunnittelun voi aloittaa raaka-aineista, neuvoo Master of Wine Essi Avellan. Esimerkiksi monelle sieniruoalle löytyy sekä sopiva puna- että valkoviini. Kuvat: Oma arkisto ja Getty Images

Syksyn tuoreet raaka-aineet ohjaavat onnistuneita viinivalintoja.

Hyvän ruoan ja juoman ystävälle syksy on juhla-aikaa: tuoretta riistaa on tarjolla ja värikkäät vihannekset sekä sienet koristavat pöytää tuoden runsautta aterioihin.

– Syksyn viinivalintojen suunnittelun voikin aloittaa näistä raaka-aineista, toteaa Master of Wine Essi Avellan.

– Esimerkiksi sienet ovat hyvin viiniystävällisiä ja monelle sieniruoalle löytyy sekä sopiva puna- että valkoviini. Vaikkapa raikashappoiset valkoviinit sopivat erityisen hyvin tatti- tai kantarellirisoton yhteyteen. Mikäli teet risoton nyt muodikkaasta punajuuresta, sen seurana maistuu valkoviinin vaihtoehtona myös kevyt punaviini, esimerkiksi pinot noir.

Avellanin mukaan alkusyksyllä meitä miellyttää vielä kevyet maut, mutta syksyn edetessä viini saa lisää luonnetta.

– Alkusyksystä suosittu pienriista tarjoillaan esimerkiksi raikkaan ja mausteisen Côtes du Rhône -viinin kera, mutta syksyn edistyessä pöydältä löytyy poroa, hirveä ja peuraa. Näiden pariksi sopivat täyteläisemmät viinit, vaikkapa syrahit.

Suomalaiset suosivat täyteläistä

Seurusteluviineissä ratkaisevat omat mieltymykset.

– Olen itse erikoistunut shamppanjaan ja suosin siksi kuplivia seurustelussakin. Punaviineistä valitsen näihin tilanteisiin mieluummin kevyen viinin, vaikka suomalaiset yleensä suosivat täyteläisiä, tanniineiltaan pehmeitä makuja – kuten esimerkiksi amarone.

Viinin ja ruoan liitossa saa tänään luottaa myös omiin makutottumuksiinsa, joten aiemmin tiukka jako liha- ja kalaruokien omille viineille on tänään väljentynyt. Toki suosituksia tehdään edelleen.

– Monelle ruokalajille on olemassa suositukset sekä punaisista että valkoisista viineistä. Myös aiemmin sesonkiluonteiset kuohujuomat ja rosét ovat viime aikoina tulleet ruokapöytiin, toteaa Avellan.

Avellan oli valmistuessaan vuonna 2006 maamme ensimmäinen Master of Wine -tutkinnon suorittanut asiantuntija. Tutkinto koostuu niin teoriaopinnoista kuin sokkotastingeista, ja Avellanin mukaan se edustaa korkeaa viiniasiantuntemusta.

Next article