Etusivu » Juhlat » Grillauksen salat helposti haltuun!
Grillaus

Grillauksen salat helposti haltuun!

grillauksen salat
grillauksen salat
Grillauksen helppous houkuttelee suomalaisia. Grillissä valmistuu herkut yhdelle jos toiselle ruokailijalle. Kuva: Unsplash

Grillaaja Viivi Laube-Pohto vinkkaa, kuinka onnistua grillauksessa. Katsastetaan myös pääsiäispöydän herkullinen menu.

Suomalaiset ovat grillikansaa ja grilli oleellinen osa mökkimaisemaa. Grillauksen helppous houkuttelee. Mutta kuinka aloittaa, jos tahtoa on enemmän kuin tietoa?

– Liikkeelle voi lähteä erittäin matalalla kynnyksellä, eikä aloittamiseen todellakaan tarvitse ostaa kalliita laitteita. Nuotiogrillaamisen makuun pääsee jo ulkoilupaikoissa ja kotipihalla voi aloittaa vaikkapa hankkimalla halvan pallogrillin.

Laube-Pohton mukaan pari nyrkkisääntöä on hyvä hallita.

– Perusasia on epäsuoran ja suoran lämmön hyväksikäyttö. Suora grillaaminen tarkoittaa sitä, että lämmön lähde on grillattavan tuotteen alla ja epäsuora sitä, että tuote on hieman sivussa. Hyödyntämällä lämpöä eri tavalla pystyy esimerkiksi hauduttamaan polttamatta grillattavia tuotteita.

Kaasu vai hiili vai peräti pelletti?

Kun pallogrillistä halutaan hypätä seuraavalle tasolle, onkin mietittävä sitä, nauttiiko helppoudesta vai hiiligrillin hiilen tuoksusta.

– Grillin valinta on siitä kiinni, mistä itse pitää ja millainen grillaaja on. Perinteisten kaasu- ja hiiligrillien ohelle löytyy ominaisuudet yhdistävä hybridigrilli. Myös pellettigrilli on noussut suosioon. Sen juju on helppokäyttöisyydessä, sillä se pitää lämmön tasaisena.

Jos tykkää jostain kasviksesta, kannattaa kokeilla, miltä se maistuu grillattuna, Laube-Pohto kannustaa. Kuva: Unsplash

Sitten itse grillattaviin tuotteisiin. Kuinka välttää hiiltyneet pihvit ja kuivat kalat?

– Lihassa tärkeää on lämpömittarin käyttö ja oikea lämpötila. Kalojen kanssa taas erilaisten apuvälineiden käyttö auttaa, esimerkiksi pieniä kaloja voi laittaa halsteriin. Onnistuneet kalat tehdään yleensä todella kuumalla ja nopeasti.

Laube-Pohto kehottaa myös kasvisten grillaukseen, sillä niiden maku on huikea ja kirjo runsas.

– Jos tykkää jostain kasviksesta, kannattaa kokeilla, miltä se maistuu grillattuna.

Pääsiäisenä grillataan lammasta

Lisukkeita voi grilliruoan kylkeen laittaa mielensä mukaan ja maustaa tuotteita fiilisten pohjalta.

– Jos haluaa päästä helpommalla, kannattaa hyödyntää kaupoista löytyviä erilaisia maustesekoituksia. Esimerkiksi meksikolaiset mausteet sopivat mainiosti kaikille tuotteille.

Ja sitten mennäänkin pääsiäispöytään.

– Pääsiäismenu sisältää grillattuja lampaankyljyksiä, jonka oheen tehdään grillissä valurautapadassa valkosipuliperunaa.

Kylkeen vielä savustetaan fetaa ja munakoisoista loihdittua tahnaa.
Helppoa ja niin herkullista!

Lue myös: Lohi kruunaa kesäkattauksen – Grilliherkku alle 30 minuutissa

Next article