Skip to main content
Etusivu » Vesillä » Tuhansien veneiden maa
Veneily

Tuhansien veneiden maa

Kuva: Getty Images

Meillä on monipuolinen ja kansainvälisesti arvostettu veneteollisuus: yli 70 % Suomessa valmistetuista veneistä menee vientiin. Suomen luonto tarjoaa poikkeuksellisen hienon mahdollisuuden veneilyharrastukselle saaristossa ja järvialueilla.

Mikä on veneilyssä kaikkein parasta? Vastauksia on niin monta kuin on veneellä liikkujaakin: yhdelle se on soutaminen, toiselle kalastus, jotkut asuvat useita viikkoja hyvin varustetussa matkaveneessä, toiset taas vuokraavat purren Välimereltä. Nopeimmin kasvava käyttötarkoitus tällä hetkellä on lyhyet päiväretket, joihin tarvitaan nopeahko vene, mutta ei välttämättä kaikkia mukavuuksia.

Uuteen sesonkiin voidaan lähteä optimistisin mielin.

Suomalaisille tärkeintä ovat luontoelämykset ja rentoutuminen. Veneily onkin hyvää vastapainoa työlle: kun köydet irtoavat, työasiat saavat jäädä.

Eräs yhdessä pohdittava kysymys on kauden pidentäminen palvelutarjontaa kehittämällä. Näin saadaan purettua heinäkuun ruuhkia ja myös ulkomaiset veneilijät viihtymään ainutlaatuisessa luonnossamme. On hyvä muistaa, että veneilijät käyttävät palveluja ja siten tukevat erityisesti saariston elinvoimaisuutta.

Miltä veneilyn tulevaisuus näyttää Suomessa – entä tuleva sesonki?

Talous on nousussa ja venealan kotimaisessa kysynnässä tämä näkyy pienellä viiveellä. Uuteen sesonkiin voidaan lähteä optimistisin mielin. Tänä vuonna on tulossa paljon uutta mallistoa, mikä tekee messuista erityisen mielenkiintoiset. Tyylin ja laadun lisäksi myös ympäristökysymykset ja käyttäjäkokemus ovat tulleet keskiöön ja veneet ovat entistäkin turvallisempia.

Aina ei tarvitse ostaa uutta, sillä mukaan pääsee ilman suuria investointejakin. On käytettyjä veneitä, vuokrausta tai osa-omistusta – erilaisia malleja on tarjolla kunkin käyttötarkoitukseen. Veneilyn aloittamisen kynnys tulisikin pitää mahdollisimman matalana. Turvallisuus on tärkeää, ja GPS-plotterin ohella pitää osata lukea muuta liikennettä, merikarttaa, ympäröivää luontoa ja säätä. Monet yksityiset toimijat, yhdistykset ja valmistajat järjestävätkin navigoinnin ja veneiden käsittelyn koulutusta, jossa perusasiat oppii helposti.

Veneily herättää tunteita ja kiinnostaa, kuten nähtiin suositussa Atlantin yli -tv-sarjassa. Parhaiten veneilyn tuoma ilo kuitenkin näkyy pienen junioripurjehtijan kasvoilla, jotka suorastaan loistavat, kun hän pääsee kontrolloimaan veneensä menoa. Siitä on hyvä lähteä rakentamaan veneilyn tulevaisuutta.  

Kirjoittaja on Jarkko Pajusalo Finnboatin toimitusjohtaja.

Next article