Skip to main content
Etusivu » Vesillä » Itämeri – maailman merien koelaboratorio
Itämeri

Itämeri – maailman merien koelaboratorio

Välinpitämättömyys ei ole perusteltua, sillä kaikki elämä maapallolla riippuu meristä. Kuva: Tomi Edwards

Itämeri on yksi maailman tutkituimmista meristä. Sen tilaa on seurattu jo yli 100 vuotta, ja merialueella on tehty vuosikymmeniä monikansallista yhteistyötä eri valtioiden ja tutkimuslaitosten välillä. 

– Itämeri on kuin koelaboratorio, jossa ilmastonmuutoksen ja toisaalta merensuojelun vaikutukset näkyvät. Meillä on annettavaa maailman merien hyvinvoinnille, kannustaa John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt

Itämeren suurin ongelma on liiallisesta ravinnekuormituksesta aiheutuva rehevöityminen, joka lisää luontokatoa. Ilmastonmuutos kiihdyttää molempia. Itämeri ei ole ongelmiensa kanssa yksin: muissakin merissä ja rannikkovesissä on samoja ongelmia.

Maailman meret ovat keskeisessä roolissa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Meret peittävät yli 70 prosenttia maapallon pinta-alasta ja imevät yli 90 prosenttia ihmisen toiminnasta aiheutuvasta lämmöstä. Meret tuottavat noin puolet hengittämästämme hapesta ja tarjoavat tärkeän elinympäristön pinnanalaiselle eliöstölle. 

– Käytöksemme kuitenkin kertoo, että joko emme ymmärrä merien ja ilmastonmuutoksen yhteyttä tai sitten emme välitä. Välinpitämättömyys ei ole perusteltua, sillä kaikki elämä maapallolla riippuu meristä. Sama kuin sanoisi, ettei halua hengittää, pohtii Arrakoski-Engardt. 

Hiilineutraaliustavoitteen saavuttaminen on keskeistä paitsi ilmastolle myös meren hyvinvoinnille. Ilmastonmuutos lämmittää ja happamoittaa meriä sekä kiihdyttää merien pahoinvointia. Lämpeneminen lisää merenpohjien happikatoa, myös Itämerellä. 

– On olemassa paljon tutkittua tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista meriin. Ristiriita on siinä, että vaikka tiedämme, mitä merten pelastamiseksi tulisi tehdä, me edelleen rahoitamme merien ekosysteemille haitallisia toimia. Taloudelliset ja sosiaaliset paineet estävät päättäjiä toteuttamasta kestävää meripolitiikkaa, muistuttaa Arrakoski-Engardt.  

Maailman merien päivää vietetään 8.6.2024.

Mitä sinä voit tehdä Itämeren pelastamiseksi?

1. Vaikuta päättäjiin: äänestä vaaleissa ehdokasta, joka on Itämeren puolella!
2. Syö Itämeriystävällisesti: suosi kasvisruokaa ja kestävästi pyydettyä, kotimaista villikalaa.  
3. Kuluta vähemmän, kierrätä ja korjaa.  
4. Matkusta maata pitkin, suosi julkisia liikennevälineitä ja kimppakyytejä. 
5. Lahjoita Itämeren suojelutyöhön.

Itämeri tarvitsee apua

Ainutlaatuinen meremme kaipaa toimia, joihin jokainen voi onneksi vaikuttaa.

Next article