Etusivu » Juhlat » Essi Avellan: Luomuviini nostattaa kysyntää
Ruoka ja juoma

Essi Avellan: Luomuviini nostattaa kysyntää

Kuva: Jouni Harala

Vanhan sanonnan mukaan viini on jumalten juoma. Niin tai näin, mutta viinin asemaa suosittuna ruoka- ja seurustelujuomana lienee turha kiistää.

Viinin nauttimisen juuret voidaan jäljittää peräti 7000 vuoden taakse: vanhimmat todisteet viinistä ovat löytyneet nykyisen Iranin alueelta ja viinivalmistamon jäännöksiä on löydetty Armeniasta jo 6100 vuoden takaa. Viinin parissa on aherrettu jo ammoisina aikoina.

Luomuviini kiinnostaa kuluttajia

Prosessi, jolla luomuviini valmistetaan pääsi merkittävän askeleen eteenpäin EU:n lainsäädännän myötä vuonna 2012. Valviran mukaan luomuviiniä koskevaa säädöstä sovelletaan vuoden 2012 rypälesadon viinintuotannosta lähtien sekä niihin varastoituihin viineihin, jotka ovat luonnonmukaisen viinin tuotantoa koskevien sääntöjen mukaisia.

– Alkon käyttämä suomenkielinen termi luomuviini on Valviran hyväksymä käsite, jolla tarkoitetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä valmistettuja viinejä, tiivistää Essi Avellan, Master of Wine.

– On huomioitava, että kaikki viinintuottajat eivät suinkaan hae viineilleen luomusertifiointia. On myös syytä muistaa, että monet maailman parhaista viineistä ovat olleet luomuviinejä kautta aikojen, hän painottaa.

Luomun vaikutus makuun

Viiniä syntyy, kun hiivan avulla rypälemehun sokerit käyvät alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Syntyvään makuun vaikuttavat monet tekijät, kuten esimerkiksi rypälelajike, maaperä ja ilmasto.

– Luomuviinien rypäleiden kasvatuksessa ei saa käyttää lainkaan synteettisiä kemiallisia aineita kuten rikkaruohomyrkkyjä tai keinolannoitteita, kertoo Avellan.

– Käytännössä orgaaninen ei kuitenkaan aina tarkoita parempaa tai parempi laatuista. Luomuviini on useimmiten mahdoton erottaa maultaan tavanomaisesti tuotetusta viinistä. Useat luomuun tai biodynaamiseen tuotantoon siirtyneet tuottajat kuitenkin raportoivat hienovaraisista muutoksista kohti kirkkaamman hedelmäistä ja mineraalisempaa makua.

Lue myös: Konjakki lämmittää syksyn pimeydessä

Lisää luomua lasiin, kiitos?

– Luomutuotanto on kasvussa niin viinintuottajien kuin myös kuluttajien kasvavan tietoisuuden johdosta. Kuluttajien motiiveja luomuviinin valintaan voivat olla esimerkiksi ympäristö- ja terveyssyyt, sekä viinin laatuun ja aitouteen liittyvät tekijät, Avellan luettelee.

– Orgaaninen viljely on kuitenkin keskimäärin tavanomaista viinin viljelyä kalliimpaa ja tämä voi olla yksi tekijä, mikä estää viinin valmistajaa siirtymästä luomuun vaikka sille kysyntää olisikin. Myös alueelliset erot ovat suuria: lämpimillä ja kuivilla alueilla, kuten esimerkiksi Chilessä, luomu on erittäin varteenotettava vaihtoehto teollisenkin mittakaavan viljelyssä.

Next article