Skip to main content
Etusivu » Vesillä » Itämeri-ystävällinen matkailu
Itämeri

Itämeri-ystävällinen matkailu

Suosimalla matkustusta lähelle ja maata pitkin voit osaltasi auttaa suojelemaan Itämerta. Kuva: Getty Images

Jokainen voi toimia Itämeri-ystävällisesti tekemällä ympäristöystävällisiä valintoja omassa arjessaan. Suosimalla kotimaan matkailua jaloin, pyörällä, julkisilla tai kimppakyydeillä voit nauttia Suomen upeasta luonnosta minimoiden sille aiheutetun kuorman.

Kotimaan matkailu ei ole vaan edullisempi, mutta myös Itämeri-ystävällisempi vaihtoehto, kuin kauas tehdyt ulkomaan matkat. Suosimalla matkustusta lähelle ja maata pitkin voit osaltasi auttaa suojelemaan Itämerta. Esimerkiksi pyörällä retkeillen saat kesästä kaiken irti aiheuttamatta sille vahinkoa.

Jätteet

Erityisesti muoviroska on uhka meriluonnolle niin Itämeressä kuin muissakin maailman merissä. Luontoon jätetty muovi on lähes ikuista ja aiheuttaa ongelmia sekä ympäristölle että eläimille. Sen sijaan meressä muoviroska pilkkoutuu vähitellen pieniksi kappaleiksi, mikromuoviksi, muttei hajoa kokonaan.

Luonnossa liikkuessa on tärkeää muistaa roskien asianmukainen siivoaminen. Keräämällä roskat ja lajittelemalla ne oikein huomioit sekä luonnon, eläimet että muut ihmiset ympärilläsi.

Syöminen

Olit sitten reissussa tai kotona kannattaa ruokavalion suhteen suosia sekä terveellistä että ympäristöystävällistä kestävää Itämeri-ruokavaliota, vähentämällä lihan määrää ja korvaamalla se kalalla.

Kalaa valitessa on Itämeren kannalta tärkeää suosia kestävästi pyydettyä kalaa, kuten lahnaa, särkeä, silakkaa, muikkua tai ahventa. Myös maitotuotteiden käyttö ja kasvisruoka ovat hyviä Itämeri-ystävällisiä valintoja. Ruokavalion muuttaminen Itämeri-ystävälliseksi onkin yksi vaikuttavimmista yksittäisen henkilön keinoista Itämeren pelastamisessa.

Veneily

Mikäli merellä oleminen on lähellä sydäntäsi on seuraavat asiat hyvä huomioida. Veneillessä septitankki on tyhjennettävä aina maissa eikä virtsaaminen veteen ole suotavaa. Peseytyminen on myös suoritettava siten, ettei pesuvesiä pääse valumaan suoraan vesistöön.

Next article